Son ders bitti

Güncelleme Tarihi:

Son ders bitti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2008 00:00

Birkaç aylık ömrü kaldığını öğrendikten sonra üniversitesindeki son dersini internete yükleyen ve dünya çapında üne kavuşan Amerikalı profesör Pausch (47), geçen cuma günü kanserden hayatını kaybetti.

SANAL dünyanın mimarlarından kabul edilen ABD’deki Carnegie Mellon Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Profesörü Randy Pausch, pankreas kanseri olduğunu ve birkaç aylık ömrü kaldığını geçen yaz sonunda öğrenmişti. Üniversite sözcüsü Alyssa Mayfield, gördüğü kemoterapiye rağmen ölümcül hastalığı yenemeyen Pausch’un cuma günü hayatını kaybettiğini açıkladı.

47 yaşındaki Pausch’un 18 Eylül 2007 tarihinde üniversitesinde verdiği "son ders," internetteki video paylaşım sitelerinde milyonlarca kişi tarafından izlenmişti. Alanının en ünlü uzmanlarından olan Pausch, son dersinde de gençlere ilham vermeyi tercih etmiş ve bir buçuk saatlik duygusal vedasında hayat tecrübelerini dünyayla paylaşmıştı.

Hayallerini anlattı

Profesörün son dersi, "Çocukluk hayallerinin gerçeğe dönüştürülmesi" başlığını taşıyordu. Küçükken, yerçekimsiz ortamda bulunmak, Amerikan Futbol Ligi’nde oynamak, Disney maceralarının içine dalmak, Uzay Yolu’nda Kaptan Kirk olmak gibi hayalleri olduğunu belirten Pausch, futbol dışında çoğunu gerçekleştirmiş sayılacağını söyledi. En büyüğü beş yaşında üç çocuk sahibi olan profesör, kitaplaştırılıp 30 dile çevrilen son dersinde, şu tavsiyelerde bulunmuştu:

"Yakınlarım, ben olmadan da gidip harika şeyler yapsınlar. Gençler; siz de, diğer insanlara karşı sabırlı olun, bir gün sizi şaşırtacak ve etkileyeceklerdir. Ve şunu unutmayın, iyi bir hayat sürerseniz, hayalleriniz gerçek olur. Anne-babalar; bırakın çocuklarınız duvarları boyasın. Size en büyük vasiyetim bu olacaktır. Bırakın Amerika’daki çocuklar duvarları boyasın.

Kaptan Kirk olmak

Prof. Randy Pausch, 27 Kasım 2007 günü son dersini verirken çocukluk hayallerini şöyle sıralamıştı: Yerçekimsiz ortamda bulunmak, Amerikan Futbol Ligi’nde oynamak, Disney maceralarının içine dalmak, Uzay Yolu’nda Kaptan Kirk olmak...
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!