Suriye’ye tam güç dönebiliriz

Güncelleme Tarihi:

Suriye’ye tam güç dönebiliriz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2016 21:57

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın onayıyla bu ülkede 30 Eylül 2015 tarihinde geniş çaplı askeri operasyonlara başlayan ve 16 Mart 2016’da temel hedeflere ulaşıldığını açıklayarak bu ülkedeki askeri varlığını azaltan Rusya’dan “Gerekirse 24 saat içinde tam gücümüzle döneriz” açıklaması geldi.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov, dün sabah basına yaptığı açıklamada “Bilindiği gibi Rusya 16 Mart 2016 tarihinde Suriye’deki belli başlı hedeflere ulaştığını ilan ederek Suriye’den kısmi çekilme kararı aldığını açıklamıştı. Ancak bunu ilan ederken Başkomutan Putin gerektiğinde çok kısa sürede tam güç yeniden Suriye’ye dönebileceğimizi de söylemişti. Günümüzde Rusya Savunma Bakanlığı yeniden böyle bir gereksinim olduğu kanaati getirirse Suriye’deki gücümüz tekrar artırılır” ifadesini kullandı.

KOMUTAN DEĞİŞİYOR

Rusya’nın Suriye sahnesine daha büyük güçle yeniden dönebileceğine yönelik bir başka işaret de Suriye’deki Rus birliklerine komuta eden Orgeneral Aleksander Dvornikov’un yerine Korgeneral Aleksander Juravlev’in atanacağı haberleri oldu. Juravlev, aslında Suriye’deki operasyonları fiilen yürüten kişiydi. Rus basınına göre şu anda Rusya’nın Lazkiye’deki Himeymim, Humus’taki El Şayrat ve Palmira yakınındaki El Tayis askeri üslerinde toplam 24 savaş uçağı ve 10 taarruz helikopteri bulunuyor. Moskova’nın kuvvet artırımı kararı alması halinde savaş uçağı sayısının 50 ila 70’e çıkması, helikopterleri adetinin de 30 ila 40’u bulması bekleniyor. Putin’in sözcüsü Peskov, 12 Temmuz’da Rus uçaklarının Ürdün sınırındaki Tenef bölgesi yakınlarında ABD destekli muhaliflerin ailelerinin kaldığı bir kampı vurduğu haberleriyle ilgili de konuştu. Peskov, “Tenef kampının bizim tarafımızdan bombardımana tutulduğundan Kremlin’in haberi yok. Ama bu konuda daha detaylı bilgi istiyorsanız adres Savunma Bakanlığıdır” dedi.

Haberin Devamı

‘ABD, ESAD’IN GİTMESİNDE ISRARCI’

Suriye konusunda ABD ile yapılan pazarlıklar hakkında konuşan Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, “Onlar bize Suriye’de terörizme karşı işbirliği yapmaya ve güçlerimizi birleştirmeye hazır olduklarını söylüyor. Bir süre önce ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile bu meseleyi uzun uzun konuştuk. Tüm bu temasların can alıcı noktası ABD’nin Esad’ın gitmesini şart olarak ortaya koymasında düğümleniyor” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!