Suna Vidinli'nin Fransız Parlamenter'i susturduğu belge

Güncelleme Tarihi:

Suna Vidinlinin Fransız Parlamenteri susturduğu belge
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2001 00:00


Haberin Devamı

TV'deki tartışma sırasında, Harvard Üniversitesi öğrencisi Suna Vidinli, Ermeni yanlısı Fransız parlamenter François Rochebloine'ı, altında çeşitli milletlere mensup 70 tarihçi ve bilimadamının imzası bulunan belgeyle susturdu.

Belgeye hepsi de Ortadoğu ve Osmanlı tarihi konusunda uzman, aralarında Bernard Lewis, Stanford Shaw, İlhan Başgöz, Alan Fisher, Metin Kunt gibi isimlerinde bulunduğu 70 uzman imza koydu. 1985 yılında Temsilciler Meclisi'ne sunulan sözde Ermeni soykırımıyla ilgili tasarıya, ‘İnsanın İnsana Zulmünü Anma Ulusal Günü’ kavramını tamamen desteklememize rağmen, ‘1-1.5 milyon Ermeni 1915-1923’te Türkiye'deki soykırımın kurbanıdır' diye karşı çıkan akademisyenler belgede özetle şöyle dediler:

Osmanlı İmparatorluğu ile Türkiye Cumhuriyeti'ni eşit saymak yanlıştır. Tıpkı, Habsburg İmparatorluğu ile Avusturya Cumhuriyeti'ni eşit saymanın yanlış olduğu gibi. T.C., Osmanlı döneminde meydana gelen olayların hiçbirinden sorumlu olmadığı halde, karar tasarısını kaleme alan yazarlar, Türkiye adını vererek, 1915 ve 1923 yılları dönemiyle ilgili olarak ‘soykırım’ suçlusu etiketi yapıştırmışlardır;

‘Soykırım’ suçlaması için: Bu bildiriye imza koyanların hiçbiri, Ermenilerin çektiği acıları küçümsemek amacında değildir. Biz aynı zamanda, o bölgede yaşayan Müslümanların çektiği acıların ayrıca ele alınamayacağının da farkındayız.

Devlet adamları ve politikacılar tarih yapar, bilginler yazar. Bu sürecin işleyebilmesi için bilginlere, geçmiş politikacılar ve devlet adamlarının yazılı kayıtlarına girme şansı verilmelidir.

Kongre bu tasarıyı benimsemekle tarihi bir meselede hangi tarafın doğru olduğunu belirleme girişiminde bulunacaktır. Sorgulanabilir tarihi varsayımları esas alan böyle bir tasarı, sadece dürüst tarihi bir sorgulamaya zarar verebilir ve Amerikan yasama sürecinin itibarını zedeler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!