Suikastte zanlı ‘Rus çetesi’

Güncelleme Tarihi:

Suikastte zanlı ‘Rus çetesi’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Gürcü lider Şevardnadze, önceki gün kendisine karşı düzenlenen suikast girişiminden Rusya'yı sorumlu tuttu. Şevardnadze saldırının Azeri petrolünün sadece Rusya üzerinden geçmesi için planlandığını savundu. Gürcü birlikleri ülkedeki Rus askeri üslerini kuşattı.

Gürcistan'dan Devlet Başkanı Edvard Şevardnadze'ye önceki gün düzenlenen suikast girişiminde Rus parmağı çıktı. Devlet Başkanı Şevardnadze, saldırıdaki amacın Azeri petrolünün sadece Rusya üzerinden geçmesini sağlamak olduğunu belirterek, Moskova'yı suikastten sorumlu tuttu. Suikast timinin yurtdışına bir Rus askeri üssünden kaçması üzerine, Gürcü birlikleri ülkedekmi Rus askeri üslerini kuşattı. Moskova, Gürcistan'ın suçlamalarını reddediyor.

15 saldırganın önceki gün Şevardnadze'nin konvoyuna otomatik tüfekler ve bazukalarla saldırdıktan sonra sırra kadem basması, Gürcistan'ı ayağa kaldırdı. 2 korumanın ve bir saldırganın öldüğü suikast girişiminin ardından, ülkede olağanüstü hal ilan edildi. Başkent Tiflis'e giriş çıkışlar kontrol altına alındı.

Şevardnadze hem Gürcistan, hem de Rusya'nın NTV televizyonundan aynı anda yayınlanan açıklamasında, ülke içinde böyle bir operasyonu yapacak herhangi bir güç bulunmadığını belirterek, ‘Önce Gürcistan ardından da tüm Kafkasya’yı ateşe boğmak istiyorlardı. Daha önceki suikast girişimini yapan terörist de Moskova'da yaşıyor' dedi. Şevardnadze bu sözleri ile 1995'deki bombalı suikast girişiminden sorumlu tutulan Gürcistan eski gizli servis başkanı İgor Giorgadze'yi kastetti.

PETROL LOBİSİ

Şevardnadze ilk geçmiş olsun mesajının Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev'den geldiğini de vurgulayarak, ‘Saldırının ardındaki güç de petrol lobileri. Petrol boru hattının diğer ucunu kontrol edenler bir ucunun ülkemizden geçmesini istemiyor’ dedi. Azeri erken petrol üretimi, biri Gürcistan diğeri Rusya üzerinden geçecek iki boru hattıyla Batı'ya ulaştırılacak.

Güncü İçişleri Bakanı Kakha Targamadze askeri üniformasıyla çıktığı Rus RTR televizyonunda, ölü olarak ele geçirilen saldırganın Dağıstan'da yaşayan Çeçen asıllı bir Rus vatandaşı olduğunu açıkladı. İçişleri Bakanı ayrıca, geride büyük miktarda silah ve cephane bırakan suikast timinin, başkent Tiflis'in 30 kilometre kuzeyindeki Vaziani kasabasında bulunan Rus askeri üssüne sığındığını ve daha sonra bir uçakla ülke dışına çıkartıldığını söyledi. Olağanüstü toplanan Gürcistan Parlamentosu ise, ülkede bulunan tüm Rus askeri üslerinin kuşatılması kararını verdi. Parlamento, üslerde arama yapılmasını da istedi.

Gürcistan'da Rusların denetiminde 5 askeri üs bulunuyor. Bu üslerde ve Abhazya sınırında toplam 18 bin Rus askeri görev yapıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!