Sovyet belgelerine göre Ermeni soykırımı yalan

Güncelleme Tarihi:

Sovyet belgelerine göre Ermeni soykırımı yalan
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD Temsilciler Meclisi’nde Ermeni soykırım yasa tasarısı gündeme gelirken, Aydınlık Dergisi Sovyet Devlet Arşivi'nde yer alan belgelerin, soykırımı yalanladığını yazdı.

Bugün piyasaya çıkan Aydınlık Dergisi'nde yer alan ‘‘Sovyet Belgeleri: Ermeni soykırımı yalan’’ başlıklı habere göre, Sovyet Devlet Arşivi'nde yer alan 1926 basımı ‘Büyük Sovyet Ansiklopedisi’ Ermeni sorununu şöye özetliyor:

‘‘Ermeni sorununa dış açıdan bakıldığında büyük kuvvetlerin Türkiye'de merkezkaç kuvvetleri destekleyerek, Türkiye'nin zayıflatılması ve daha kolay sömürgeleştirilmesi görülür. Bu dış kuvvetler, Büyük Batı devletleri ve Çarlık Rusyası'dır. Yaşanan olaylar bir katliam değil, mukateledir. (boğazlaşma)’’

Türkiye'ye gelip giden Sovyet temsilcisi Mdivani'den Stalin'e gönderilmiş telgrafta ise ‘‘Türk halkı çok kurban verdi’’ deniyor. 5 Aralık 1920 tarihli telgrafta, Kazım Karabekir'in Türk-Ermeni Anlaşması'nın yeniden gözden geçirilmesi için Ermenilerle görüşmeye kesinlikle yanaşmadığı belirtiliyor. Telgraf, şöyle devam ediyor:

‘‘Türk halkı öylesine çok kurban vermiş ki bunu hiç bir zaman kabul etmez ve kendilerine bu kadar zulüm etmiş olan Ermenilere neden taviz verilmesi gerektiğini de anlayamaz. Özellikle de şimdi Ermeni hükümetinin ne biçim bir şey olduğunun bilinmediği bir ortamda, bu kesinlikle mümkün değildir’’ Telgrafta Ermeni aydınlarının ve zenginlerinin büyük kısmının yurt dışında olduğu vurgulanarak, Sovyet Rusya'nın güçlerinin zayıflaması durumunda, Ermenilerin çok kötülük yapabilecekleri anlatılıyor. Aynı telgrafta, ‘‘Türk ordusundan Ermenistan'da düşmanca bir hareket beklemek kesinlikle yersizdir’’ deniliyor.

Sıra Fransız Senatosu’nda

ANAP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Akarcalı, Fransız Sosyalist Partisi'nden bir grubun, ABD Temsilciler Meclisi Alt Komitesi'nce kabul edilen sözde Ermeni soykırımı tasarısına benzer bir tasarıyı, 3 Ekim Salı akşamı Fransız Senatosu'nda ‘olağanüstü gündem’’le görüşülmesini planladığını açıkladı. Akarcalı, ‘‘Bize, şimdiye kadar bu tasarının önlenmesi amacıyla çalışmalarda bulunmuş Fransız dostlarımızdan çok ciddi uyarı geldi. Mesele siyasi parti bazında olduğu için, henüz Dışişleri Bakanlığımız ve büyükelçiliğimiz duymamış olabilir’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!