Taner Yıldız: Petrolü Suriye'den mi geçireceksiniz

Güncelleme Tarihi:

Taner Yıldız: Petrolü Suriyeden mi geçireceksiniz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2014 01:23

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolünün Suriye ve İsrail üzerinden taşınmasına yönelik haberleri eleştirdi. "Bugünkü Suriye'den mi petrol boru hattı geçireceksiniz. Bir gün işlemez o boru hattı" diyen Yıldız, Türkiye'nin bu iki ülkeden de daha istikrarlı bir güzergah olduğuna vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Yıldız, dün Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu üyelerini kabulünde basın mensuplarının Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden dünya piyasalarına taşınması konusundaki gelişmelere ilişkin sorularını yanıtladı.

Bakan Yıldız, bu konuda yürüttükleri diplomatik çalışmaları anımsatarak, bugüne kadar çözümün kolaylaştırılmasından yana olduklarını ve her zaman bu pozitif tutumu devam ettireceklerini söyledi.

Kuzey Irak petrollerinin Suriye ve İsrail üzerinden taşınmasına yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine Yıldız, "Bugünkü Suriye'den mi petrol boru hattı geçireceksiniz. Bir gün işlemez o boru hattı. Biz başka projelere saygılıyız. Kendi yaptığımız projelerle ilgileniyoruz. İsrail'den de Suriye'den de geçirebilirler ama biz istikrarlı bir ülke vadediyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

SADDAM DÖNEMİNDEN KALMA

Yıldız, "Müzakereler sırasında bu tip konular ile çok sık karşılaşırız. Böyle bir sunum vardı. Bu sunum Saddam zamanındandır. Tozlu raflardan zaman zaman indirilmektedir. 2010 yılında Bağdat’a gittiğimizde çok sunum hazırlamışlardı bize. Bu günkü gazetelerde yazan o sunumdur. Bu yaklaşık 16/18 yıllık projelerdir. Bunun dışında bir de Akabe vardır. Beş ayrı noktadan taşınması öngörülüyor. Ülkelerin tabii ki farklı güzergahlardan elde ettikleri petrolü sunma çok tabidir. Ama önemli olan bunun gerçekleşecek olup olmadığıdır. Bugünkü Suriye’den mi geçireceksiniz? İsrail’den de geçirebilirler. Ama biz istikrarlı bir ülke vaat ediyoruz" dedi.

Bakan Yıldız, "Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı, 1 Temmuz'dan itibaren şu veya bu gerekçe ile 113 kez petrolün akışı kesilmiştir. Türkiye’den kaynaklanan sebepler yüzünden değil. Irak sınırlarında gerçekleşen sıkıntılardan gerçekleşmiştir. Önemli olan yaptığınız yatırımın işleyebilir olmasıdır. İşlenmiyorsa o yatırıma tekrar bakmak lazım. Biz istikrar vadediyoruz. Bu boru hattının işleyeceğini söylüyoruz. Bakü-Tiflis ham petrol boru hattından tutun, bütün doğal gaz boru hatlarının Türkiye’den nasibini alacağını söylüyoruz. İstikrarın ölçülemez yanları bunlar. O yüzden Iraklı kardeşlerimizle kendi aralarındaki problemi çözmelerini temenni ediyoruz. Ve çözümü yönettikleri Irak halkına artılar getireceğini hatırlatmak istiyoruz. Biz anayasaya aykırı iş yapmayız. Irak’ın bütünlüğü ile ilgili farklı düşünmeyiz. O yüzden konunun bu tarafa çekmenin problemden uzaklaşmak olduğunu söylemek isterim" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!