Takma kol firarda

Güncelleme Tarihi:

Takma kol firarda
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dünyada ilk kez kol nakli yapan Avrupalı doktorlar, çaresizlik içinde. Kol takılan Yeni Zelandalı, bir hastanın kredi kartını çaldıktan sonra kayıplara karışınca, doktorlar ‘Ameliyatın sonuçlarını izlememiz mümkün değil’ diye telaşlandılar.

FRANSA'nın Lyon kentinde iki yıl önce dünyada ilk kez bir kol nakli yapan iki doktor, nakil yapılan hasta kaçınca neye uğradığını şaşırdı.

13 saat süren operasyon ile Yeni Zelandalı Clint Hallam'a, kazada ölen bir Fransız gencinin kolunu takarak tıpta bir ilke imza atan doktorlar, bu başarılarının sevincini tam olarak yaşayamadı.

İngiliz Profesör Nadey Hakim ile Fransız Dr.Jean Michel Dubernard'ı kaygılandıran konu, Yeni Zelandalı'nın nereye kaçtığı ve şu anda ne yaptığı değil. Onları asıl ilgilendiren, naklettikleri kolun ne durumda olduğu. Vücudun kolu reddetmemesi için, Hallam'ın verilen ilaçları düzenli olarak alması, belirli cimnastik hareketlerini yapması gerektiğine işaret eden doktorlar, ‘‘Biz başarılı bir ameliyat yaptık. Ama sonucu göremiyoruz. Çünkü hasta kayıp’’ diyerek üzüntülerini dile getiriyorlar.

SABIKALI ÇIKTI

Kaçak Hallam, 1984 yılında, dolandırıcılık suçuyla 2.5 yıl hapis cezasına mahkum olduğu Yeni Zelanda'da, yattığı Rolleston Cezaevi'nde bir testereye kolunu kaptırmıştı. Ancak, sabıkasını gizleyebilmek için doktorlara yalan söyleyen Hallam, inşaatta çalışırken geçirdiği bir iş kazası sonucu kolunu kaybettiğini öne sürdü.

MÜKEMMEL HASTA

Olaya geniş yer ayıran İngiliz The Guardian gazetesi ise, ilk kez Hallam'a yapılacak kol nakli operasyonunu, İngiltere'de izin alamadığı için Lyon'da yapan Prof Hakim'in, ‘‘Hastanın iyisi kötüsü olmaz ama hastamızın eski bir sabıkalı olmaması daha iyi olurdu’’ dediğini yazdı.

DOLANDIRICI

Hallam, geçen yıl ekim ayında ise geçici seyahat belgeleriyle Lyon'a geldi. Lyon Polisi, onu başka bir suçtan dolayı göz altına aldı. Hallam, kol nakli için hastanede yattığı sırada, aynı odada karaciğer nakli için yatan Thierry Decottignes adlı Fransızın Amerikan Express kartını çalıp, 20 bin sterlin (20 milyar lira) çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!