Telegraph: Bush, İran'la savaşa hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Telegraph: Bush, İranla savaşa hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2007 18:08

İngiliz Telegraph gazetesi, Amerikan Başkanı George Bush ve yakın çevresinin ABD'yi İran'la savaşa hazırladığını, Amerikalı askeri yetkililerin İran'da bombalanacak 2 bin hedef belirlediklerini ileri sürdü.

Gazetenin haberine göre, Pentagon ve CIA yetkilileri, Beyaz Saray'ın, sonunda İran'la askeri çatışmaya yol açabilecek bir gerginlik programını dikkatli ve ölçülü bir şekilde yürütmeye başladığına inandıklarını belirtti.
Diplomatik bir çözümden yana olan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın da Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile anlaşmazlığını çözmeye hazırlandığını yazan gazetenin haberine göre, üst düzey bir istihbarat yetkilisi, İran'ı Irak'ta militanları silahlandırıp eğitmekle kamuoyu önünde suçlamanın, İran'da sınır ötesi harekata ve eğitim kamplarıyla bomba fabrikalarının bombalanmasına yol açabileceği uyarısında bulundu.

İngiliz gazetesi, Pentagon'dan sızan bilgilere göre, öncelikli hedefin, İran'ın güneyinde Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'nün denetiminde bulunan ve Batılı istihbarat servislerince, İngiliz ve Amerikan askerlerine karşı kullanılan zırh delici patlayıcıların üretildiği Fecr üssünün olacağını ileri sürdü.

Washington'da giderek daha yandaş bulan teoriye göre, ABD'nin eylemi karşısında İran'ın da Körfez'deki petrol kaynaklarını kesmeye kalkışmasının, bu ülkenin nükleer tesislerinin, hatta silahlı kuvvetlerinin vurulmasını tetikleyeceğini iddia eden Telegraph gazetesi, üst düzey yetkililerin, Başkan Bush ve yakın çevresinin, İran'ın nükleer silah geliştiremeyeceğini güvence altına almadan görevden ayrılmamaya kararlı olduklarına inandıklarını yazdı.
Gazeteye görüşlerini anlatan üst düzey bir istihbarat yetkilisi, "Beyaz Saray'dakilerin dışında kimse ne olacağını bilmiyor. Ama CIA'da ağırlıklı görüş diplomasinin başarısız olduğu ve Pentagon'daki omzu kalabalıklar da aynı görüşü paylaşıyor. Kademeli bir gerginliği büyük olasılıkla bir hava saldırısı izleyecek. ABD gelecek haftalar ve aylarda gerginliği arttıracak ve İran'ın Irak'taki faaliyetlerine ilişkin kanıtlar ortaya çıkaracak" diye konuştu.
AB silahlı kuvvetlerinin İran'a hava saldırısı düzenlemek konusunda iki ayrı olasılıklı planı bulunduğunu belirten istihbarat yetkilisi, birinin nükleer tesisleri bombalamak, diğerininse tüm belli başlı askeri tesislerin de dahil olduğu 2000 noktayı hedefleyen 2 veya 3 gün sürecek bir hava operasyonu olduğunu ileri sürdü.
Gazete, olası hedeflerin de bir haritasını yayımladı.

FRANSIZ BAŞBAKANI FİLLON

Öte yandan, Fransız Başbakanı François Fillon, İran'la ortaya çıkan nükleer krizden dolayı, bu ülkeyle gerginliğin had safhada olduğunu, ancak hala diplomasiye şans tanımak gerektiğini söyledi.

Fillon, Angouleme kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, İranlıların, özellikle bölgede, İran ile komşuları ve İsrail ile ilişkilerinde gerginliğin had safhada olduğunu anlamaları gerekir. Kouchner haklı, zira herkes Orta Doğu'daki durumun son derece gergin olduğunu ve giderek daha da vahim hale geldiğini görüyor" diye konuştu.
Fransız Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, dün İran'ın nükleer krizinin "en kötü şey olan savaşa hazırlıklı olmayı zorunlu kıldığını, ancak müzakerelere öncelik vermek gerektiğini söylemişti.

HOLLANDA DIŞİŞLERİ BAKANI: YAPTIRIMA HAZIRIZ

Bu arada, Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen de Fransız meslektaşı Bernard Kouchner ile görüşmesinden sonra, ülkesi ve Fransa'nın, nükleer konuda, BM çerçevesi dışında İran'a karşı yeni yaptırımlar kabul edilmesi için azami gayret gösterilmesi yönünde görüş birliğine vardıklarını belirtti.
Verhagen, BM Güvenlik Konseyi ek yaptırımlar konusunda bir karar alamazsa, AB'nin yaptırımlar uygulamaya hazır olduğunu belirterek, kararın BM'den çıkmasını tercih ettiklerini, ancak bu olmazsa Amerikan yaptırımlarıyla birlikte AB'nin yaptırımlarını uygulamaya hazır olduklarını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!