Güncelleme Tarihi:
SURİYE’nin kuzeydoğusunda varlığını sürdüren terör örgütü PKK/YPG’ye bağlı unsurların Şam yönetimiyle Tişrin Barajı’nın işletilmesi konusunda anlaşmaya vardıkları belirtildi. 10 Mart’ta YPG’ye bağlı SDG güçlerinin elebaşı Mazlum Abdi ve Şam lideri Ahmet Şara arasında imzalanan 8 maddelik entegrasyon mutabakatı kapsamında varılan anlaşmaya göre, terör örgütü unsurları barajdan tamamen çekilecek.
ŞAM GÜÇLERİ DEVRALACAK
Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir kaynak, anlaşmaya göre terör örgütü unsurlarının 2015 yılında DEAŞ’tan ele geçirdikleri barajdan çekileceğini aktardı. Anlaşmaya göre barajın güvenliğini Şam yönetimine bağlı güçler sağlayacak, ortak bir komite ise barajın yönetimini üstlenecek. Suriye devlet haber ajansı SANA, geçen pazar günü, barajda yaşanan teknik arızaların giderilmesi ve elektrik üretiminin sağlanması amacıyla bir bakım ekibinin bölgeye gönderildiğini duyurmuştu.
ÇOK EL DEĞİŞTİRDİ
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, kurulacak ortak bir komitenin söz konusu bakım sürecini denetleyeceğini, ayrıca Şam yönetimine bağlı askeri unsurlara ek olarak terör örgütü SDG mensubu bir grubun da barajın güvenliğinde rol alacağını iddia etti. Baraj 2011’de patlak veren iç savaşta birçok defa el değiştirmişti. İç savaşın başında muhaliflerin eline geçen baraj, ardından terör örgütü DEAŞ’ın kontrolüne girmişti. 2015’te ise terör örgütü PKK/YPG unsurları barajın kontrolünü sağlamıştı. Esad rejiminin devrildiği aralık ayı sonrasında da muhaliflerden oluşan Suriye Milli Ordusu ve terör örgütü güçleri arasında zaman zaman baraj çevresinde çatışmalar yaşanmıştı. Fırat Nehri üzerindeki baraj hem elektrik üretimi hem de sulama açısından Suriye ekonomisi için stratejik önem arz ediyor.
10 MART MUTABAKATI
Söz konusu adım 10 Mart’ta terör unsurları ve Şam arasında varılan entegrasyon mutabakatı bağlamında atıldı. Terör örgütü bu kapsamda geçen hafta da Halep’teki Şeyh Maksud ve Eşrefiyye mahallelerinden çekilmeye başlamıştı. İlerleyen süreçte yine mutabakat kapsamında terör örgütünün kontrolündeki petrol ve doğalgaz sahalarının Şam yönetimine devri yönünde adımlar atılması bekleniyor.
‘KÜRTLER ŞAM’DAN FEDERALİZM İSTEYECEK’ İDDİASI
TERÖR örgütü PKK/YPG’nin bir yandan Şam yönetimi ile geçen ay imzalanan ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü öngören mutabakat çerçevesinde, kontrolündeki stratejik varlıkları merkezi hükümete devretme sürecini yürütürken, diğer yandan da Şam’a ülkede federal yönetim kurulması yönünde bir teklif sunmaya hazırlandığı iddia ediliyor. Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar, terör örgütü PKK/YPG’nin bölgedeki sözde siyasi kanadı PYD ile Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani’ye yakın Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin (ENKS) de dahil olduğu farklı oluşumların federalizmi de içeren ortak bir siyasi vizyon üzerinde uzlaşmaya vardıklarını aktardı.
‘ANAYASAYA GİRMELİ’
Ülkenin kuzeydoğusundaki terör yapısının sözde sorumlularından Badran Jia Kurd, ajansa yaptığı yazılı açıklamada, Suriye için temel sorunun “her bölgenin idari, siyasi ve kültürel özgünlüğünü korumak” olduğunu ve bunun da “bölge içinde yerel yasama konseyleri, bölgenin işlerini yönetecek yürütme organları ve bunlara bağlı iç güvenlik güçleri” gerektireceğini söyledi. Jia Kurd, tüm bunların “Suriye’nin anayasal çerçevesinde belirtilmesi gerekeceğini” kaydetti. ENKS lideri Süleyman Oso da Şam’ı ziyaret ederek bu konudaki öneri ve taleplerini sunacaklarını kaydetti. Yeni Şam lideri Ahmed Şara, ocak ayında The Economist’e verdiği demeçte federal bir sisteme karşı olduğunu belirterek, bunun halk tarafından kabul görmediğini ve Suriye’nin çıkarına olmadığını söylemişti.
BİLGİ NOTU:
Türkiye sınırına yaklaşık 50 km mesafedeki Tişrin barajı, Suriye’de Fırat Nehri üzerinde kurulu üç büyük barajdan biri. Halep’e bağlı Menbiç’in doğusunda yer alan Tişrin terör örgütü PKK/YPG’nin kontrolüne geçmişti.