Suudilere desteği tartışma yarattı: Trump'a büyük tepki

Güncelleme Tarihi:

Suudilere desteği tartışma yarattı: Trumpa büyük tepki
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2018 08:30

Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’nda gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cinayete kurban gitmesiyle ilgili ABD Başkanı Trump’ın bir yazılı açıklama yaparak Riyad ile ilişkilerin önemli olduğunu belirtmesi, ABD’yi karıştırdı. Amerikan basını ve siyasi çevreleri para için ABD değerlerinin ayaklar altına alındığı gerekçesiyle ateş püskürdü.

Haberin Devamı

SUUDİ Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz’in geçen pazartesi yaptığı konuşmada oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a (33) destek çıkıp ülke yargısına da teşekkür etmesinden sonra, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kaşıkçı cinayetiyle ilgili sözleri adeta infial yarattı. Trump önceki gün, yazılı açıklamasında Veliaht Prens Muhammed’in bu cinayetten haberdar olabileceğini ancak ülkesinin Suudi Krallığı ile stratejik ortaklığına kararlı bir şekilde devam edeceğini vurguladı. Ancak Başkan’ın metni Amerikan basını ve siyaset çevrelerini kızdırdı.

WP: GÜVENE İHANETTİR

Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın çalıştığı Amerikan Washington Post (WP) gazetesi yazarı ve CEO’su Fred Ryan ile gazetenin Uluslararası Görüş Sayfası Editörü Karen Attiah Trump’ı sert eleştirdi. Ryan, yaptığı yazılı açıklamada, “Başkan Trump’ın gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın vahşice öldürülmesine tepkisi, uzun süredir var olan insan haklarına saygı değerine ve stratejik ilişkilerimizdeki güven ve samimiyet beklentisine bir ihanettir” görüşünü paylaştı. Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) cinayette Veliaht Prens’e işaret ettiğini hatırlatan Ryan, “Trump’ın devlet destekli teröre teslim olması, dünyayı daha tehlikeli hale getirecek” dedi.

Haberin Devamı

NYT: VELİAHT PRENSİ DESTEKLEDİ

New York Times (NYT) gazetesi, “Suudi Arabistan’ı affederek Trump, otokratlara rehberlik ediyor” başlıklı bir analize yer verdi. Trump’ın dış politikayı ‘iş anlaşmaları’ gibi gördüğü belirtilirken, “İttifakların hangi yabancı ortağın en çok silah aldığına dayandığını gösterdi. Amerikan iş imkânları, Amerikan değerlerinin önüne geçti” denildi. NYT, Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı daha fazla tecrit etme pahasına Veliaht Prens’in yanında yer aldığını belirtti.

CNN: DESPOTLARA MESAJ

CNN’deki analizde Veliaht Prens ile ilişkisini kesmemekle Trump’ın, kendi yanında oldukları takdirde küresel despotlara geleneksel Amerikan değerleriyle çatışan faaliyetlerini görmezden gelebileceği mesajını verdiği savunuldu. CNN, “ABD’deki milyarlarca dolar Suudi yatırımı vurgusuyla Trump, Washington’ın bir ‘fiyatı’ olduğu mesajını net olarak aktardı” dedi.

Haberin Devamı

CUMHURİYETÇİLER ÖFKELENDİ

Trump’ın sözleri Amerikan Kongresi’nde kendi partisinde de yankı buldu. Cumhuriyetçi Partili Senatör Bob Corker, Beyaz Saray’ın Veliaht Prens için bir ‘PR şirketi’ gibi çalıştığını söyledi. Senatör Jeff Flake, “Sarsılmaz müttefikler, gazeteci öldürmeyi planlamaz” dedi. Senatör Rand Paul da, Trump’ın açıklamalarının “Önce ABD değil, önce Suudi Arabistan” anlamına geldiğini savundu. Demokrat Partili meclis üyesi Ilhan Omar da, Suudi Arabistan’ın Başkan’ı ‘satın aldığını’ savundu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!