‘Terminatör’ kaçtı ülke ayakta: Sri Lanka'da OHAL

Güncelleme Tarihi:

‘Terminatör’ kaçtı ülke ayakta: Sri Lankada OHAL
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2022 07:00

Sri Lanka’da siyasi kriz sürerken, halk ayaklanması sonucu devrilen ‘Terminatör’ lakaplı Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, Maldivler’e kaçtı. Öfkeli halk, bu kez de Rajapaksa’nın yerine getirilen Başbakan Wickremesinghe’nin ofisini bastı. Ülkede OHAL ilan edildi.

Haberin Devamı

Güney Asya ülkesi Sri Lanka’da ekonomik krizin tetiklediği siyasi kaos sürüyor. Ekonomik buhran içindeki ülkede, halk ayaklanması sonucu devrilen Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın Maldivler’e kaçması nedeniyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Rajapaksa, öfkeli halkın hafta sonu resmi başkanlık konutunu basması nedeniyle, ardında nakit paralarını ve belgelerini de bırakarak ülkeyi terk etmişti.

GARANTİ ALDI

Başkent Colombo’da deniz kıyısındaki konutundan askeriyenin de yardımıyla adı açıklanmayan bir adaya kaçan Rajapaksa’nın, daha sonra Antonov-32 tipi askeri uçakla, karısı ve iki korumasıyla Maldivler’e kaçtığı belirtildi. Rajapaksa’nın, istifa etmeden önce gözaltına alınmama garantisi alarak yurtdışına kaçtığı ve burada istifa ettiği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

1 ÖLÜ, 75 YARALI

Protestocular, Rajapaksa’dan görevi vekaleten devralan Başbakan Ranil Wickremesinghe’nin de istifasını istiyor. Rajapaksa’nın ülkeden kaçtığının duyulmasının ardından protestocular, bu kez devlet başkanlığı görevine gelen Ranil Wickremesinghe’nin başbakanlık ofisine doğru yürüdü. 10 binlerce kişi sokaklara dökülürken, polisin müdahalesi sonucu 1 kişinin öldüğü, 75 kişinin yaralandığı bildirildi.

‘Terminatör’ kaçtı ülke ayakta: Sri Lankada OHAL

HALK UMUTSUZ

AFP’ye konuşan başbakanlık konutu baskıncılarından emekli memur Kingsley Samarakoon (74), “İnsanlar çok mutlu. Çünkü bu kişiler (hükümet) ülkeyi soydu. Milyarlarca ama milyarlarca para çaldılar” dedi. Ülkenin çabucak toparlanması konusunda çok umutlu olmayan Samarakoon, “İnsanlar para olmadan ülkeyi nasıl yönetecek” ifadelerini kullandı.

‘Terminatör’ kaçtı ülke ayakta: Sri Lankada OHAL

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Zayıflayan yönetim ise olası şiddet olaylarını kontrol altına alabilmek adına ülke genelinde OHAL ilan etti. AFP’ye konuşan başbakanlık sözcüsü Dinouk Colombage, başkent Colombo’nun da dahil olduğu ülkenin batı kesiminde süresiz şekilde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini bildirdi. OHAL kararı alan Devlet Başkanvekili Ranil Wickremesinghe, yeni bir hükümet kurulana kadar görevi bırakmayacağını da kaydetti. Ancak ülkede yeni bir hükümetin ne zaman kurulabileceği henüz belirsiz.

Haberin Devamı

‘Terminatör’ kaçtı ülke ayakta: Sri Lankada OHAL

BOZULAN EKONOMİDEN SORUMLU TUTULUYOR

Sri Lanka’nın devrik devlet başkanı Gotabaya Rajapaksa (73), 2005-2015 yılları arasında ülkenin Savunma Bakanı olarak görev yapmıştı. Rajapaksa, bu dönemde ayrılıkçı Tamil militanları ile mücadelesi nedeniyle ‘Terminatör’ lakabı ile anılıyordu.

Hatta Sri Lanka’nın önde gelen Budist din âlimleri, onun, Tamilleri alt eden Sri Lankalı Kral Dutugemunu’nın reenkarnasyonu olduğunu ifade ediyordu. Ancak pandemiyle patlak veren ekonomik kriz, yanlış politikalar ülkeyi iflasın eşiğine getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!