Tank ihalesinde Fransız oyunu

Güncelleme Tarihi:

Tank ihalesinde Fransız oyunu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

YUNANİSTAN'ın 250 tank alımı için açtığı 1.5 milyar dolarlık ihalede büyük bir skandal patlak verdi. Fransız gizli servisi, uyduyla gönderdiği karıştırıcı sinyallerle İngiliz ve Amerikan tanklarını denemeler sırasında ‘aptallaştırdı.’ İngiliz ve Amerikan tankları hedeflerini şaşırıp yollarını kaybetmeye başlayınca, konuyu önceden öğrenen ve denemeleri izleyen Yunanlı generaller kahkahaya boğuldu. Tatbikatta Fransız tankları, ne yolunu şaşırdı ne de hedefini ıskaladı. Alman Leopardları ise, karıştırıcılara karşı elektronik donanımı olduğu için Fransız oyunundan ucuz kurtuldu.

Yunanistan'ın açtığı ihalede 4 ülkenin en gelişmiş tankları yarışıyor. Bu dört ülkeden İngiltere dışındaki diğer üçü, Türkiye'nin de açtığı, ancak bir yıl ertelenen, tank ihalesine katılıyor. Yunanistan'daki ihalede İngiltere Challenger-2, ABD Abrams, Almanya Leapord 2A5, Fransa da Leclerc tanklarıyla yarışıyor.

İNCE AYAR ASTİGMAT

İngiliz The Sunday Times gazetesinin haberine göre, parmak ısırttıran ‘kirli oyun’ Fransız ajanlarının, kamu şirketi Giat'ın Leclerc tankları için harekete geçmesiyle başladı. Leckerc tanklarının İngiliz ve Amerikan rakipleri karşısında üstünlük sağlamasını isteyen Fransızlar, 3 uydu kullanarak, Yunanistan'da denenmekte olan Amerikan ve İngiliz tanklarının, GPS (Global Positioning System) adı verilen yer belirleme sistemlerini bozdu. Uydulardan gönderilen sinyaller nedeniyle İngiliz ve Amerikan tanklarının bilgisayarları kendi bulundukları yeri yanlış hesapladı. Küçük bir hesap hatasına neden olan sinyaller, tankların hedeflere odaklanmasını bozdu. ‘Astigmatlaşan’ tanklar, hedefleri ile aralarındaki mesafeyi yanlış hesapladı ve sürekli ıskaladı. Ayrıca tanklar yine bulundukları yeri yanlış bilmeleri nedeniyle yollarını kaybetti.

ALMANLAR UYANDI

Fransız ve Alman tanklarının, normal bir performans göstermesinden şüphelenen uzmanlar, sounda gerçeği Alman Leopardları sayesinde buldular. Çünkü Alman Leopard tanklarında her türlü elektronik karıştırıcıyı önleyen sistemler bulunuyordu. Bu nedenle de etkilenmiyordu. Ve tatbikat srasında da 3 ayrı uydudan düşük frekanslı bir karıştırıcı sinyal geliyordu. Olayı Almanlardan öğrenen Yunanlı generaller denemeler sırasında İngiliz ve Amerikan tanklarını gülerek izlediler.

Fransızlar için her yol mübah

ÖZELLİKLE uluslararası ihalelerde Fransız gizli servisi, Fransız şirketlerinin rakiplerini yenmesi için her yolu deniyor. Fransızların sabıka listesi oldukça uzun.

Uçakta konuşmayın: 1991 yılında CIA, Fransız havayolları Air France'i kullanan Amerikalı işadamlarını uyardı. ‘Sakın uçaklarda iş konularını konuşmayın. Koltuklarda dinleme cihazı var. Hostesler bile gizli servise çalışıyor.’

En büyük bütçe: Amerikan James Madison Enstitüsü adlı think-tank kuruluşu, Fransız gizli servisinin özellikle Boeing, IBM ve Texas Instruments şirketlerini hedef adığını ve 1995'ten itibaren Fransız gizli servisi bütçesinin üçte ikisinin bu tür casusluklara ayrıldığını açıkladı.

Otelden evrak çaldılar: Fransız ajanlar geçen yıl kasım ayında Fransa'nın Toulouse kentine gelen İngiliz Aerospace yetkililerinin odalarına girerek şirket hakkındaki gizli dosyaları çaldılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!