Trakya'ya NATO uçağı

Güncelleme Tarihi:

Trakyaya NATO uçağı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yugoslavya'ya yönelik hava harekatına katılacak ilave NATO savaş uçaklarının önümüzdeki günlerde Türkiye'nin Trakya bölgesine konuşlandırılabileceği bildirildi. Bu nedenle Bulgaristan'dan hava sahasını kullanma izni istendi.

NATO Atlantik İşbirliği Konseyi'nin Bulgaristan Atlantik Kulübü Başkanı Solomon Pasi, ‘‘ABD ve NATO yönetimi, Sofya nezdinde girişimde bulunarak ülkemizin hava sahasını Yugoslavya'ya yapılacak bombardımanlarda kullanma izni istedi. Yakın zamanda NATO uçakları bir veya iki filo halinde Türkiye topraklarında konuşlandırılacak ve Bulgaristan hava sahası kullanılarak Sırbistan'daki hedefler vurulacak. Hava sahasını kullanmak üzere benzer bir başvuru Romanya'ya da yapıldı’’ diye konuştu. Solomon Pasi, Bulgaristan hava sahasının NATO'ya açılmasının Bulgaristan'da hararetli tartışma yarattığını söyledi.

Nitekim NATO'nun 50'nci yıl kutlamaları için ABD'ye hareket eden Bulgaristan Devlet Başkanı Peter Stoyanov, uçağını Fransa üzerindeyken Bulgaristan'a geri çevirdi. NATO'dan hava sahasını kullanma resmi başvuruyu alan Bulgaristan hükümet ve parlamentosu konuyu görüşecek.

Harekátın başında hav sahasını açabileceğini ima eden Bulgaristan, uzayan harekat karşısında daha tedbirli tavır takınmaya başladı. Hava sahasını NATO'ya açması durumunda Yugoslavya'ya sınır komşusu olan Bulgaristan, fiilen savaşta taraf olacak. Bu durum, Bulgar kamuoyunu rahatsız ediyor. Bulgaristan'ın NATO talebini reddetmesi durumunda NATO, Türkiye'de konuşlandıracağı uçakları Romanya hava sahasını kullanarak harekata dahil etmeyi planlıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!