Son Haçlı KKTC’de

Güncelleme Tarihi:

Son Haçlı KKTC’de
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2005 00:00

Haçlı Seferleri sırasında 300 yıl boyunca Kıbrıs’ı yöneten Luzinyan Krallığı’nın yaşayan son varisi Prens Philip Reux, dün KKTC’nin 22’nci yıl kutlamalarına katıldı. Türkleri yakından tanıdığını belirten Prens Philip, atalarının adada bıraktıkları tarihi eserleri gezeceğini belirtti.

KKTC’nin dünkü 22’nci kuruluş yıldönümü törenlerinin sürpriz konuğu Haçlı Seferleri döneminde 300 yıl adayı yöneten Luzinyan Krallığı’nın yaşayan son varisi Prens Philip Reux oldu. Sessiz bir şekilde protokolde yerini alan Prens Reux, gerçek bir Kıbrıslı olduğunu ve Türklerle de yakın ilişki içinde olduğunu söyledi. Luzinyan Prensi Reux, AB’nin geçen dönem genişlemeden sorumlu komiseri Günter Verheugen’in, Türkiye masası yöneticileri arasındaydı.

Türkiye’den Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener’in katıldığı törenler, askeri geçit ve etkinliklerle gün boyu sürdü. Kıbrıs’ı Haçlı Seferleri sırasında, 300 yıl yöneten Fransız Luzinyan hanedanının yaşayan son temsilcisi Prens 2’nci Jacques Philip Reux elinde Türkiye ve KKTC bayrağıyla resmi törenlere katıldı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın resmi davetlileri arasında yer alan Prens Reux, Luzinyan hanedanının Kudüs’ün son Haçlı Krallığı olduğuna da dikkat çekerek, 1100 ve 1489 yılları arasında Kıbrıs’ta Krallık kurarak Haçlıların doğu Akdeniz’deki en uç karakolu görevi yaptığını söyledi. Reux, ‘Eşim Pierrette ve 2 oğlumdan başka Luzinyan artık yaşamıyor. Son temsilcisiyim. Adadaki atalarımın inşa ettiği saraylar ve kaleleri gezeceğim. 1989 yılında da bir kez adaya gelmiştim, Türklerle de çok yakın ilişki içinde oldum’ dedi.

Aslan Yürekli Richard’ın nişanlısını kurtardılar

LUZİNYANLAR, 11’inci yüzyılda 4’üncü Haçlı Seferi’nin ardından 300 yıl adayı yönettiler. Haçlı Seferleri sırasında Kudüs Krallığı’nı yöneten Luzinyanlar, ünlü İngiliz Kral Aslan Yürekli Richard’ın nişanlısını kurtararak adaya sahip oldular. Luzinyanların tarihi şöyle: 3’üncü Haçlı Seferi sırasında Kudüs Kralı olan Fransız Baron Guy De Luzinyan, Selahaddin Eyyubi’nin kenti geri almasının ardından Vatikan’dan yeni bir Haçlı Seferi yapılması için yardım ister. Aslan Yürekli Richard da, deniz yoluyla Filistin’e doğru yola çıkar. Richard’ın nişanlısı Brengerya’yı taşıyan gemi fırtınaya yakalanır ve Kıbrıs kıyılarına gelir. Kıbrıs’ta iktidardaki Bizans prensi, Brengerya’yı esir alır. Kudüs’ten kovulan Luzinyanlar, gelin adayını kurtarmak için adaya çıkar, Aslan Yürekli Richard ile Bizanslılar’a karşı savaşır. Kral Richard, Kudüs’ü geri alamaz. Bunun üzerine adayı Luzinyanlara hediye eder. Kral Richard, Brengerya ile Kıbrıs’ta evlenir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!