Terör insanlık kadar eski

Güncelleme Tarihi:

Terör insanlık kadar eski
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 12, 2001 18:27

Terörizm korkusu, yüzyıllar önce ortaya çıkmış. Yıldırma, korkutma ve tedhiş anlamını taşıyan terörün bilinen geçmişi ise Hz. İsa'nın doğumundan tam 66 yıl sonra ortaya çıkmış.

Haberin Devamı

''Sicarii'' adıyla bilinen ilk terör hareketi, Ortadoğu'da bugünkü İsrail'inlunduğu bölgede, korkuya ve şiddete neden olmuş. Milat'tan sonra 66-73 yılları arasında bağnaz din adamlarının kurduğu son derece iyi örgütlenmiş, bir dini mezhep olan ''Sicarii'' terör hareketi, Kudüs'te yoğunlaştırdığı eylemlerde, çok sayıda insanı acımasızca katletmiş. Düşmanlarını, gündüz ve tercihen tatil günleri kalabalıkların oluştuğu bölgelerde, ''Sica'' adını verdikleri ve elbiselerinin altında gizledikleri küçük kılıçlarla öldüren Sicariiler, tarihin ilk terör mağdurlarının doğmalarına neden olmuş.

HAŞHAŞİNİLER VE HANÇER

Siyasi amaçlı ilk terörizm, İsmaililer'in bir kolu olan ve 11. yüzyılda ortaya çıkıp, 13. yüzyılda Moğollar tarafından ortadan kaldırılan ''Haşhaşiniler'' ile tarihte adını duyurmuş. İran'da üslenen ''Haşhaşiniler'', yüksek memurları, valileri, halifeleri ve Kudüs'ün Haçlı Kralı Conrad'ı öldürmüş ve ilk kez de Selahattin Eyyübi'yi öldürme girişiminde bulunmuş. Haşhaş yiyen ve haşhaş müptelası anlamına gelen ''Haşhaşiniler''in suikastlerinde hep hançer kullandıkları tarihi belgelerde yeralıyor.

Haberin Devamı

20 YÜZYILDA TERÖR

20. yüzyılın son 40 yılında ortaya çıkan terör örgütleri ise korkuya neden oldular. Ortaya çıktığı ülkeler dışında da eylem yapan ve uluslararası olarak nitelendirilen terör örgütleri listesinde Ortadoğu'dan 19, Amerika kıtasından 15, Uzakdoğu'dan 5, Avrupa'dan 8, Asya'dan 3 terör örgütü bulunuyor.
Özellikle Ortadoğu ve Amerika kıtasında ortaya çıkan terör örgütlerinin birçoğu ABD'yi hedef alırken, bu ülkeyle, Rusya'da uluslararası terör örgütü olmaması dikkati çekiyor.

Terörden en fazla etkilenen ülkelerin başında ise Türkiye, İsrail, Japonya ve Kamboçya geliyor.
20. yüzyılının son 40 yılında ortaya çıkan terör örgütlerinden bazıları ortadan kalkarken, bazıları ise halen korku saçıyorlar. Dünyada korku salan terör örgütlerin bazıları şöyle:Â

PKK: 30 bin kişinin ölümünden sorumlu, tarihin en kanlı terör örgütleri arasında yer alıyor.
Kamboçya Demokratik Partisi (Kızıl Khmerler): Lideri Pol Pot's tarafından 1970'te kuruldu. En kanlı terör örgütlerinden biri olarak tanınıyor. Çıkardıkları iç savaşta, 1 milyondan fazla insanın ölümüne neden oldu. 1997'de dağılmasına rağmen halen tehlikeli görünüyor. Yaptıkları soykırımlarla biliniyor.
Sendere Luminaso (SL): Dünyanın en kanlı terör örgütlerinden biri.1960'ta Peru'da Prof. Abimael Guzma tarafından devrim yapmak için kuruldu. Birçok önemli bombalama eylemleri ve çok sayıda cinayetleriyle tanınıyor.
ASALA: 1975'te Hakop Hagopiyan tarafından Türkiye'ye karşı kuruldu. Türk büyükelçiliklerine karşı giriştiği saldırılarla biliniyor.
Hizbullah: Sayıları binlerce olduğu bilinen binlerce terör örgütü mensupları, İslami düzende devlet kurmayı hedefliyor ve binlerce kişinin ölümünden sorumlular.
İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA): 1969 yılında Kuzey İrlanda'da kurulan terör örgütü, İngiltere'ye karşı eylemleri, kalabalık yerlere yaptıkları saldırıları ve bombalamalarıyla biliniyor. Binlerce üyesi olduğu tahmin edilen örgütün hırsızlık olayları da var.
İslami Direnç Hareketi (HAMAS): 1978'de İsrail'de ortaya çıktı. İntihar saldırılarıyla tanınıyor.
Silahlı İslami Grup (GIA): 1992'de Cezayir'de rejime karşı kuruldu. Binlerce cinayeti, bombalama, adam kaçırma eylemleri bulunuyor.
Japon Kızıl Ordusu (JRA): 1970'te Kominist Fusako Shigenebu tarafından kuruldu. ABD'de çeşitli eylemleri bulunuyor.
Bask Baba Yurdu ve Özgürlük (ETA): İspanya'da 1959 yılında yönetime karşı kuruldu. Bombalama, suikast, adam kaçırma ve politikacılara yönelik eylemleriyle biliniyor.
Abu Niday (ANU): Sudan'da Bari Al-Banna tarafından kurulan örgütün20 ülkede eylemleri olduğu ve bine yakın kişi öldürdüğü biliniyor. Örgüt, ABD, İngiltere ve İsrail ile Arap ülkelerini hedef olarak seçmiş.
Abu Sayyaf Grubu (ASO): 1991 Nisan'da Abdurrajik Abu Bakar ve Jan Jalini tarafından Filipinler'de kurulan bu örgüt, bombalama, fidye ve cinayet eylemleriyle dikkat çekerken, güçleri hakkında kesin bir bilgibulunmuyor.
Al-Gama'at İslam Örgütü (AGS): 1970'te Mısır'da Shaykh Umar Abd Al-Harman tarafından kuruldu. Amaçları rejimi yıkmak ve İslami bir düzen kurmak. Sayıları hakkında bilgi bulunmayan örgüt, turistlere karşı gerçekleştirdikleri eylemlerle tanınıyor.
Al Cihad: 1970'ten sonra Mısır'da korku saldı. Abdul Al-Zumar tarafından rejimi yıkmak için kuruldu. Resmi dairelere saldırı gerçekleştiren örgüt, 1981'de Enver Sedat'a karşı giriştikleri eylemledikkat çekti.
Alex Abncayao Tugayı: 1980 ortalarında Filistin'de kuruldu. 100'den fazla cinayeti bulunuyor.
Büyük Aum Gerçeği: 1980'de Japonya'da Shoko Asahara tarafından kuruldu. 5 binden fazla kişiyi katletti. 1990'da yapılan seçimleri kana bulamasıyla tanındı.
Filistin Özgürlüğü İçin Demokratik Çete (DFLP): 1969 yılında Filistin'de kuruldu. Lübnan ve İsrail'de eylemleri bulunuyor.
Devrimci Halk Kurtuluş Cephesi (DHKP-C): Türkiye'de 1978'de Devrimci Sol ve Dev-Sol olarak ortaya çıktı. Silahlı gasp, soygun ve roketli saldırılarıyla tanınıyor.
Tamil Eelam'ın Özgürlük Kaplanları (LTTE): 1976'da Srilanka'da kuruldu. Yönetime karşı eylemleri, banka ve istasyonlara karşı saldırılarıyla biliniyor.
Ansar Hareketi (HUA): Pakistan'da 1992'de kurulan İslami militan grubu, Pakistan'da eylemlerinin dışında Hindistan'da da sivillere karşı eylemleri bulunuyor.
Jamaat ul-Fukra (Cemaat Partisi): Shaych Mübarek Ali Gılani tarafından Pakistan'da kuruldu. Sayıları bilinmiyor.
Kach ve Khan Chai (Khane'nin Canları): İsrail'de Arap Müslümanlarakarşı Rabbı Meir Khane tarafından kuruldu. Müslümanlara karşı eylemleriyle biliniyor.
Manuel Rodriguez'in Vatansever Cephesi (FPMR): 1983'te Şili'de kuruldu. Sivillere karşı silahlı ve bombalı eylemleriyle biliniyor.
Mücahitlerin Halk Organizasyonu: 1960'ta İran'da kuruldu. 13 farklı ülkede İran elçiliklerine saldırı düzenledi. ABD vatandaşlarınıkaçırmasıyla tanınıyor.
Ulusal Özgürlük Ordusu (ELN): 1963'te Kolombiya'da kuruldu. Yabancılara karşı eylemler gerçekleştirdi ve adam kaçırdılar.
Yeni Halk Ordusu (NPA): Filipinlerde 1969 yılında kuruldu. Kırsal kesimden kentlere yayıldı. Güvenlik güçleri ve politikacılara karşı eylemleriyle biliniyor.
Filistin Bağımsızlık Cephesi (PIF): 1984'te Muhammed Abbas tarafından Libya'da kuruldu. İsrail'e karşı eylem ve cinayetleriyle biliniyor. Gemilere karşı yaptıkları saldırılarla isimlerini duyurdular.
PFLP-GC: 1968'de İran'da Ahmed Şibril tarafından kuruldu. Yüzlerceüyesi olduğu biliniyor. Farc: Kolombiya'da 1966'da kuruldu. Asker ve politikacılara karşı eylemleriyle biliniyor.
17 Kasım: 1975'te Yunanistan'da kuruldu. ABD, Türkiye ve NATO aleyhtarlığıyla biliniyor. Örgütün, çok sayıda roketli saldırı, bombalama, adam kaçırma ve cinayet eylemlerini gerçekleştirdiği biliniyor.
Devrimci Halk Mücadelesi (ELA): 1971'de Yunanistan'da kuruldu. Birçok bombalama eylemleri var.
Sih Grubu: Hindistan'da kurulan örgütün, büyük marketleri, bombalama, adam kaçırma olayları ve çok sayıda cinayeti bulunyor.
MRTA: 1983'te Peru'da rejime karşı kuruldu. Devrim gerçekleştirmekamacıyla kanlı eylemler yaptı.
Dünyadaki diğer bazı örgütler ise şunlar:
15 Mayıs Örgütü (Japonya), Al-Fatah (İsrail), Chukaku-ha (Japonya), 17 Güç (İsrail), Lautaro Yoth Movement (Şili), YurtseverlerÇetesi (Honduras), Ulusal Özgürlük Örgütü (Bolivya), Cezayir İslami Örgütü, Popular Stre Uggle Frunt (Suriye), Pflp-Sc (Ortaya çıktığı ülke bilinmiyor, Ortadoğu kökenli), RAF (Almanya), Kızıl Tugaylar (İtalya), ECTK (Bolivya), 8 Ekim Devrimci Hareketi (Brezilya), Nır Devrimci Hareketi (Şili), TCC Kominist Hareketi (Şili), PCS (Salvador)
 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!