Soru ve cevaplarla "NATO neden genişliyor?"

Güncelleme Tarihi:

Soru ve cevaplarla NATO neden genişliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2002 11:54

Prag zirvesinde 7 doğu Avrupa ülkesini resmen ittifaka davet edecek olan NATO'nun genişleme nedenleri siyasal ve askeri. BBC'nin bu konudaki soru ve cevaplarla değerlendirmesi şöyle:

Haberin Devamı

 Hangi ülkeler katılıyor?

Prag zirvesinde 7 ülkeye resmen davette bulunuluyor. 3 Baltık cumhuriyeti, Letonya, Estonya ve Litvanya ve Slovenya, Slovakya, Bulgaristan ile Romanya. NATO'ya Arnavutluk ve Makedonya da resmen başvuruda bulundu. Ancak bu iki ülke, ekonomik, politik ve askeri reform şartlarını tam olarak yerine getirmedi.

 NATO neden genişliyor?

Siyasi ve güvenlik nedenleriyle gelişiyor. demokrasi ve serbest piyasa ekonomisinin doğu Avrupa ülkelerinde yerleşebilmesi için genişlemek zorunda olduğu düşüncesinde. Bu ülkeler daha sonra yine aynı gerekçelerle AB'ye alınacak. Ayrıca bazı doğu Avrupa ülkeleri, NATO'nun güvenlik şemsiyesi altında daha rahat reformlarını gerçekleştirebilecek. Bu ülkelerde Rusya korkusu hala çok yüksek.

 Rusya genişlemeye yönelik itirazlarından vazgeçti mi?

Rusya Boris Yeltsin döneminde şiddetle NATO'nun genişlemesine karşı çıkoyordu. Hatta ABD'den Baltık ülkelerinin NATO'ya alınmayacağı garantisi istemişti.

Rusya genişlemeden memnun değil, ancak engel de olamayacak. ABD Başkanı Bush Rusya'ya sınır ülkelerine NATO askeri üslenmeyeceği garantisi verdi.

 Yeni üyeler gerektiği zaman nükleer silahlar da dahil olmak üzere korunacak mı?

Teoride evet. NATO, üyelerine yapılacak herhangi bir saldırıyı tüm ittifaka karşı yapılmış olarak kabul ediyor. Ancak böyle bir durumda hemen harekete geçilmeyecek. Rusya ile ilişkiler çerçevesinde Rusya'ya da danışılacak.

 Yeni üyelerin NATO'ya katkıları ne olacak?

NATO kabul değiştiriyor. Yeni anlayışa göre, NATO muhtemel bir işgale karşı koruyucu kalkan görevi değil, dünyanın herhangi bir yerindeki krizlere de müdahale etme kapasitesi kazanmalı. Bu çerçevede yeni ülkeler bu tür konularda uzman askeri personel yetiştirebilir.
 Yeni ülkeler, Sovyetler döneminde kalan silahlarını mı kullanacak?

Hayır yeni ülkeler silah sistemlerin yenileyecek. NATO standartlarına uyarlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!