Suriye sınırında 'yakalanan' ABD'li gazeteci: Ajan değilim

Güncelleme Tarihi:

Suriye sınırında yakalanan ABDli gazeteci: Ajan değilim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2014 12:21

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yaptığı açıklama ile kamuoyuna duyurduğu, "Suriye'den salla Türkiye'ye geçmeye çalışırken yakalanan ABD'li gazeteci", Pulitzer ödüllü Roy Gutman çıktı. Ancak halen McClatchy gazetelerinin Ortadoğu Büro Şefi olarak, İstanbul merkezli görev yapan Gutman, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, bölgeye haber için gittiğini ve Suriye tarafında hiç bulunmadığını söyledi. Gutman "ajan" iddialarına da ilginç bir yanıt verdi.

Haberin Devamı

Asi Nehri üzerinden Türkiye'ye geçen Suriyelilerin haberini yapmak için 26 Nisan Cumartesi günü Hatay'ın Altınözü ilçesinin Hacıpaşa köyüne gittiğini belirten Gutman, nehre yaklaşırken kendisini fark eden ve üzerindeki fotoğraf makinesinden paniğe kapılan iki akaryakıt kaçakçısı tarafından Türk askerlerine ihbar edildiğini öne sürdü.

Bunun üzerine askerler tarafından Hacıpaşa Hudut Karakol Komutanlığı'na götürülen ve burada altı saat tutulan Gutman, daha sonra Altınözü Jandarma Komutanlığı'nda yaklaşık bir saat sorgulandı.

Buradaki sorgusunda kendisine sınırda ne yaptığının sorulduğunu ve Türkiye tarafından kaldığını ispat etmesinin istendiğini belirten 70 yaşındaki Gutman, önceki gece Antakya'daki bir otelde kaldığına ve kentte bir araç kiraladığına dair belgeleri göstermesinin ardından yetkililerin kendisine inandığını söyledi.

Haberin Devamı

Jandarmanın sorgu sırasında "profesyonel ve kibar" davrandığını ifade eden Gutman, Altınözü'nde serbest bırakıldıktan bir gün sonra da İstanbul'a döndüğünü belirtti.

"ABD BENİ AJAN YAPMAZ"
Türk basınında hakkında çıkan "ABD ajanı" iddialarına da yanıt veren Gutman, "ABD benim ajan olmamı istemez. Daha birkaç sene önce Afganistan hakkında bir kitap yazdım. Ve bu kitapta hem bugünkü ABD yönetimimi hem de eski yönetimleri sert bir şekilde eleştirdim" dedi.

"Ben bağımsız ve dikkatli bir gazeteciyim" diyen Gutman, kendisini ABD ajanı olmakla suçlayan son kişinin eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç olduğunu söyledi.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ: SINIR DIŞI YOK
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği sözcüsü T.J. Grubisha da Hürriyet'e yaptığı açıklamada, Gutman'ın gözaltına alınmasının ardından kendisiyle temasa geçildiğini, gazetecinin hakkında bir tutuklama yapılmadan serbest bırakıldığını ve sınır dışı edilmediğini doğruladı.

GENELKURMAY, GAZETECİNİN ADINI AÇIKLAMAMIŞTI
Genelkurmay Başkanlığı, internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, Altınözü İlçesi'nde Hacıpaşa Hudut Karakol Komutanlığı'nın Mobil Yol Kontrol Unsuru (MYKU) tarafından Suriye'den Türkiye'ye geçmeye çalışırken üç kişilik bir grubun yakalandığını, yakalananlardan birinin ABD'li bir gazeteci olduğunu duyurmuştu. Ancak Genelkurmay, gazetecinin adını açıklamamıştı.

Haberin Devamı

PULİTZER ÖDÜLLÜ GAZETECİ
Avrupa büro şefi olarak atanmadan önce, McClatchy gazetesinin Bağdat büro şefi olarak görev yapan Gutman, daha önce de Bosna savaşını izlemişti. Bosna savaşı sırasında, toplama kampları konusunda yaptığı haberler nedeniyle Pulitzer ödülüne layık görülen Gutman'ın, başka birçok gazetecilik ödülü de bulunuyor.

SÜLEYMAN ŞAH KARAKOLUNA İKMALİ YAZMIŞTI
Gutman, Genelkurmay'ın "Suriye'den Türkiye'ye salla geçmeye çalışırken yakalandı" açıklamasından hemen önce, Şanlıurfa yerel basınına dayanarak, Süleyman Şah karakoluna yapılan ikmal sırasında, Türk askerlerinin İŞİD militanlarının saldırısına uğradığını, yakalanıp alıkoyulduklarını yazmıştı.

Haberin Devamı

Süleyman Şah Karakolu'na 23 Nisan tarihinde yapılan ikmal sırasında bir saldırı yaşanıp yaşanmadığı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da sorulmuş, Erdoğan haberleri yalanlamıştı. Genelkurmay Başkanlığı da konuyla ilgili açıklama yaparak, 23 Nisan'da Süleyman Şah karakoluna ikmal ve değişim için giden konvoyun, gidiş ve dönüşte farklı güzergahlar izlediğini ve "aynı gün emniyetli şekilde Türkiye'ye döndüğünü" bildirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!