Talk show kraliçesi Obama’yı başkan yapar mı

Güncelleme Tarihi:

Talk show kraliçesi Obama’yı başkan yapar mı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2007 00:00

ABD’nin siyah talk show kraliçesi Oprah Winfrey, Demokrat Parti’nin siyah başkan aday adayı Barack Obama’yı destekleme kararı aldı.

Winfrey, malikanesinde bağış daveti verecek. Siyasi gözlemciler, "Winfrey’nin tavsiye ettiği kitaplar yok satıyor. Şimdi bu desteği Obama’yı başkan yapar mı" diye soruyor.

OPRAH Winfrey, ABD’nin talk show kraliçesi. Hafta arası öğleden sonra yayınlanan programı her gün 8 milyonun üzerinde izleyici çekiyor, dergisinin tirajı 2 milyonu buluyor, izleyicilerine tavsiye ettiği kitaplar satış patlaması yaşıyor. Şimdi ise Oprah Winfrey, siyasete soyunuyor. Demokrat Parti’nin başkan aday adaylığı yarışında Senatör Hillary Clinton’a karşı yarışan Senatör Barack Obama’yı destekleme kararı aldı. Siyaset ve medya dünyası "Oprah’nın sihirli dokunuşu Obama’yı başkan yapabilir mi" diye soruyor.

ABD’de kimse Oprah Winfrey’nin kamuoyu oluşturma konusundaki gücünü inkár etmiyor. 2000 seçimlerinde George W.Bush, kamuoyu anketlerinde rakibi Al Gore’un gerisine düşmüş, Oprah Winfrey’de çıktıktan sonra puanlarında sıçrama yaşamıştı. Alkol alışkanlığı, sonrasında dine dönerek bu bağımlılıktan kurtuluşunu samimi bir şekilde anlatan Bush’un desteği artmaya başlamıştı.

VIP BAĞIŞ DAVETİ

Bu seçim döneminde ise Obama dışındaki başkan aday adaylarını programına davet etmeyeceğini açıkladı. Önceki gün Bill Clinton’ı programında ağırlayan Oprah Winfrey, söyleyişiyi eski başkanın bağış yapmayla ilgili yazdığı "Giving" isimli kitapla sınırladı.

Oprah Winfrey’nin Obama’ya verdiği destek bununla kalmayacak. Cumartesi günü televizyoncu, California’da orman ve okyanus manzaralı dev malikanesinin kapılarını ilk kez siyasi bağış amaçlı bir parti için açacak. Barack Obama’nın seçim kampanyası için düzenlenen partiye sadece Oprah’nın VIP konukları davet edilecek. Gecede en az 3 milyon dolar bağış toplanması bekleniyor. Winfrey’nin gelecekte Obama için reklam kampanyalarına da çıkabileceği belirtiliyor. Nitekim CNN’den Larry King’in programına katılan ABD’nin en zengin siyahilerinden olan Winfrey, "Paramın pek bir etkisi olmaz. Benim desteğim, yazabileceğim her çekten daha etkili olur" diye konuştu.

Winfrey, Obama’yı başkan yapabilir mi? Yazar Susan Harrow, "Oprah’nın izleyicisi, sıradan tv izleyicisi değil, onu takip ediyorlar. Kendi görüşlerinden daha çok onun görüşlerine değer veriyorlar" dedi. Duke Üniversitesi’nden Afrika-Amerika araştırmaları uzmanı olan Prof. Mark Anthony Neal ise aynı görüşte değil. "İnsanlar para harcarken ve oy verirken farklı davranırlar" diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!