‘Stratejik ortak ve NATO müttefiki’

Güncelleme Tarihi:

‘Stratejik ortak ve NATO müttefiki’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2017 22:39

ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki akşam bir telefon görüşmesi yaptı. ABD tarafı iki cümlelik açıklamasında ‘Türkiye’yi stratejik ortak ve NATO müttefiki’ olarak niteledi, ‘Terörün her türlüsüne karşı savaştaki ortak taahhüt görüşüldü’ dedi. Türk yetkililer, El Bab ve Rakka’da birlikte hareket edilmesi konusunda mutabık kalındığını bildirdi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki ilk kritik görüşme 45 dakika sürdü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, telefon görüşmesi son derece olumlu ve samimi bir atmosferde gerçekleşti. Görüşmede Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimine değinerek ABD’nin yeni dönemde FETÖ ile mücadelede Türkiye’nin yanında olmasını beklediğini söyledi. Erdoğan, PKK ile mücadelenin önemine dikkat çekerek, ABD’nin PYD/YPG’ye destek vermemesi gerektiğini ifade etti. İki lider, El-Bab ve Rakka’da birlikte hareket edilmesi konusunda mutabık kaldı. Görüşmede müttefiklik ve yakın işbirliği vurgusu ön plana çıktı.

Terörden arındırılmış güvenli bölge, mülteci krizi ve terörle mücadele başlıkları gündeme geldi. Trump, Erdoğan’a Türkiye ile ikili ilişkileri geliştirmek ve bölgesel konularda daha yakın işbirliği içerisinde olmak istediklerini söyledi. Erdoğan, Trump’a başkanlık görevinde başarılar diledi.

Haberin Devamı

ABD’nin açıklaması
Salı gece yarısı gerçekleşen görüşmenin ardından Beyaz Saray, görüşmeyi iki cümleyle özetleyen bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle dendi: “Başkan Donald J. Trump bugün (7 Şubat 2017) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir telefon görüşmesi yaparak, ABD ve Türkiye’nin yakın, köklü ilişkisini ve terörün her türüyle mücadelede ortak kararlılıklarını ele aldı. Başkan Trump, ABD’nin stratejik ortağı ve NATO müttefiki Türkiye’ye desteğini yineledi ve Türkiye’nin IŞİD karşıtı kampanyaya katkılarını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.”

Donald Trump, Erdoğan görüşmesi, Trump’ın başkanlığının 18’inci gününde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başkan Trump’ın görüştüğü 22’nci devlet lideri oldu. Trump ve Erdoğan arasındaki temasın zamanlamasına dair diğer bir çarpıcı ayrıntı ise Trump’ın bu görüşmeyi DEAŞ’la savaşı yürüten ABD’nin Merkez Ordusu CENTCOM’un Florida’daki merkezinde brifing almasından bir gün sonra gerçekleştirmesi oldu.

Daha önce Erdoğan, seçimler sonrasında Trump’ı telefonla arayıp tebrik etmişti. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Trump’ın en kısa zamanda görüşmek konusunda mutabık kaldığı öğrenildi. Farklı bir gelişme olmazsa iki liderin ilk görüşmesinin mayıs ayında Brüksel’de yapılacak NATO zirvesi olması bekleniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!