Tamiflu mu tavuktan tavuk mu Tamiflu’dan

Güncelleme Tarihi:

Tamiflu mu tavuktan tavuk mu Tamiflu’dan
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2014 01:41

Bir İngiliz araştırma kurumu, tavuk ve domuz gribine karşı tek savunma denen Tamiflu’nun aslında yarardan çok zararı olduğunu açıkladı. İlacın üreticisi ise iddiayı reddetti: Tüm araştırma hatalı.

Haberin Devamı

SAĞLIK konusunda uluslararası çalışmalar yapan Cochrane Collaboration’dan biliminsanlarının yeni araştırması, domuz ve kuş gribi salgınlarında etkili olabilecek tek ilaç olduğu iddia edilen ve tüm dünyada milyonlarca kutu satılan ‘Tamiflu’nun, aslında grip virüsü ile savaşta parasetamolden etkili olmadığını; hatta birçok vakada zararlı bile olabileceğini ortaya çıkarttı. Araştırmacılar, ilacın grip virüsünün yayılmasını kesinlikle engellemediğini, tehlikeli komplikasyonları önlemediğini, sadece semptomların şiddetini kısmen azalttığını belirledi.

‘GRİP İLACIYLA DEVLET ZARARDA’

Biliminsanları ayrıca ilacın mide bulantısı, baş ağrısı, psikayatrik problemler, böbrek problemleri ve hiperglisemiye neden olabildiğini dile getirdiler. Oxford Üniversitesi Kanıta Dayalı Tıp Profesörü Carl Heneghan, BBC’ye yaptığı açıklamada, İngiliz hükümetinin grip salgınlarını önlemek için 475 milyon sterlinlik ‘Tamiflu’ stokladığını hatırlatarak, “Bu ilaca harcanan para toplum sağlığı üzerinde hiçbir pozitif etki yapmadı” dedi. İlacı üreten Roche ise, Cochrane’in araştırmasının hatalı olduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

Ebola virüsü sınır kapattı

AFRİKA’da Ebola salgını hızla yayılırken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Batı Afrika ülkesi Gine’de patlak veren, ardından komşuları Liberya, Sierra Leone ve Mali’ye yayılan hastalığın, “son 40 yılın en korkutucu salgınlardan biri” olduğunu bildirdi. Salgını önlemek için bölge ülkeleri ek önlemler aldı. Senegal, Gine ile sınır geçişlerini tamamen durdurdu. Kamerun, Ebola virüsü nedeniyle ülkeye girişlerdeki denetimi artırdı.

Ormandan yayıldı

WHO, Gine’nin güneyindeki tropik ormanlardan yayıldığı sanılan Ebola’nın, “Zaire” olarak da adlandırılan “agresif bir türü” olduğunu ve çok tehlikeli olduğunu da duyurdu. Hasta veya ölü hayvanlardan insanlara bulaşan Ebola; iç kanamalara ve organ iflaslarına yol açıyor. Aşısı ve belli bir tedavisi olmayan Ebolaya yakalananların yüzde 90’ı yaşamını yitiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!