‘Tehdit oluşursa tüm imkânlarımızı kullanırız’

Güncelleme Tarihi:

‘Tehdit oluşursa tüm imkânlarımızı kullanırız’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2016 20:13

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Musul operasyonuyla ilgili, “Eğer Türkiye’ye yönelik bir tehdit oluşursa biz kara operasyonu dahil tüm imkanlarımızı kullanırız” dedi.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Musul operasyonuyla ilgili, “Eğer Türkiye’ye yönelik bir tehdit oluşursa biz kara operasyonu dahil tüm imkanlarımızı kullanırız” dedi. Çavuşoğlu, dün özel bir televizyon kanalında katıldığı programda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın bölgede operasyon bittikten sonra PYD-PKK’lıların Menbiç’ten çıkarılması konusunda sözünün olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

MENBİÇ MESAJI: Çavuşoğlu, “Menbiç’ten çıkmazlarsa Türkiye girer mi” sorusunu şöyle yanıtladı: “Elbette. Biz Amerikalılara da söyledik. Kendi imkânlarımızla çıkarmasını biliriz. ÖSO (Özgür Suriye Ordusu) kiminle mücadele ediyor? Kimden temizliyor bu bölgeyi? DEAŞ’tan. DEAŞ’a yönelik operasyonlar sürerken siz de geliyorsunuz ÖSO’ya saldırıyorsunuz. Bunların DEAŞ diye bir derdi yok. Bunların ajandası farklı.”

Haberin Devamı

‘BERTARAF EDERİZ’: Çavuşoğlu Irak’a yönelik kara operasyonu ihtimali konusunda da, “Eğer Türkiye’ye yönelik bir tehdit oluşursa biz kara operasyonu dahil tüm imkânlarımızı kullanırız. Türkiye’ye yönelik bir tehdit oluşursa, Irak’ta gelişmeler, Türkiye’nin güvenliğini, istikrarını tehdit edecek olursa, nasıl Suriye’de DEAŞ’ın oluşturduğu tehdit artık bizim sabrımızı taşırdıysa, burada da Sincar ve diğer bölgelerde bize yönelik tehdit artarsa, kara operasyonu dahil uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı ve gücümüzü kullanarak bize yönelik tehdidi bertaraf ederiz” dedi. Türkiye’nin Musul operasyonunun neresinde olduğu sorusuna Çavuşoğlu, Türkiye’nin operasyonunun her yerinde olduğu yanıtını verdi.

RUSYA İLE İSTİHBARAT PAYLAŞIMI: Fırat Kalkanı operasyonunda Rusya’nın Türkiye ile istihbarat paylaşımı yaptığı yönündeki haberlerle ilgili soruya Çavuşoğlu şöyle cevap verdi: “Fırat Kalkanı Operasyonu’nda DEAŞ’a karşı ter türlü işbirliğini yapacağımızı söylemiştik. Koalisyonun havadan desteği de var. Arazide bizim özel kuvvetlerimiz, Özgür Suriye Ordusuna aktif destek veriyor ve hızlı şekilde ilerleniyor. Rusya ile zaten ilişkilerimiz normalleştikten sonra aramızda oluşturduğumuz bir mekanizma var. Bunun içinde askerlerimiz, diplomatlarımız ve istihbaratımız var.”

Haberin Devamı

Fırat Kalkanı bileşenlerinden çarpıcı iddia:

‘SURİYE HELİKOPTERLERİ MEVZİLERİMİZİ VURDU’

SURİYE’nin Halep kentinin kuzeyindeki Tel Rıfat bölgesinde PKK bağlantılı YPG ve Fırat Kalkanı Harekatı bileşeni ÖSO grupları arasında çatışmalar yaşanırken, dün Suriye ordusunun da YPG lehine çatışmalara müdahil olduğu iddia edildi. ÖSO tarafından yapılan açıklamada, Suriye ordusuna ait bir helikopterin Halep’in Tel Madik ve Tel Ceycan bölgelerinde ÖSO mevzilerine bombardıman yaptığı iddia edildi. Açıklamada 3 ÖSO üyesinin öldüğü 10’unun da yaralandığı kaydedildi. Ancak Suriye kaynakları iddiayı doğrulamadı. Öte yandan PKK bağlantılı ANHA ajansı, bölgedeki çatışmalarla ilgili yayınladığı görüntülerde bölgedeki ÖSO mevzilerinden dumanlar yükselirken, Rusya’ya ait olduğu iddia edilen Sukhoi-35 tipi bir savaş uçağının manevra yaptığı görülüyor.

‘SALDIRI BİLGİSİ YOK’

Haberin Devamı

Hürriyet’in ulaştığı Genelkurmay kaynakları ise bölgedeki ÖSO mevzilerine Suriye ordusuna bağlı unsurların saldırısı olduğuna dair kendilerine ulaşan bir bilginin olmadığını bildirdi. Suriye ordusu adına geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, Türk uçaklarının Halep’in kuzeyindeki YPG mevzilerini vurması eleştirilmiş ve bu saldırıların tekrar etmesi durumunda uçakların düşürüleceği tehdidi yer almıştı.

BAKMADAN GEÇME!