Suudi yetkililer hacıları suçladı

Güncelleme Tarihi:

Suudi yetkililer hacıları suçladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2006 00:45

Müslümanlar’ın en kutsal kent olarak gördüğü Mekke’de hemen her hac mevsiminde yaşanan büyük felaketlere karşın ciddi bir önlem almayan Suudi Arabistan yönetimine dün de tepki vardı.

Mina’nın doğu girişindeki dar bir vadiyi birleştiren Cemerat Köprüsü’nde, daha önce de birçok ölümlü izdiham yaşanmıştı. İzdihamın görgü tanığı olan bir hacı, "Burası adeta ölüm yolu gibi" ifadesini kullandı.

Suudi yetkililer ise sorumluluğu üstlenmemekte direniyor. Mina yolunun iki yanının 60 bin kişilik güvenlik personeli tarafından kordona alındığını ve sağlık personelinin hazır bulundurulduğunu bildiren Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, devlet ajansı SPA’ya, "Facianın nedeni, hacıların aynı saatte şeytan taşlama istemeleri ve yere düşürdükleri eşyalarını bulma çabalarıdır" diye açıklama yaptı. Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Hamid Bin Abdullah El Mane ise ölü sayısını açıklamakla yetindi. Yine de Suudi yetkililer, 1990 yılında yaşanan facianın aksine, bu kez felaketi "takdir-i ilahi"ye bağlamadılar.

Suudiler, Şeytan’ı simgelemesi amacıyla sembolik olarak inşa edilen üç duvarın ve rampaların daha da genişletildiğini ve her türlü önlemin alındığını savunuyor. Fakat Cemerat bölgesindeki tüm bu kargaşayı kökten çözecek bir kompleksin, Suudi Krallığı’nın tüm mali imkanlarına rağmen ancak 2010 yılına yetiştirileceğinin açıklanması tepki çekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!