Talat'a destek verilmeli

Güncelleme Tarihi:

Talata destek verilmeli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2009 14:48

İlk resmi temasını Kıbrıs'a yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bütün tarafların Talat'a destek vermesini istedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs müzakere sürecini olumsuz etkileyecek her türlü adımdan herkesin özenle kaçınması gerektiğini ifade ederek, “Uluslararası mahkemeler de dahil, bütün tarafların, Sayın Talat'ın yürütmekte olduğu bu yapıcı çabalara destek olması lazım” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la görüşmesinin ardından Talat'la birlikte basın açıklaması yaptı.

İlk yurt dışı ziyaretini KKTC'ye yapmaktan büyük şeref ve onur duyduğunu belirten Davutoğlu, dün TBMM'de yemin etmesinin üzerinden 24 saat geçmeden, İstanbul'daki ailesine gitmeden “Kıbrıs'taki ailesine” geldiğini, bundan da büyük mutluluk duyduğunu belirtti.
Ziyaretinin temel nedenini “üç konuda açık desteği ifade etmek” olarak açıklayan Davutoğlu şöyle devam etti: “Türkiye her zaman, şimdiye kadar olduğu gibi ve bundan sonra da bütün süreçlerde KKTC'ye ve Kıbrıs Türk halkına her türlü desteği vermeye devam edecektir. Türkiye'nin, anavatanın her köşesinden, Kıbrıs'taki her Türk kardeşimize bu konuda açık bir selam ve taahhüt getirdim. Bu desteğimiz sürecektir.”

KKTC'de geçen ay son derece başarılı bir seçim yapıldığını ve yeni bir hükümetin göreve başladığını kaydeden Davutoğlu, “Aslında bu, KKTC'nin demokratik kurumlar etrafında ne kadar kökleştiğini, ne kadar yerleştiğini ve belki dünyada çok az görülen bir demokratik tecrübeye sahip olduğunu gösteren ve herkes tarafından takdir edilmesi gereken bir husustur” dedi.

YENİ HÜKÜMETLE GÖRÜŞME

Bu vesileyle, Cumhurbaşkanı Talat dışında, yeni Başbakan Derviş Eroğlu ve yeni Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün ile de detaylı görüşmeler yapacağını kaydeden Ahmet Davutoğlu, şunları söyledi: “Bu kritik dönemde, Kıbrıs Türk halkının bir bütün halinde, Sayın Cumhurbaşkanı Talat'ın yürüttüğü müzakerelerde ortak bir ulusal bütünlük içinde davranacağından eminiz. Bu konuda, yeni dönemde de KKTC'ye, demokrasisine desteğimizi sürdüreceğiz.”

MÜZAKERELERE DESTEK

Ziyaretindeki üçüncü mesajın, Cumhurbaşkanı Talat başkanlığında yürütülen müzakerelere destek olduğunu ifade eden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Kıbrıs konusundaki perspektiflerinin açık olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti: “(Bu perspektif) Kıbrıs'ı, Türk halkının çıkarlarını, geleceğini, güvenliğini, refahını garanti edecek şekilde kapsamlı bir barış çerçevesinde, bir barış adası haline dönüştürmektir. Türkiye Cumhuriyeti'nin Kıbrıs'la ilgili temel perspektifi, sadece Kıbrıs adasına dönük değil, Doğu Akdeniz'i de bir barış havzası haline getirmektir.”

Bunun sadece Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC'nin iyi niyetli çabaları ile gerçekleştirilecek bir hedef olmadığını belirterek, müzakere sürecini olumsuz etkileyecek her türlü adımdan herkesin özenle kaçınması gerektiği vurgulayan Davutoğlu, şunları söyledi: “Uluslararası mahkemeler de dahil, bütün tarafların, Sayın Talat'ın yürütmekte olduğu bu yapıcı çabalara destek olması lazım. Bu müzakere sürecini olumsuz etkileyecek her türlü adımdan herkesin özenle kaçınması (lazım). Başta BM yetkilileri olmak üzere; ki şu ana kadar son derece pozitif katkı sergilediler, burada onlara teşekkürlerimizi ifade etmek istiyoruz ve bir hususu daha vurgulamak istiyoruz ki, Kıbrıs meselesi bizim için temelde ve sadece bir BM meselesidir. Bu çerçevedeki müzakerelere her türlü desteği vermeye devam edeceğiz, bu yapıcı çabalara bütün uluslararası toplumun, Kıbrıs Rum yönetiminin, Yunanistan'ın, garantör devlet olarak İngiltere'nin ve bütün tarafların pozitif katkı vermeye devam edeceğine inancımız tamdır.

Ümit ederiz ki, çok kısa bir sürede bu müzakereler iki kesimlilik, siyasi eşitlik ve tarafların güvenliklerini teminat altına alan bir yapı içinde bir neticeye ulaşacaktır ve sadece Kıbrıs meselesi değil, Doğu Akdeniz'de de bir barış ve refah bölgesi havzasını birlikte oluşturacağız.”
KKTC Cumhurbaşkanı Talat ile her konuda yoğun işbirliğine devam edeceklerini dile getiren Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bir Rum gazetecinin sorusu üzerine, dış politikada hep dost kazanma prensibiyle hareket ettiklerini, Yunanistan ile de ilişkilerin buna dahil olduğunu, Yunanistan ile ilişkilerin son yedi yılda geliştiğini, kendi bakanlığı döneminde bu ilişkilerin daha da geliştirileceğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!