SPD delegeleri ‘görüşelim’ dedi

Güncelleme Tarihi:

SPD delegeleri ‘görüşelim’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2017 14:22

Uzun ve hararetli tartışmalardan sonra SPD delegeleri kararını verdi. Berlin'de yapılan kurultayda 600 delegenin ezici çoğunluğu SPD’nin yeni bir hükümet için CDU/CSU ile ucu açık görüşmelere başlamasına “Evet” dedi.

Haberin Devamı

SPD Genel Başkanı Martin Schulz, oylama öncesi yaptığı konuşmada, “Herkese büyük sorumluluk düşüyor. Her ne pahasına olursa olsun hükümette yokuz diyemeyiz” çağrısıyla, görüşmelere onay verilmesini istedi.
Partinin gençlik teşkilatı Jusos ise büyük koalisyona hayır denilmesi için önerge verdi. Jusos Başkanı Kevin Kühnert, partinin yenilenmesi için muhalefette kalınmasını istedi. Kühnert konuşmasında yoğun alkış aldı. Ancak oylamada delegelerin ezici çoğunluğu Schulz'un çağrısına uydu. Schulz, delegelere doğrudan büyük koalisyon diye bir şart olmadığı, ucu açık görüşecekleri, eğer şartları kabul edilirse, hükümete katılacakları vaadi verdi.
Bu açıklamadan büyük koalisyona katılma, azınlık hükümetine destek ya da erken seçim seçenekleri anlaşılıyor. Ama partide kimse azınlık hükümetine ya da erken seçime sıcak bakmıyor. Görüşmelerin büyük koalisyon yönünde ilerleyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Haberin Devamı

NAHLES’TEN UYARI
Kurultaydan görüşme onayı alan SPD lideri Schulz, gelecek hafta çarşamba günü CDU/CSU liderleri Angela Merkel ve Horst Seehofer'le ilk görüşmeyi yapacak. Schulz, bu görüşmeden çıkan sonucu parti yönetim kuruluyla paylaşacak. Ardından sondaj görüşmeleri başlayacak. Sondaj görüşmelerinden sonra asıl müzakerelere başlamadan önce ocak ayı ortasında SPD yeniden olağanüstü kurultayı toplayacak ve delegelerden büyük koalisyon görüşmeleri için tekrar onay isteyecek.
SPD Grup Başkanı Andrea Nahles, ilk görüşmenin çarşamba akşamı olacağını doğruladı. Nahles partisine görüşmelere giderken, “Kırmızı çizgilerle dolu bir sırt çantasıyla gitmeyelim” uyarısında bulundu.

YENİDEN GENEL BAŞKAN SEÇİLDİ
Kurultayda Martin Schulz, SPD Genel Başkanlığı’na yeniden aday oldu. Schulz, iyi bir sonuç alamayacağı iddialarının aksine yüzde 81.9 oyla yeniden SPD Genel Başkanı seçildi. Schulz, bir önceki kurultayda yüzde 100 oy almıştı.
Schulz’a rakip çıkmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!