Srebrenitsa'da 19 yıldır dinmeyen acı

Güncelleme Tarihi:

Srebrenitsada 19 yıldır dinmeyen acı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2014 16:35

Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden 175 kurbanın cenazesi, Potoçari Anıt Mezarlığı'nda kılınan namazın ardından gözyaşları arasında toprağa verildi. Soykırımın 19'uncu yıldönümünde gerçekleşen törene katılan acılı aileler, evlatlarını daha dün kaybetmişçesine feryat ederek gözyaşı döktü.

Haberin Devamı

Katledilen 8 binden fazla Boşnak arasında yer alan ancak kimlikleri yeni tespit edilen 175 kurbanın defnedildiği törende Türkiye'yi Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın temsil etti.

Srebrenitsa soykırımının 19'uncu yıldönümünde düzenlenen törene kurban yakınlarının yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden birçok vatandaş ve üst düzey devlet yetkilisi katıldı.

Srebrenitsada 19 yıldır dinmeyen acı

İki oğlunun mezarı başında ağlayan acılı anne Senija Rizvanovic...

Srebrenitsada 19 yıldır dinmeyen acı

Haberin Devamı

ÜNLÜ FUTBOLCULAR DA TÖRENDEYDİ
Törene katılanlar arasında Bosna Hersek milli futbolcuları Edin Dzeko ile Senijad İbricic de vardı.

Srebrenitsada 19 yıldır dinmeyen acı

rebrenitka kenti yakınlarındaki Potoçari Anıt Mezarlığı'na Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç ile gelen Manchester City'li Boşnak futbolcu Edin Dzeko ve Kayseri Erciyesspor'un formasını giyen Senijad İbricic'in, üzerlerinde Srebrenitsa soykırımının sembolü "Srebrenitsa Çiçeği"ni taşıdıkları görüldü.

Srebrenitsada 19 yıldır dinmeyen acı

Törenler kapsamında önce Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybedenler anısına yaptırılan anıta çelenk bırakıldı, saygı duruşunda bulunuldu.

Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç, törende yaptığı konuşmada, soykırımın sorumlularının bulunarak cezalandırılmasını, soykırımda hayatta kalmayı başaran kurban yakınları için adaletin sağlanması gerektiğini söyledi.

Savaşta evlerini terk etmek zorunda kalan Srebrenitsalıları, evlerine geri dönmeye çağıran Durakoviç, “Bugün acı doluyuz. Binlerce insanımızın sadece dinine, geleneklerine ve kültürüne bağlı olduğu için soykırımda hayatını kaybettiğini biliyoruz. Geçmişi unutamayız, değiştiremeyiz. Ancak geçmişimiz, bugümümüz ve geleceğimizi için bize bir uyarı olabilir” şeklinde konuştu. Durakoviç, kurban yakınlarına başsağlığı, soykırım kurbanlarına da Allah'tan rahmet diledi.

Haberin Devamı

Srebrenitsada 19 yıldır dinmeyen acı

Konuşmaların ve cuma namazının ardından Reis-ul Ulema Kavazoviç,175 kurbanın toplu cenaze namazını kıldırdı. Kılınan namaz ve okunan duaların ardından kurbanların cenazeleri, törene katılan yakınları ve vatandaşlar tarafından toprağa verildi.

Törene ayrıca, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Konsey'in Hırvat üyesi Jelyko Komşiç, Bosna Hersek Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Denis Beçiroviç, Savunma Bakanı Zekeriyah Osmiç, AB'nin Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin İnzko, Saraybosna'da görev yapan büyükelçiler, belediye başkanları ile uluslararası örgütlerin Bosna Hersek'teki temsilcileri de katıldı.

Haberin Devamı

Srebrenitsada 19 yıldır dinmeyen acı

EN KÜÇÜK KURBAN 14 YAŞINDA
Bugün toğrağa verilen kurbanların en küçüğünün öldürüldüğünde 14 yaşında olan Senad Beganoviç, en yaşlısının ise 79 yaşındaki Hurem Begoviç olduğu belirtildi. Senad Beganoviç'in yanı sıra öldürüldüklerinde 18 yaşından küçük 14 kurban daha bugün toprağa verildi. Bugün törenle birlikte, Potoçari Anıt Mezarlığı'nda defnedilen soykırım kurbanlarının sayısı da 6 bin 241'e yükseldi.

Srebrenitsada 19 yıldır dinmeyen acı

Srebrenitsa'da Sırp güçlerinin soykırımına maruz kalan 8 binin üzerindeki Boşnak'ın yası tutulmaya devam edilirken, olayın 19'uncu yıldönümünde aşırı milliyetçi Sırplardan soykırıma övgü geldi. Belgrad'da bazı sokaklarda "Mladiç, Srebrenitsa için teşekkürler" yazılı afişler asıldı.

Haberin Devamı

SEKİZ BİNDEN FAZLA KİŞİ KATLEDİLDİ
Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından ele geçirilmişti. İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edilmişti. Boşnaklardan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katledilmişti. Katledilenlerin cenazeleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü. Bosna'daki savaşın sona ermesinin ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanların kimlik tespitlerinin yapılarak her yıl 11 Temmuz'da Srebrenitsa'daki Potoçari Mezarlığı'nda düzenlenen törenle kurbanlar defnediliyor. Soykırımda katledilenlerin bir kısmının cesedine ise bugüne kadar hala ulaşılamadı.

BAKMADAN GEÇME!