Terör hamisi olduğunuz için kapattılar

Güncelleme Tarihi:

Terör hamisi olduğunuz için kapattılar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2001 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin terör tehtidi yüzünden Roma'daki büyükelçiliğini haber vermeden kapatması İtalya'da iktidarla muhalefeti birbirine düşürdü. Muhalefet, iki yıl önce Apo'ya da kol kanat geren hükümetin teröre taviz vermesi yüzünden ABD'den bu muameleyi gördüğünü ileri sürerek, ‘Bizi dünyaya rezil ettiniz’ diyor. ABD, bir AB ülkesinde ilk kez elçilik kapattı.

ABD Yönetimi'nin İtalyan yetkililere haber vermeye gerek görmeden ikinci bir emre kadar Roma Büyükelçiliği'ni kapatması muhalefet tarafından, solcu hükümete bir şamar olarak değerlendirildi. Muhalefet, Amerika'ya muhalifliğiyle tanınan solcu hükümetin teröre taviz verdiğini ve bir kez daha İtalya'yı dünyaya rezil ettiğini öne sürdü.

Silvio Berlusconi'nin başı çektiği muhalefet ayrıca İtalyan Gizli Servisi'nin resmen uyuduğunu, bu nedenle büyükelçiliği kapatırken ABD'nin İtalya'yı uyarmaya gerek görmediğini de belirtti. Berlusconi'nin Forza Italia Partisi konuyla ilgili olarak parlamentoya sou önergesi vermeyi kararlaştırdı.

Roma'da Amerikan Büyükelçiliği geçtiğimiz cuma sabahı güvenlik önlemlerini yeniden gözden geçirmek üzere elçiliği süresiz kapatarak, 300 görevliyi evlerine gönderdi. Washington'da bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher ise elçiliğin hangi nedenle kapatıldığı konusunda bilgi vermedi. Ancak güvenlik servislerinden bir kaynak, tehdidin elçiliğe değil, özel bir şahsa yönelik olabileceğini düşündüklerini söyledi.

CANLI BOMBA İDDİASI

Elçiliğin kapatılmasından sonra Roma'nın ana havaalanında güvenlik önlemleri maksimum düzeye çıkarıldı, özellikle ABD ve Ortadoğu'ya giden ve gelen uçaklarda kontroller sıkılaştırıldı. ABD ayrıca yurtdışındaki vatandaşlarını da dikkatli olmaları için uyardı.

Güvenlik kaynakları elçilik kapatmaya yol açan tehtidin İsrail-Filistin gerginliğiyle ilgisi olabileceği gibi, köktendinci terör bağlantılı olabileceğini belirttiler. İki yıl önce Afrika'daki iki Amerikan elçiliğine yönelik saldırının arkasındaki isim olan Suudi terörist Usame bin Ladin'in ismi üzerinde özellikle duruluyor.

Bu arada Roma'da dolaşan bir iddiaya göre CIA, üç kişiden oluşan Cezayir'li bir canlı bomba timinin Amerikan elçiliğine saldırıda bulunacağı yolunda bilgi aldığı için elçilik kapatıldı.

Geçmişte ömür boyu hapis cezasına çarptırılan teröristleri teker teker affeden İtalyan hükümeti bilindiği gibi 1998 yılında Abdullah Öcalan'a VİP muamelesi yaparak konuk etmiş, ABD'nin baskısı sonucu istemeyerek göndermek zorunda bırakılmıştı. Büyükelçiliğin kapatılması üzerine soruşturma açan Parlamento Dışişleri Komisyonu, Usame bin Ladin'in İtalya'ya sızan teröristlerinin yerlerini ve bağlantılarını saptamaya çalışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!