Taliban'ın petrol heyeti Teksas'ta

Güncelleme Tarihi:

Talibanın petrol heyeti Teksasta
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

Afganistan'da sert şeriat kuralları uygulayan Taliban'ın, Amerikan petrol devi UNOCAL ile temaslarda bulunmak üzere üst düzey bir heyetini Teksas'a gönderdiği bildirildi. Taliban'ı Teksas'a davet eden UNOCAL yetkilileri, Türkmen doğalgazını taşıyacak 2 milyar dolarlık boru hattı için pazarlık yapıyor.

AFGANİSTAN'ın büyük bir bölümünü elinde tutan aşırı dinci Taliban'ın üst düzey bir heyetinin, petrol şirketleriyle pazarlık yapmak üzere Teksas'a geldiği bildirildi. Dev petrol şirketlerinden UNOCAL ile Taliban heyeti, Türkmen doğalgazını Afganistan üzerinden Pakistan'a ulaştıracak 2 milyar dolarlık bir boru hattı için pazarlık yapıyor.

Taliban kontrolündeki Kabil radyosunun verdiği habere göre, UNOCAL tarafından ağırlanan heyette, Taliban yönetiminin Enformasyon ve Kültür Bakanı Emir Han Muttaki, Planlama Bakanı Din Muhammed, Endüstri Bakanı Ahmed Can bulunuyor. Taliban bakanlarının UNOCAL yetkilileriyle temaslarından sonra şirketin Teksas yakınlarında bazı tesislerini gezecekleri de belirtiliyor.

REKABET VAR

UNOCAL Şirketi'nin halen iç savaşın devam ettiği Afganistan'dan Pakistan'a uzanacak 1.280 kilometrelik boru hattının yapımı için Arjantin Bridas Şirketiyle çekişmekte olduğu biliniyor. Taliban Hükümeti'nden işi kapmak için mücadele eden Bridas and UNOCAL şirketlerinin boru hattının yapımı için öne sürdükleri rakam 2 milyar dolar dolaylarında. Bir Taliban heyetinin yılın ilk aylarında Bridas Şirketi'nin Buenos Aires'teki ofisini ziyaret ettiği, Arjantin şirketinin de Kabil'de bir büro açtığı verilen haberler arasında.

Türkmenistan'dan başlayacak boru hattı Afganistan'a ülkenin batısından girecek ve güneyinden Pakistan'a uzanacak. Böylece Türkmen doğalgazı Pakistan'dan dünya pazarlarına açılacak. Boru hattı her ne kadar Taliban'ın denetimindeki topraklardan geçecek olsa da, ülkeye giriş noktasının, çatışmaların devam ettiği bölgenin yakınında olacağına dikkat çekiliyor. Taliban güçleri ülkenin kuzeyinde muhalif güçlerle aylardır şiddetli bir savaşın içinde. Muhtemel boru hattı anlaşmasının Taliban'a ne kadar kazandıracağı ise gizli tutuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!