Terörün yapamadığını kaçak sigara becerdi

Güncelleme Tarihi:

Terörün yapamadığını kaçak sigara becerdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2002 02:18

PKK'yı terör listesine almayan Avrupa Birliği, ABD'deki sigara davası için mahkemeye sunduğu belgede PKK için ‘‘terörist Kürt şebeke’’ dedi. AB ayrıca, kaçakçılıkla suçladığı ABD sigara devlerinin, PKK aracılığıyla teröre destek verdiklerini de bildirdi.

AB Komisyonu, New York Mahkemesi'ne sunduğu bir raporda, bazı Amerikalı sigara üreticisi firmaların adının karıştığı kaçakçılık olaylarında baş rolü PKK'nın oynadığını duyurdu.

AB Komisyonu, resmi söyleminin dışına çıkarak PKK'dan ‘‘Kürt terörist şebeke’’ olarak bahsetti.

Mahkemeye sunulan raporda, bu terör örgütünün kaçak Amerikan sigaraları pazarlayarak büyük para kazandığı, dolaylı olarak da Amerikalıların ‘‘terörü beslemiş olduğu’’ belirtildi.

SİGARA ŞİRKETLERİNE KAÇAKÇILIK SUÇLAMASI

Bir süre önce AB Komisyonu, Amerikan sigara firmaları Philip Morris ve RJ Reynolds hakkında soruşturma başlatıldığını belirtmiş ve iki şirketin uluslararası düzeyde kaçakçılık yaptıkları suçlamasında bulunarak ABD'de bu firmalar hakkında dava açmıştı.

ABD Mahkemesi ise yabancı bir ülkenin ABD'de ‘‘vergi konusunu gündeme getirerek dava açamayacağını’’ belirtmişti. AB Komisyonu ise New York Mahkemesi'ne sunduğu dosyayı basına sızdırdı.

AMERİKAN DEVLERİ PKK'YI KULLANIYOR

Dosyada yer alan verilere göre, söz konusu Amerikan sigara firmaları, ‘‘kaçakçılık ve yolsuzluk’’ faaliyetleri yürütüyor ve bu faaliyetlerinde Saddam Hüseyin'in oğlu Uday başta olmak üzere PKK'yı kullanıyor.

AB'nin yolsuzluklara karşı araştırma ve mücadele kurumu olan ‘‘OLAF’’ın hazırladığı rapora göre, bu şirketlerin sigara kaçakçılığı AB ülkelerine yılda 1 milyar Euro'ya mal oluyor. Daha da önemlisi, ‘‘terör örgütü PKK'nın kasalarının dolmasına’’ neden oluyor.

TERÖR ÖRGÜTÜNE SİGARALI DESTEK

AB, ‘‘11 Eylül'den beri terörizme karşı mücadelede daha somut bir işbirliği isteyen ABD'nin sık sık, Batı Avrupa ülkelerini, terör örgütlerini himaye ile suçladığını’’ hatırlatıyor ve özetle şu ifadelere yer veriyor:

‘‘Oysa ABD'nin bazı çokuluslu şirketleri, yeni terörizme karşı mücadele yasasını hiçe sayarak, PKK gibi terör örgütlerinin kasasını besliyor, Irak'a yönelik ambargoyu da ihlal ediyorlar.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!