Sudan'daki gözaltında JEM bağlantısı iddiası

Güncelleme Tarihi:

Sudandaki gözaltında JEM bağlantısı iddiası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2010 14:44

Sudan'ın eski Meclis Başkanı olan muhalefet lideri Hasan El Turabi'nin Darfur'daki Adalet ve Eşitlik Hareketi örgütü (JEM)ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığı iddia edildi.

Haberin Devamı

Reuters ajansına konuşan bir güvenlik yetkilisi, Turabi'nin muhtemelen JEM ile yakınlığı yüzünden sorgulanmak üzere çağrıldığını, vereceği cevaplara göre resmen tutuklanabileceğini ya da serbest bırakılacağını söyledi. Turabi, söz konusu iddiaları reddetmişti.

Oğlu Sıddık El Turabi de gözaltı sırasında Turabi yandaşlarının çıkardığı Rai El Şaab gazetesinin bütün nüshalarına el konduğunu söyledi.

Turabi, ülkede 24 yıl aradan sonra yapılan çok partili seçimlerden bir ay sonra gece yarısı evinde gözaltına alınmıştı. Turabi'nin gözaltına alınması ile ilgili hala bir açıklama beklediklerini söyleyen partililer, 78 yaşındaki liderin sağlığından endişe ediyor.

Öte yandan bir partili, Turabi'nin Hartum'daki Kober Cezaevine götürüldüğünü ileri sürdü.

Hasan Turabi, Devlet Başkanı Ömer Hasan El Beşir'in 1989'da iktidara el koymasına yardımcı olmuş, daha sonra ikilinin arası açılmıştı.

Haberin Devamı

Devlet Başkanı Beşir'in, hakkında savaş suçundan dava açan uluslararası Ceza Mahkemesine teslim olmasını istemesi üzerine geçen yılın Ocak ayında tutuklanan Turabi, iki ay sonra serbest bırakılmıştı.

Geçen ay yapılan çok partili seçimlere Turabi'nin başında olduğu muhalefet partisi de katılmış ve sonuçların açıklanmasının ardından Ulusal Kongre Partisi ve Beşir hükümetini seçimlerde yolsuzluk yapmakla suçlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!