Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna Savunma Bakanı'ndan flaş iddia: Rusya, Belarus’u vuracak

Güncelleme Tarihi:

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna Savunma Bakanından flaş iddia: Rusya, Belarus’u vuracak
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2022 19:53

Rusya-Ukrayna savaşının 16'ncı gününde bölgeden sıcak haberler gelmeye devam ediyor. Kremlin'den gelen flaş açıklamaya göre Putin Zelenski ile görüşmeye hazır olduğunu bildirdi. Bir ABD'li Savunma Bakanlığı yetkilisi ise, Rus kuvvetlerinin son 24 saat içinde şehre 5 kilometre yaklaştığını açıkladı, uydu görüntülerinde de bu konvoylar görüldü. Lutsk ve Dnipro kentleri ise savaşın başından beri ilk kez Rusların saldırısına maruz kaldı. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Rus savaş uçaklarının provokasyon amacıyla Belarus topraklarına saldırı planladığını iddia ederek, “Amaçları Belarus'un mevcut liderliğini Ukrayna'ya karşı savaşa zorlamaktır” dedi. Putin'in yabancı asker açıklamalarından sonra Zelenski de konuyla ilgili flaş sözler sarf etti.

Haberin Devamı

Ukrayna'daki savaş 16'ncı gününde. Rusya'nın doğum hastanesini bombalamasının yankıları sürerken Antalya'da gerçekleşen diplomasi zirvesinden ateşkes kararı çıkmadı. Rusya'ya yönelik yaptırımlar artmaya devam ederken Kremlin, Putin'in Zelenski ile görüşmeye hazır olduğunu bildirdi. Putin, Belarus lideri Lukaşenko ile yaptığı görüşmede ilk kez diplomatik çözüme yeşil ışık yakarak  "Rusya-Ukrayna müzakere sürecinde bazı olumlu gelişmeler oluyor" dedi. Kiev’de, açık havada, arkasında Ukrayna bayraklı binalar varken açıklama yapan Zelenski “Zafere yürüyoruz” derken “Ruslar Suriye’den kiralık askerler toplanıyor. Hepsi savaşın cehennemine atılacaktır.” dedi.

İşte dakika dakika Rusya Ukrayna savaş bölgesinde yaşananlar...

04.11 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, günlük basın toplantısında, Ukrayna'daki son durumu değerlendirdi. Price, Ukrayna krizinin çözümü konusunda Türkiye'nin göstermiş olduğu diplomatik çabaları memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.03.00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus birlikleri tarafından Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov'un kaçırıldığını duyurarak, bu eylemleri nedeniyle Rusların eylemlerinin DEAŞ’ın eylemleriyle eş tutulacağını belirtti. Zelenskiy, "Melitopol belediye başkanının yakalanması sadece belirli bir kişiye karşı bir suç değildir. Bu yüzde 100 demokrasiye karşı bir suçtur. Sizi temin ederim ki Rus işgalcilerin eylemleri DEAŞ teröristlerinin eylemleriyle eş tutulacaktır" dedi.

Haberin Devamı

02.25 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Ukrayna’nın hava sahasının kapatılması talebine destek veren Polonya’ya teşekkür etti.  

00.30
ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Başkanı Vyaçeslav Volodin, Rusya Federasyonu Komünist Partisi Başkanı Gennadiy Zyuganov dahil 12 Rus milletvekili ve VTB bankasının yönetim kurulu üyesi 10 kişi ‘kara listeye’ dahil edildi.

00.00 Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna'nın Çernobil Nükleer Santrali’nin Rus ordusunun kontrolüne geçtikten sonra tehdit arz ettiği yönündeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

23.00 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’un eşi Tatyana Navka ve büyük çocuklarına yaptırım getirildiğini belirtti.

21.45 
Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Rusya Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarının Ukrayna-Belarus sınırına yakın mesafede yer alan bölgeleri vuracağını iddia etti. Reznikov yaptığı yazılı açıklamada, “Ukrayna halkına sesleniyorum. Güvenilir ve teyit ettiğimiz bilgilere göre Rus İşgal Kuvvetleri Komutanlığı şu anda bir dizi kanlı provokasyon hazırlıyor. Ukrayna-Belarus sınırı yakınında yer alan Belarus Cumhuriyeti topraklarındaki çok sayıda yerleşim yerini vurmaya hazırlanıyor. Öncelikle Belarus’un Brest kentine bağlı Kopani ve Stolin bölgelerini vuracaklar” dedi.

21.30
Ukrayna'daki durumla bağlantılı olarak, çatışmanın taraflarına ve taraflara askeri destek sağlayan ülkelerden gelecek askeri uçaklara hava sahasını kapattığını duyuran İsviçre Federal Konseyi, insani yardım uçuşlarının bu karar dışında tutulacağını belirtti.

Haberin Devamı

20.50 CNN Türk muabiri Mücahit Topçu, Rusya'nın dev konvoyunun hareketlenmeye başladığını belirterek, "Konvoy yeniden bir araya gelmeye başladı. Konvoy bir haftadır ilerlememişti. Kiev'in kuzeybatı bölgesinde toplanıyorlar. O konvoy başkent Kiev'e doğru ilerleyecek gibi duruyor. Doğal engellerden başka Ukrayna ordusunun oluşturduğu barikatlar var" dedi.

20.17 
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, AB'nin Rus gazına olan bağımlılığından kurtulması gerektiğini belirterek, “2027'ye kadar Rus enerjisine bağımlılığımızı bitireceğiz" dedi.

20.05 Avrupa Birliği Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, AB ve G7 ülkelerle diğer partnerlerin yakında Rusya için Dünya Ticaret Örgütü kapsamındaki en çok gözetilen ulus kaydını kaldıracaklarını belirtti.

Haberin Devamı

19:50 ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’ya dolar banknotlarının satışını ve diğer yollarla tedariki yasaklayan kararı imzaladı.

19.15 Berlin'de basın toplantısı düzenleyen Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "Rusya'yla diyalog zincirini koparmamamızı son derece gerekli buluyorum. Ukrayna yönetimiyle de diyalog halindeyiz. Bunu birlikte yapıyoruz" dedi.

18.50
Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, Polonya Meclisi'ne hitap etti. Polonya'ya sığınan vatandaşları için teşekkür eden Zelenski, "Sizin halkımızı kabul etmeniz çok önemli. 1.5 milyondan fazla kişi Polonya'da ve yalnız hissetmiyorlar. Siz karşılık beklemiyorsunuz, dostlar arasında aile içinde olması gerektiği gibi" dedi.

Haberin Devamı

18.35 ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'ya karşı uygulanacak yeni yaptırımları açıkladı. "Rus ekonomisini yıktık" diyen Biden, "Putin'i yine sıkıştıracağız. Küresel ekonominin yarısından koparacağız onları. Daha da adımlar atıyoruz. Çok uluslu ülkelerden borçlanmayı da yasaklayacağız. Putin saldırgan, bunun bedelini ödemek zorunda. G7 de baskısını artırıyor. Oligark listesine ailelerini de ekleyeceğiz" dedi.

18.30 Dünya Sağlık Örgütü, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle, Ukrayna'yı halk sağlığı laboratuvarlarında bulunan patojenleri imha etmesi konusunda uyardı.

17:51
Ukrayna, Çernobil nükleer santralinde elektrik kesintisinin devam ettiğini söyledi, radyasyon sızıntısı ihtimali konusunda uyardı

17:48
 BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssell, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırılarına ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu. Rus birliklerinin Ukrayna’daki yerleşim bölgelerinde birkaç kez misket bombası kullandığına ilişkin güvenilir raporlar alındığını ifade eden Throssell, bu tür silahların ayrım gözetmeksizin kullanılmasının savaş suçu olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Misket bombalarının geniş bir alanı etkilemesi nedeniyle yerleşim bölgelerinde kullanımının uluslararası hukuk ilkeleriyle bağdaşmadığını belirten Throssell, "Rus makamlarına, sivillere ve sivil yapılara yönelik saldırılar ile ayrım gözetmeden yapılan her türlü saldırının uluslararası hukuk kapsamında yasak olduğunu ve savaş suçu sayılabileceğini hatırlatıyoruz" dedi.

17.40 Rus ordusunun konvoyu son bir haftadır 'teknik aksaklıklar' yüzünden ilerleyişini durdurmuştu. 65 km uzunluğundaki konvoy Kiev'e yakın bir noktada beklediği biliniyordu. Ukrayna’da Lutsk ve Dnipro kentlerine saldırı başladığı bildiriliyor.

17:32
 Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Rus lider Putin’le bir saatlik bir telefon konuşması gerçekleştirdi. Sauli Niinistö, Ukrayna’daki savaşın şiddetlenmesinin Batı’nın Rusya ile ilişkilerine daha çok zarar vereceği uyarısını yaparak acil ateşkes ve sivillerin tahliyesi için güvenli insani koridorlar oluşturulmasını talep etti. Niinistö bir süre önce de Ukrayna lideri Zelenski ile görüşmüş ve bu görüşmenin ardından “Barış için elimden geleni yapıyorum” açıklamasını yapmıştı.

17:15
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Oleksiy Arestovych’in açıklamasına göre Rusya güçleri son 24 saatte Ukrayna içinde ilerleme kaydetmedi. Arestovych, Ukrayna ordusunun Kiev ve Harkiv’de Rus güçlerine karşı saldırılarda bulunduğunu da açıkladı.

Haberin Devamı

17:00 Birleşmiş milletler Gıda Programı: Ukrayna’da yaşanan kriz nedeniyle dünya genelinde gıda fiyatları yüzde 20 oranında artabilir.

16:55 Son 10 gündür ilk kez Lviv üzerinde askeri uçaklar görüldü. Guardian’ın bölgedeki muhabiri Lorenzo Tondo’nun aktardığına göre askeri hava araçları Lviv’in Polonya sınırına yakın bölgelerinde görüldü. Lviv, Rusya ve Ukrayna arasında süren savaştaki en güvenli yerlerden biri olarak kabul ediliyor.

16:41 Rusya’dan Whatsapp ve ınstagram için flaş adım! Rusya, Facebook’un ülkeye karşı nefret söylemine izin verme hamlesinden sonra bir dizi önleme hazırlanıyor. Rusya’nın Meta’yı ‘ayrımcı ve aşırılıkçı’ bir kurum olarak nitelendirdiği ve aynı şirkete ait Instagram’ı da ülke sınırları içinde yasaklamayı düşündüğü iddia edildi. Whasapp’ın ise bu yasaktan etkilenmeyeceği tahmin ediliyor.

16.40
Ukrayna istihbaratı tarafından yapılan açıklamada, "Eldeki bilgilere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çernobil nükleer santraline provokasyon saldırısı düzenlenmesi talimatı verdi" ifadeleri kullanıldı.

"DÜNYA İÇİN FELAKET SONUÇLARI OLACAKTIR”

Putin’in dünyaya karşı nükleer kozunu kullandığı ifade edilen açıklamada, “Askeri operasyon ve doğrudan müzakerelerden istenilen sonucu elde edemeden Putin, Ukrayna'yı destekleyen dünya toplumuna karşı nükleer şantaj kozunu öne sürüyor. Buna rağmen Putin'in benzer eylemlerinin tüm dünya için felaket sonuçları olacaktır” denildi.

16.30 “Rusya, Ukrayna'da Suriye senaryosunu uygulamayı amaçlıyor”

Rusya tarafından yapılan açıklamalar üzerine Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rusya’nın Ukrayna’da Suriye senaryosunu uygulamayı amaçladığını söyleyerek, "Şoygu da dahil Rus yetkililer, Ukraynalı sivillere karşı kullanılmak üzere 16 bin eski DEAŞ militanının aceleyle kiralandığını duyurdu. DEAŞ'ın olaya dahil edilmesi ve kimyasal silahlarla ilgili Rus propagandası, Ukrayna'da Suriye senaryosunu uygulama girişiminin göstergesidir” ifadelerini kullandı.

15.30 İngiltere'de hükümet, Rusya'da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması'ndaki 386 milletvekiline yaptırım uygulanacağını açıkladı.

15:00 Moskova, Rusları 'öldürmeye' çağırdığı için Meta'ya dava açtı

14.30
Rusya Devlet Başkanı Putin ilk kez diplomatik çözüme yeşil ışık yakarak  "Rusya-Ukrayna müzakere sürecinde bazı olumlu gelişmeler oluyor" dedi.

Rusya'nın önemli bir müttefiki olan Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko ile Moskova'da görüşen Putin, "Bizim müzakerecilerin verdiği bilgiye göre, orada belirli olumlu değişimler var" dedi.

Putin, “Ukrayna konusundaki durum ve neredeyse her gün yapılan müzakerelerin şu anda nasıl ilerlediği hakkında sizi mutlaka bilgilendireceğim. Bizim tarafımızdaki müzakere temsilcilerinin bana verdiği bilgilere göre bazı olumlu değişimler var. Tüm bunları size daha ayrıntılı olarak anlatacağım” dedi.

Batılı ülkeler tarafından Rusya ve Belarus’a uygulanan ekonomik yaptırımların avantaja çevrilebileceğini savunan Putin, “Günümüzdeki olaylarla, bilindik kısıtlamalarla, yaptırımlarla bağlantılı sorunlar elbette var. Ancak daha önce sizinle konuştuğumuz gibi bizim gelişmemizi kısıtlama girişimleri her zaman uygulandı, şimdi de uygulanıyor. Elbette şu anda daha büyük bir kapsama sahip. Bu zorlukları aşacağımızı ve aksine kendimizi bağımsız hissetmek için daha fazla yetki, fırsat elde edeceğiz” şeklinde konuştu.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna Savunma Bakanından flaş iddia: Rusya, Belarus’u vuracak
Putin, dünyadaki neredeyse tek müttefiki ve en yakın dostu Lukaşenko'yu Kremlin sarayında ağırladı

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ise, Rusya Ukrayna’ya askeri operasyon başlatmadan önce Ukrayna’nın Donbass’a ve Belarus’a saldırmayı planladığını iddia etti. Lukaşenko, “Bunu bir gün geç yapsaydık inanın bana birkaç gün içerisinde büyük kayıplar vermiş olurduk” dedi.

Lukaşenko ayrıca Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) ve Avrasya Ekonomik Birliği’nin (AEB) Moskova’da toplantı yapması gerektiğini belirterek, “KGAÖ ve AEB olarak bir araya gelmemiz gerekiyor. Ben bir öneri sunuyorum ve sanırım siz beni bu konuda destekleyeceksiniz. Kısacası Moskova’da bir araya gelip müzakere yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

14.15 Ukrayna enerji şirketi Energoatom, ülkede neredeyse bir milyon insanın elektriksiz kaldığını açıkladı.

Devlete ait nükleer elektrik şirketinden yapılan açılamada 954 bin Ukraynalının Rus işgali sebebiyle elektriksiz kaldığı belirtilirken 228 bin kişiye de doğal gaz ulaştırılamadığı ifade edildi.

14.05 AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Paris’teki liderler zirvesinde 2027 yılına kadar AB'nin Rus fosil yakıtlarına bağımlılığını aşamalı olarak kaldırma planlarını sundu.

Daha önce hedef olarak "2030'dan önce" ifadesi kullanılmıştı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna Savunma Bakanından flaş iddia: Rusya, Belarus’u vuracak
AB liderler zirvesinin ikinci gününde Avrupa'nın gündemi yine Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş oldu

13.45 Rus yetkililer hapisteki muhalif lider Alexei Navalny’nin basın sözcüsünü uluslararası arananlar listesine ekledi.

13.30 İngiltere hükümetinden Ukrayna’ya savaşa gitmek isteyen eski ordu personeline çağrı geldi. Yetkililer eski askerlerin Ukrayna’daki savaşa katılmamalarını isterken yardımcı olmak isteyen gönüllülerin ülke içindeki yardım çalışmalarına katılmasını ve derneklere yardım etmelerini söyledi.

13.20 Ukrayna Lutsk kentine yapılan saldırılarla ilgili bilgilendirme yaptı.

Volyn Bölgesel Askeri İdaresi Başkanı Yuriy Pohulyayko, Rusya tarafından yapılan saldırıyla ilgili bilgiler aktararak, “11 Mart’ta, Lutsk kentinde bulunan askeri havaalanına ilk tespitlerimize göre Rus uçakları tarafından saldırı yapıldı. Rus uçakları 4 roketle havaalanına atışlar yaptı. İlk belirlemelere göre 2 Ukrayna askeri öldü, 6 asker yaralandı” denildi.

11:45 
Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov: Ruslar Ukrayna askerlerinden çok Ukraynalı sivilleri öldürdü. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları komisyonuna göre savaşın başlangıcından beri 549 sivil hayatını kaybetti, 957 sivil ise yaralandı.

11.00 RİA açıkladı: Volnovakha ele geçirildi.

Rusya devlet haber ajansı RIA'nın Savunma Bakanlığı'ndan aktardığına göre, Rusya destekli ayrılıkçıların kuşatma altındaki Mariupol limanının kuzeyindeki stratejik öneme sahip Volnovakha kentini ele geçirdiğine dair haberler geliyor.

10.50 Hırvatistan medyası, başkent Zagreb yakınlarında belirlenemeyen bir aracın düştüğünü açıkladı. Yerel basındaki haberlere göre düşen cismin insansız bir hava aracı olduğu iddia edildi. Tu-141 tipi drone'un düştüğü iddia edilen bölgede üç metre çapında bir çukur oluştu ve çevredeki araçlar zarar gördü.

10.30 Rusya saldırıları doğruladı: Yerel basında çıkan haberlere göre, Rusya Savunma Bakanlığı Lutsk ve Ivano-Frankivsk'e yönelik saldırıları doğruladı.

10.00 Rusya'nın 'kimyasal silah' iddiasına ABD 'saçmalık' yanıtı verdi

ABD ve İngiltere, Rusya’yı sahte haber üreterek, Ukrayna’da olası bir kimyasal saldırı için zemin yaratmaya çalışmakla suçluyor.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna Savunma Bakanından flaş iddia: Rusya, Belarus’u vuracak
Rus tanklarının ilerleyişi uydu görüntülerinden kolaylıkla izlenebiliyor

Moskova’nın bir delil ortaya koymadığı iddiaya göre ABD, Ukrayna’da biyolojik silah geliştiriyor.

Beyaz Saray iddialar için 'saçmalık' yanıtını verdi. Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy de Moskova’nın iddiasını yalanladı. Rusya ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni bu iddiasını görüşmek üzere Cuma günü toplantıya çağırdı.

08.50 Ukrayna’da Lutsk ve Dnipro kentlerinin ilk kez hedef alındığı bildiriliyor. Dnipro kentinde bir kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Ukrayna’da Lutsk ve Dnipro kentlerine saldırı başladığı bildiriliyor. Ülkenin doğu ve batısındaki bu iki kent daha önce hedef alınmamıştı. Lutsk kenti Polonya sınırına yakınlığından dolayı hem sivillerin tahliyesi hem de Ukrayna'ya gelen silah yardımları için kritik bir bölge.

BBC Ukrayna servisi Lutsk kentinde bir havalanının vurulduğunu bildiriyor. Aynı saldırıda, bir jet motoru bakım ve tamir fabrikasının da vurulduğuna ilişkin haberler var. BBC Ukrayna servisi, bu tesisin Rusya’nın stratejik hedefleri arasında olduğunu aktarıyor.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna Savunma Bakanından flaş iddia: Rusya, Belarus’u vuracak
Ukrayna saldırının görüntülerini yayınladı

Lutsk kenti belediye başkanı da kente yakın havaalanının hedef alındığını doğruladı. Belediye Başkanı Facebook paylaşımıyla “Herkes sığınaklara” mesajını verdi.

07.00 Guardian'da yer alan habere göre Beyaz Saray'dan yeni bir açıklama geldi. Açıklamaya göre ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'daki haksız savaş için hesap vermesini sağlamaya devam etmek için atacağı adımları bugün açıklayacak

06.00 ABD Kongresi içinde Ukrayna'ya 14 milyar dolarlık yardımı da barındıran 1,5 trilyonluk bütçeyi onayladı.

05:22 Rusya saldırısı altındaki Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov’da yüzlerce sivil, kentin metro istasyonuna sığınmış durumda.

05.00
Kiev dışındaki Rus konvoyunun, yeniden konuşlandığını gösteren uydu görüntüleri yayınlandı

Uydu şirketi Maxar, başkentin kuzey batısındaki Antonov Havalimanı yakınlarındaki konvoyun, dağıtıldığı ve yeniden konuşlandığını gösteren fotoğraflar paylaştı. Bazı fotoğraflarda birliklerin ağaçlık alanların korumasına girdiği görülüyor.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna Savunma Bakanından flaş iddia: Rusya, Belarus’u vuracak

Maxar'ın yayınladığı uydu görüntüleri

04.55 Kiev'den bir kez daha siren sesleri yükseldi

03.30 Ukrayna: Perşembe günü Mariupol'dan tek bir sivil çıkamadı

Ukrayna devleti, Rusya ablukası altında olan Mariupol’dan Perşembe günü kimsenin ayrılmasına izin verilmediğini duyurdu. Ülkenin Başbakan Yardımcısı İrina Veresçuk, tek bir sivilin bile kentten çıkamadığını söyledi.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, kente su, gıda ve ilaç gönderme çabalarının Rus tanklarınca engellendiğini savundu. Zelenskiy, “Bu tecrübeli teröristler tarafından uygulanan açık bir terör eylemi” dedi.

01.55 ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Rus güçlerinin Hostomel Havalimanı çevresinde yaklaşık beş kilometre ilerlediğini açıkladı. Rus güçlerinin başkent Kiev dışında iki paralel hat boyunca ilerlemeye devam ettiğini belirten yetkili, Kiev'e yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunduklarını söyledi. Söz konusu yetkili Çernivih'in ise yalıtıldığını ifade ederken, 24 Şubat'tan bu yana Rus güçlerinin ter türden 775 füze kullandığını belirtti.

Facebook ve Instagram, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle nefret söylemi kurallarını bazı ülkeler için değiştiriyor.Buna göre şirket, belirli ülkelerde geçici olarak nefret söylemine izin verecek. Örneğin, “Rus işgalcilere ölüm” demek artık paylaşım kurallarının ihlali olmayacak.

01.40 Uluslararası Finans Enstitüsü'ne (IIF) göre, Rus ekonomisi bu yıl en az %15 küçülecek. Finansal hizmetler danışma şirketi IIF daha önce Moskova ekonomisinin 2022'de %3 büyüyeceği tahmininde bulunmuştu. Ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından uygulanan yaptırımların "finansal koşullarda ciddi ve eşsiz bir sıkışmaya yol açtığını ve bunun derin bir durgunluğa işaret ettiğini" söylüyor.

01.34 
Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, yayınladığı video mesajda kadın doğum hastanesinin bombalanmasının ardından geçen süreci "iki günlük cehennem" olarak nitelendirdi. Boyçenko, Rus hava araçlarının sivil binaları vurduğunu ve yaşlı, kadın, çocuk demeden sivilleri katlettiğini öne sürdü. Boyçenko, "Bu, Putin ile birlikte Rus ordusu tarafından gerçekleştirilen bir soykırım" ifadesini kullandı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Ukrayna Savunma Bakanından flaş iddia: Rusya, Belarus’u vuracak

Mariupol kentindeki bombardıman sırasında alınan bir görüntü

01.30 
Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı Rusya'nın Ukrayna işgaliyle ilgili son istihbaratı paylaştı. Buna göre; Ukrayna'nın güçlü direnişi nedeniyle Rus güçleri kritik şehirleri kuşatmak için konuşlandırdıkları daha fazla askere ihtiyaç duyuyor. Bu da ilerleyişlerini sürdürmek için eldeki güçlerinin sayısını azaltıyor ve Rusların ilerleyişini daha da yavaşlatıyor.

00.10 İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Vladimir Putin'i Ukrayna'da kimyasal silah kullanımına bahane uydurmak için "sinik" bir girişimde bulunmakla suçladı. Johnson, "barbar" Kremlin rejiminin, güçleri beklenen ilerlemeyi sağlayamadığı için yasaklı silahları kullanmaya hazır olabileceğinden korktuğunu söyledi. Sky News'e konuşan Johnson, "Kimyasal silahlar hakkında duyduğunuz şeyler, doğrudan onların oyun kitabından çıktı” dedi ve Rusya için "sinik, barbar bir hükümet" ifadesini kullandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!