Suriyeli bakan SDG’ye çözüm için engelleri kaldırdık

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli bakan SDG’ye çözüm için engelleri kaldırdık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2025 07:00

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, El Mecelle dergisine verdiği röportajda Şam ile terör örgütü PKK’nın Suriye kolu SDG arasında yürütülen görüşmeler ve İsrail ile olası anlaşmaya dair açıklamalarda bulundu.

Haberlerimizi Google’da Takip Edin
Gelişmelerden anında haberdar olun.
Google’da tercih edilen
kaynak olarak ekleyin
Haberin Devamı

BAKAN Esad Şeybani, İsrail’le ilişkilerde gelinen durum hakkında “Ne pahasına olursa olsun barış peşinde koşmayacağız. Topraklarımız işgal altındayken hiçbir anlaşma imzalamayacağız. Şart açık: 7 Aralık 2024 sınırına kadar tamamen geri çekilme” değerlendirmesinde bulundu. 1974 anlaşmasının tamamen rafa kaldırılmasını ve o yokmuş gibi 2025’te yeni bir anlaşma yapılma talebini reddettiklerini belirten Şeybani, güven inşası için aşamalı bir çerçeve öngördüklerini kaydetti.

‘HER ŞEYİ VERDİK’

SDG ile yürütülen müzakerelerdeki son duruma değinen Şeybani, “Saygı, haklar, temsil, güvenlik teminatları, SDG’ye verilebilecek her şeyi verdik” ifadesini kullandı. Örgütten teslim olmasını değil, devlet çatısı altında ortaklığı kabul etmesini istediklerini anlatan Şeybani, “ABD’ye de, SDG’yi yüzüstü bırakmadan hukuki statüye oturtacak bir model sunduk” dedi. Şeybani, ABD’nin SDG ile anlaşmanın uygulanması konusunda garantörlük sözü verdiğini söyleyerek, “Çözümün önünde duran tüm engelleri kaldırdık, yeter ki birlikte yürüyelim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Suriyeli bakan SDG’ye çözüm için engelleri kaldırdık

ABDİ: İMRALI’YA SORDUK

SDG’nin elebaşı Mazlum Abdi ise yerel bir haber ajansına ‘Terörsüz Türkiye’ süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu. Terörist elebaşı Abdullah Öcalan’la mektup yoluyla temas kurduklarını ve görüş aldıklarını ifade eden Abdi, “SDG içindeki PKK’lılardan bahsediyorlar. Bunu ancak İmralı çözebilir. Bunun çözümü İmralı’nın çağrısıyla bağlantılı. Bize söylediklerine göre SDG yetkililerinin İmralı’yı ziyaret etmesini istemiş. Çözüme olumlu katkı sunacaksa Türkiye’ye neden gitmeyelim” diye konuştu. Abdi ayrıca “Türkiye’nin bazı endişeleri var, bunu gündemimize alıp, çözmeyi istiyoruz” ifadesini kullandı. Türkiye’de devam eden sürecin başarıya ulaşması için kendilerinin üzerine düşenleri yapmak istediklerini vurguladı.

 

MERKEZİ OLMAYAN BİR SİYASİ YAPI

Haberin Devamı

Suriye’de ise merkezi olmayan bir yapıyı arzuladıklarını dile getiren Abdi, “Halkımız kendilerini temsil edecek askeri, idari ve güvenlik alanlarındaki yetkilileri seçebilmeli. Bizim kastımız budur. Bu parçalanmak, Suriye’yi zayıflatmaz, aksine güçlendirir” dedi.

HUMUS’TA NELER OLUYOR

SURİYE’nin Humus kentinin güneyindeki Zeydel beldesinde Sünni bir karı-kocanın öldürülmesinin ardından bazı Sünni aşiret mensupları kentte yaşayan Alevi toplumuna saldırdı. Suriye güvenlik güçleri evlerinde mahsur kalan Alevi vatandaşları kurtardı. Suriye İçişleri Bakanlığı Humus’a takviye kuvvet gönderildiğini açıkladı. Suriye devlet televizyonu El-İhbariye’nin haberine göre, İç Güvenlik Komutanlığı önceki akşam ilan edilen sokağa çıkma yasağını kentin birkaç mahallesinde dün saat 17.00’a kadar uzattı.

Haberin Devamı

Suriyeli bakan SDG’ye çözüm için engelleri kaldırdık

 

BAKMADAN GEÇME!