Suriye Dışişleri Bakanı'ndan mektup: 12 kimyasal tesisi bize bırakın

Güncelleme Tarihi:

Suriye Dışişleri Bakanından mektup: 12 kimyasal tesisi bize bırakın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2013 10:29

Suriye'deki kimyasal silahların imha edildiği haberlerinden hemen sonra Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in OPCW'ye bir mektup yazarak ülkedeki 12 kimyasal tesisin korunmasını istediği iddiası ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Kimyasal Sİlahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) dün bir açıklama yaparak, Suriye hükümetinin varlığını bildirdiği tüm kimyasal silah üretim ve karıştırma tesislerini yok edildiğini açıklamıştı.

Tüm dünyanın yakından takip ettiği Suriye'nin kimyasal silahlarıyla ilgili bugün yeni bir detay ortaya çıtkı. İki ayda bir yayımlanan Amerikan Foreign Policy dergisinin bugün çıkan yeni sayısında "özel haber" damgalı bir iddia yer aldı. Buna göre Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, OPCW Genel direktörü Ahmet Üzümcü'ye bir mektup yazarak kimuasal tesislerden 12 tanesinin yıkılmamasını istedi ve bu tesisleri sivil kimyasal teknoloji araştırmalarında kullanmak istediklerini aktardı.

BATI'NIN KAYGILARI
Foreign Policy, Muallim'in mektubundaki talep yüzünden Şam yönetiminin ilerleyen dönemde yeniden kimyasal silah programını geliştirme amacı taşıdğı yönünde endişeler olduğunu yazıyor. Dergideki habere göre Batılı ülkelerin bir diğer endişesi de Suriye'nin OPCW'yu uzun müzakere sürecine dahil edip kimyasal silahların imhasını uzatma çabası içinde olduğu.

Haberin Devamı

BAZEN İZİN VERİLİYOR AMA BUNUN İÇİN...
OPCW, bazen ülkelerin sinir ajanı tesislerini aşı, ilaç ve başka türlü hayat kurtarıcı ürünlerin üretileceği tesislere dönüştürmesine izin veriyor. Ancak bunun gerçekleşmesi için söz konusu ülkenin kimyasal tesislerini neden korumak istediğini belgeleyen zorlu bir süreci tamamlaması gerekiyor. Dergideki habere göre Suriye Dışişleri Bakanı'nın mektubunda, korunması istenen kimyasal silah tesislerinin ne amaçla kullanılacağına dair detaylı bir bilgi yer almıyor.

Öte yandan Suriye'nın böyle bir talebi varsa, bunun 41 üyeli OPCW yürütme konseyi tarafından onaylanması gerekiyor. Konseyde bu tür kararlar genellikle oy birliğiyle alınıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!