Suriye'de tansiyon yükseldi! Aşiretler arasındaki gerginlik çatışmaya dönüştü: Çok sayıda ölü var... 9 asker rehin

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2025 08:59

Suriye'nin Suveyda ilinde Dürzi ve Bedevi aşiretleri arasında çatışma çıktı. Çıkan çatışmada, en az 89 kişinin öldüğü ve yaklaşık 100 kişinin yaralandığı bidirildi. Suriye ordusu, çatışmalara müdahale etmek için asker gönderdi. Gönderilen askerlerin 6'sının hayatını kaybettiği doğurlanırken 9 askerin rehin alındığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Suriye'nin güneyindeki Süveyda ilinde, Dürzi ve Bedevi aşiretler arasında silahlı çatışma çıktı. 

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, çatışmalar her iki tarafın birbirine ait araçlara el koymasıyla başladı. Taraflar arasında yaşanan gerginlik kısa sürede ağır silahlı çatışmaya dönüştü.

Orta ve ağır silahların kullanıldığı bildirilen çatışmada, en az 89 kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık 100 kişi ise yaralandı.

AFP'de yer alan habere göre; 34 Dürzi, 10 Bedevi, 6 asker ve 2 çocuk hayatını kaybetti. 

Ölü ve yaralıların çoğunun silahlı gruplara mensup kişilerden oluştuğu, ancak bazı sivillerin de çatışmalardan etkilendiği belirtildi.

Suriyede tansiyon yükseldi Aşiretler arasındaki gerginlik çatışmaya dönüştü: Çok sayıda ölü var... 9 asker rehin

Haberin Devamı

Suriye hükümeti güçleri Dürzi ve Bedevi aşiretleri arasındaki çatışmaları engellemek için Süveyda iline ilerliyor

İçişleri Bakanlığı, çıkan çatışmanın ardından savunma bakanlığıyla koordinasyon halinde bölgeye asker gönderileceğini duyurdu.

6 ASKER ÖLDÜ 9 ASKER REHİN ALINDI

Devlete ait Suriye Haber Kanalı'na bilgi veren bir Suriye Savunma Bakanlığı kaynağı, Süveyda'da gruplar arasındaki çatışmaları sona erdirmek için bölgeye askeri sevkiyat yapıldığını ancak Dürzi güçlerin ordu birliklerine saldırarak 6 askeri öldürdüğünü, 9 askeri rehin aldığını bildirdi.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Nureddin el-Baba, Suriye Haber kanalına yaptığı açıklamada, Süveyda halkının yardım çağrılarına yanıt olarak ve vilayetteki etkili taraflarla koordinasyon içinde olduklarını söyledi.

Baba, "Savunma ve içişleri bakanlıkları tarafından bir güvenlik konuşlanma planı hazırlandığını, bu planın amacının devletin otoritesini ve yasanın üstünlüğünü tesis etmek ve kanun dışı silahlı grupları silahsızlandırmak." dedi.

Çatışmalar, ilin güney kırsalındaki Kenaker beldesi ile batı kırsalında devam ediyor.

​​​​​​​Bu arada Dürzilerin önde gelen liderlerinden Hicri, gelişmelerle ilgili yazılı açıklama yaparak, Suriye ordusu ve güvenlik güçlerinin bölgeye girişine izin vermeyeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Hicri, Suriye yönetimini Bedevi aşiretlere askeri destek vermekle suçlayarak "acil uluslararası koruma" çağrısı yaptı.

Suriyede tansiyon yükseldi Aşiretler arasındaki gerginlik çatışmaya dönüştü: Çok sayıda ölü var... 9 asker rehin

Suriye hükümeti güvenlik güçleri

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, söz konusu birliklerin "çatışmayı çözmek, çatışmaları durdurmak, güvenliği sağlamak, olaylardan sorumlu olanları takip etmek ve yetkili yargı organlarına sevk etmek amacıyla bölgeye doğrudan müdahalede bulunacağı" belirtilmişti.

Suriye Eğitim Bakanlığı, yapılması planlanan resmi ortaokul sınavlarının ileri bir tarihe ertelendiğini duyurdu.

İSRAİL ORDUSU "ÇOK SAYIDA TANKI" VURDUĞUNU DUYURDU

Hicri’nin açıklama yaptığı sıralarda İsrail savaş uçaklarının, Suriye’nin güneyindeki Kuneytra-Süveyda-Dera hattı boyunca uçuş yaptığı görüldü.

Haberin Devamı

Öte yandan İsrail ordusu, Dürziler ile Bedevi Arapların çatışmalarına sahne olan Süveyda ili yakınında "çok sayıda tankın" hedef alındığını açıkladı.

Açıklamada, Süveyda yakınındaki Semii köyü çevresinde "çok sayıda tankın" vurulduğu belirtilerek, saldırıya ilişkin detaylı bilginin gelecek saatlerde paylaşılacağı aktarıldı.

VALİDEN SAĞDUYU ÇAĞRISI

Suveyda Valisi Mustafa Bekkur yaptığı yazılı açıklamada, sağduyu ve diyalog tek çıkış yolu olduğunu vurguladı.

Suriyede tansiyon yükseldi Aşiretler arasındaki gerginlik çatışmaya dönüştü: Çok sayıda ölü var... 9 asker rehin

Bekkur, Şam-Suveyda yolunda meydana gelen silahlı saldırı, bunu takip eden adam kaçırma olayları, silahlı çatışmalar ve masum sivillere ait araçların gasp edilmesi gibi gelişmelerin kenti derinden sarstığını belirtti.

Haberin Devamı

Mevcut krizi aşmanın en sağlam yolunun aklıselim ve diyalog olduğuna işaret eden Bekkur, barışçıl çözüm çabalarına açık olduklarını bildirdi. Vali Bekkur, "Bu zor süreci aşmamız için en sağlam yol olduğunu vurguluyoruz. Islah, devletin inşası ve tüm Suriyeliler için daha iyi bir yaşamın temellerini atma gayesi taşıyan herkese elimizi uzatıyoruz." ifadesini kullandı.

Bekkur, ayrıca gerilimi düşürmek amacıyla yerel ve aşiret düzeyinde sürdürülen girişimlere destek verdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Gerilimi azaltmak için yerel ve aşiret düzeyinde sarf edilen tüm çabaları takdirle karşılıyoruz. Devlet, vatandaşların haklarını koruma ve gasp edilen hakların iadesi konusunda taviz vermeyecektir. Aynı zamanda fitne tohumları ekmeye veya olayları çıkmaza sürüklemeye yönelik girişimlere karşı da ciddi şekilde uyarıyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!