Tayland'da 220 Uygur Türkü gözaltına alındı

Güncelleme Tarihi:

Taylandda 220 Uygur Türkü gözaltına alındı
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2014 13:36

Tayland polisinin kaçak göçmenlere yönelik baskınında 220 Uygur Türkü gözaltına alındı. Tayland’ın Songkhla kentinde dağlık arazideki kauçuk tarlasındaki gizli kampta polis baskını sonucu gözaltına alınan 60’ı kadın ve 82’si çoçuktan oluşan 220 mültecinin Çin’in Uygur Özerk Bölgesi’nden Türkler olduğu anlaşıldı.

Haberin Devamı

Taylandda 220 Uygur Türkü gözaltına alındı
Hürriyet’e konuşan ‘Dünya Uygur Kongresi’ Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, mültecilerin Uygur Türk’ü olduğunu doğruladı. Tümtürk, Tayland polisinin “Anlaşılan, aileleriyle birlikte gelen bu insanlar buradan başka bir yere gitmek istiyordu. Çünkü eşyalarını her an ayrılacakmış gibi hazır tutuyorlardı” dediğine dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı”:

Niye kaçıyorlar bakmak lazım

“Bu insanlar niçin kendi vatanlarını terk edip bu sürgün hayatına, bu zorluklara, bu sefalete bu göçe, katlanmak zorunda kalıyor. Niye vatanlarında huzur içinde yaşayamıyor ve tüm güçlüklerine rağmen göç etmeyi tercih ediyorlar. Neden, ailelerinden, akrabalarından, eşlerinden ayrılmayı göze alarak sürgüne gidiyorlar. Demek ki, yaşadıkları yerde bir hak ihlali, otoriter bir zulüm var ki, ondan kaçıyorlar. Çin’in baskıları nedeniyle artık bıçak kemiğe dayanmış ki, bu insanlar çoluk, çocuk, kadın, erkek, genç yaşlı yurtlarından koparak baskı altında olmayacakları bir yaşam için göçüyorlar. Bu yakalanan 220 soydaşımız, hangi zorluklarla, hangi şartlarla sınırı aşıp Tayland’a vardılar. Hayati tehlikesi var mı, aç mı, sefil mi? Bilinmiyor.”

Haberin Devamı

Thatchai Pitaneelaboot isimli polis yetkilisi, AFP'ye yaptığı açıklamada, "İlk kez böyle bir vaka yaşanıyor. Çok sayıda Türk tutuklanmış durumda" dedi. Thatchai, "Anlaşılan, aileleriyle birlikte gelen bu insanlar buradan başka bir yere gitmek istiyordu. Çünkü eşyalarını her an ayrılacakmış gibi hazır tutuyorlardı" ifadesini kullandı.

Türkiye sahip çıksın

Seyit Tümtürk, Türkiye ve uluslararası topluma çağrıda bulunarak şöyle devam etti:
“Bu insanlarımıza öncelikle başta Türkiye olmak üzere uluslararası camianın sahip çıkması lazım. Türkiye bugün bir milyon Suriyeliye sahip çıkıyor 220 Doğu Türkistanlı Türk’e de sahip çıkmalıdır. Mısır’da Irak’ta Suriye’de Gazze’de, Malezya’daki insanlara sahip çıkan Türkiye Uygur soydaşlarına da sahip çıkmalıdır. Başbakan Erdoğan bütün bu bölgelere Müslüman inancı ve kardeşlik bağı ile sahip çıkıp yardım elini uzatıyor. Doğu Türkistan’daki mazlumların hem dindaşı, hem soydaşı, hem de akrabalık bağı olduğunu Tayyip Bey’e hatırlatmak isterim. Doğu Türkistan’daki Türklere de sahip çıkması gerekir. Gözaltına alınan 220 kardeşimiz kimin insafına terkedildi, kim yardım edecek bunlara, Tayyip Bey mazlumun yanındaysa bunu burada, Doğu Türkistanlılar içinde göstermesi lazım.”

Haberin Devamı

Taylandda 220 Uygur Türkü gözaltına alındı

AFP, mültecilerin Tayland'a nasıl ulaştığının bilinmediğini ve polisin gözaltındakileri sorgulayabilmek için tercüman beklediğini bildirdi. Mültecilerin, Hat Yai Uluslararası Havaalanı'ndaki gözaltı merkezine yerleştirildiği belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, konuya ilişkin Taylandlı yetkililere yardımcı olduklarını söyledi. Sözcü Vivian Tan, "Acil insani ihtiyaçlarını karşılamak için bir ekibimiz orada" dedi.

Taylandda 220 Uygur Türkü gözaltına alındı

Tayland polisi geçen Ocak ayında yine aynı kentteki bir kauçuk tarlası üzerindeki barınaklara baskın düzenleyerek, Myanmar'dan kaçan yaklaşık 400 Rohingya Müslümanı'nı gözaltına almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!