Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Zelenski'den Rusya'ya yeni suçlama: Fosfor bombası kullandılar!

Güncelleme Tarihi:

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Zelenskiden Rusyaya yeni suçlama: Fosfor bombası kullandılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2022 14:49

Rusya - Ukrayna savaşı 29'uncu gününde... Ülkenin dört bir yanında yaşanan çatışma ve bombardıman can almaya devam ederken Ukrayna'dan korkunç bir iddia geldi. Rus askerleri, Ukrayna'da tecavüzü 'savaş aracı' olarak kullanmakla suçlandı. Ukrayna başsavcısı Iryna Venediktova gelen ihbarlar üzerine harekete geçti ve ülkenin ilk resmi tecavüz soruşturmasını açtı. Ukrayna lideri Zelenski, Rusya'nın savaşta fosfor bombası kullandığını iddia etti. Rusya, Moskova'da görev yapan bazı ABD'li diplomatları 'istenmeyen kişi' ilan etti ve sınır dışı etme kararı aldı. Ukrayna ise bir Rus gemisini yok ettiğini duyurdu. Ukrayna savaşından dakika dakika son gelişmeler...

Haberin Devamı

Rusya Devlet başkanı Putin'in emri ile 24 Şubat sabahı başlayan savaş son sürat devam ediyor. Rus ordusunun kayıpları ile ilgili yeni bir iddia geldi. AP'ye konuşan bir NATO kaynağı kayıpların 7 ila 15 bin arasında olduğunu belirtti. Ukrayna Savunma Bakanlığı  Berdyansk Limanı'nındaki Rus gemisini vurduğunu, açıklamada Orsk çıkarma gemisinin yok edildiğini belirtildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, video bağlantısı aracılığıyla NATO zirvesinde yaptığı konuşmada Rusya'yı bu sabah fosfor bombası kullanmakla suçladı.

İşte dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

23.05 Ukrayna’nın başkenti Kiev’e bağlı bölgeler Rusya ordusu tarafından ağır bombardımana tutuldu. Rus ordusunun bir yakıt deposunu vurduğu öne sürülürken, saldırılarda ölü ya da yaralı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Haberin Devamı

22.50 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da olduğunu öne sürdüğü biyolojik laboratuvarlarla ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu laboratuvarların finansörünün ABD Başkanı Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden olduğunu iddia etti.

20.40 
ABD Başkanı Joe Biden NATO ve G7 toplantılarının ardından yaptığı açıklamada, Rusya’nın kimyasal silah kullanması halinde gerekli karşılığın verileceğini ifade ederek, “Kullanılan silahların içeriğine göre müdahale değişir” dedi. Ayrıca Biden, Rusya’nın G20’den çıkarılması gerektiğini düşündüğünü fakat bunun mümkün olamayabileceğini belirtti.

20.35 20.35 Meksika Temsilciler Meclisinde kurulan Meksika-Rusya Dostluk Grubuna katılan Rusya’nın Meksika Büyükelçisi Viktor Koronelli, Meksikalı milletvekilleri ile buluştu. Grupta konuşan Büyükelçi Koronelli, Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlara katılmama kararı alan ve Ukrayna’nın silah talebini reddeden Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ile Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard'a teşekkür etti.

20.00 İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "NATO ve G7 liderleri olarak kendimizi Rus petrol ve gazından uzaklaştırmak, küresel enerji güvenliğini yeniden şekillendirmek için Rusya üzerindeki etkileri ağırlaştırmaya devam etme kararlılığımızda birleştik" dedi. Ayrıca Johnson, "Rusya halkına karşı değiliz, ama hepimizin hemfikir olduğu şey Vladimir Putin'in şu anda liderliğinde yapılanların bir felaket olduğudur. Ukrayna'nın işgali insanlık dışıdır" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

19.40 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi'ne katıldıktan sonra Belçika'nın başkenti Brüksel'de önemli bir basın toplantısı düzenledi. Rusya'nın Ukrayna işgalinde çözüm için diplomasiye işaret eden Erdoğan, Türkiye'nin arabuluculuk rolüne değindi ve Montrö Sözleşmesi'nin gerilimi azaltmak için kullanıldığını vurguladı.

19.20 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron NATO ve G7 toplantılarının ardından yaptığı açıklamada, “Ukrayna’ya savunma silahları sağlanması konusunda anlaştık” ifadelerini kullanarak, NATO’nun, Rusya'ya karşı savaşa girmeden Ukrayna'yı destekleme kararı aldığını açıkladı.

19.15 Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, hakkındaki spekülasyonların ardından 12 gün sonra Güvenlik Konseyi Toplantısı’na katıldı.

Haberin Devamı

19.00 NATO Zirvesi için Brüksel'de bulunan Almayan Başbakanı Olaf Scholz, açıklamalarda bulundu. Rusya lideri Putin'e Ukrayna ile ateşkes yapması çağrısında bulunduklarını söyleyen Scholz, hiç olmadığı kadar birlik olduklarını söyledi. Alman Şansölye, gerekli olduğu takdirde Rusya'ya daha fazla yardımla karşılık göstereceklerini aktarırken, Ukrayna'ya yapılan insani yardımları artıracaklarını açıkladı. Ukraynalı mültecileri kabul etmeyi ve onları korumayı görev olarak gördüklerini söyleyen Scholz, Kiev Yönetimi'ne silah yardımı akışının sürmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

18.45 BM Genel Kurulu, Rusya'ya Ukrayna'daki saldırılarına son vermesi, tüm güçlerini geri çekmesi ve Kiev'e daha fazla yardım çağrısı yapan ikinci kararı 5'e karşı 140 oyla kabul etti.

Haberin Devamı

18.20 Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik başlattığı saldırılar devam ediyor. Rus ordusu tarafından düzenlenen topçu saldırısında Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki Obolon semtinde bulunan müstakil eve top mermilerinden birinin isabet etmesi sonucu yangın çıktı.

17:30 Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada 400’den fazla Rus elit, Duma üyesi ve savunma şirketine yeni yaptırımlar getirildiği duyuruldu.

17:21 NATO’dan yapılan açıklamada, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in görev süresinin 30 Eylül 2023’e kadar uzatıldığı belirtildi. Stoltenberg karardan onur duyduğunu ifade etti.

17:00 Brüksel'de düzenlenen NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi sonrası ortak bildiri yayınlandı. Bildiride "Rusya'nın sivillere yönelik saldırısını güçlü bir şekilde kınıyoruz. Rusya'nın saldırısı küresel güvenliği tehdit ediyor" ifadeleri yer aldı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg zirve sonrası yaptığı açıklamada, "4 muharebe gücü daha konuşlandıracağız. Rusya emsali görülmemiş bedeller ödeyecek" dedi.

Haberin Devamı

16:30 Ukrayna’nın güney bölgesinde yer alan Herson şehrinde belediye binasına Ukrayna bayrağı asıldı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Zelenskiden Rusyaya yeni suçlama: Fosfor bombası kullandılar

15.42 Kremlin, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ı 'en aktif Rus karşıtı lider' olarak tanımladı. Rus RIA haber ajansının aktardığına göre Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, "Johnson'a gelince, onu Rus karşıtı olma yarışının en aktif katılımcısı olarak görüyoruz. Bu bir dış politika çıkmazına yol açacaktır." dedi.

15.38 Ukrayna, Mariupol'deki Rus güçlerini vurduğunu duyurdu. Açıklamada 3 kamyon ve 1 zırhlı aracın imha edildiği bilgisine yer verildi.

14.56 İsviçre hükümeti Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı uygulanan yaptırımlar kapsamında 6,17 milyar dolar değerinde Rus varlığını dondurduğunu açıkladı.

ZELENSKİ NATO ZİRVESİ'NDE KONUŞTU

14.08 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, video bağlantısı aracılığıyla NATO zirvesinde yaptığı konuşmada Rusya'yı bu sabah fosfor bombası kullanmakla suçladı.

NATO liderlerine hitaben, "Yine çocuklar ölüyordu, insanlar ölüyordu" dedi.

Zelenski iddia ettiği saldırıyla ilgili herhangi bir kanıt sunmadı, saldırının nerede gerçekleştiğini de söylemedi.

Zelenski, Ukrayna'nın güçlü bir uçaksavar savunması olmaması nedeniyle en başından beri "gökyüzümüzü korumaya yardımcı olmak için" hava desteği istediğini söyledi. Rusya'nın kitle imha silahları kullandığını ve sonuçların açıkça görüldüğünü söyledi.

Ukrayna halkını ve kasabalarını kurtarmak için sınırsız askeri destek çağrısında bulunarak, "Bir aydan uzun süredir eşit olmayan şartlardayız" dedi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Rusya’nın 5 bin 800 personel kaybettiği ve 530 tank, bin 597 zırhlı askeri araç, 280 topçu atış sistemi gibi pek çok ekipmanın imha edildiği kaydedildi.

Zelenski Rusya'nın tüm cephaneliğini sınır tanımadan kullandığını söyledi: "Yerleşim yerlerini, hastaneleri ve köprüleri hedef alıyor." dedi.

Ukrayna lideri, şimdiye kadar Ukrayna'nın NATO'dan tek bir uçak almadığını da söyledi. Ayrıca tanklar için de çağrıda bulunduğunu aktardı: "Onları bize verin, bize satın" dediğini ancak bu konuda NATO üyelerinden henüz net bir yanıt alamadığını söyledi.

"Biz sadece hayatta kalmak, insanlarımızı kurtarmak istiyoruz." diyen Zelenski NATO'yu suçlamadığını söyledi.

Zelenski, ittifakın Ukrayna'ya daha fazla mühimmat sağlayarak daha fazla ölümü önlemeye yardımcı olabileceğini söyledi ve "Bu bir ölüm kalım meselesi" dedi.

PESKOV'DAN 'ABRAMOVİC' AÇIKLAMASI

13.53 Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov bugün yaptığı açıklamada Rus milyarder Roman Abramoviç'in Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin erken aşamalarında rol aldığını söyledi.

Devlete ait RIA Novosti haber ajansına göre Peskov, Abramoviç için "İlk aşamada gerçekten yer aldı," dedi ve ekledi: "Şu anda müzakereler Rus ve Ukraynalı iki müzakere ekibi arasında devam ediyor."

Wall Street Journal yayını daha önce konuya yakın kaynaklara atıfta bulunarak, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky'nin ABD Başkanı Joe Biden'den Rusya ile müzakerelere yardımcı olabileceği için Abramoviç'e yaptırım uygulamamasını istediğini yazmıştı.

Dmitry Peskov açıklamasında bugün gerçekeşen NATO Zirvesi ile ilgili de yorum yaptı. Peskov, NATO üye ülkelerinin çoğunun Ukrayna konusunda "histerik ve yetersiz bir anlayışa sahip" olduğunu belirtti.

Moskova'daki günlük basın brifinginde Peskov, ABD'li diplomatları Rusya'dan sınır dışı etmenin zorunlu bir önlem olduğunu söyledi ve geçen ay ABD'nin ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle New York'taki BM misyonundan 12 Rus'u sınır dışı ettiğini hatırlattı.

13:41 İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya yönelik saldırılarda kırmızı çizgiyi aştığını belirterek, "Putin, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne çıkarılmalı. Yaptıklarının savaş suçu olduğu konusunda hiç şüphe yok” dedi.

İNGİLTERE'DEN 65 YENİ YAPTIRIM

12:40 İngiltere Rusya'ya yönelik 65 yeni yaptırım açıkladı. Yeni yaptırımlar İngiltere'nin Vladimir Putin'in özel ordusu olarak görülen paramiliter örgüt Wagner Group'u, stratejik sektörleri, bankaları ve iş dünyasından elit isimleri hedef alıyor.

12.20 NATO zirvesi öncesi açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 'Sahadan denizde ve havada birlik olmalıyız ve ortak tavır almalıyız' dedi.

11:50 Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 24 Şubat’tan bu yana Rus ordusuna ait 530 tank, bin 597 zırhlı araç, 280 topçu sistemi ve 82 çok namlulu roketatar sisteminin imha edildiği belirtildi.

11:40 Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) bugün yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle Ukraynalı çocukların yarısından fazlasının evini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

11:30 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Brüksel'deki görüşmesi başladı.

10:51 Luhansk yakınlarındaki bombardımanlarda en az 4 kişi öldü ve 6 kişi yaralandı

10:45 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Brüksel'deki kritik zirve öncesi yaptığı açıklamada Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ederek "büyük bir hata" yaptığını belirtti

RUS GEMİSİ VURULDU

10.14 Berdyansk Limanı'nındaki Rus gemisi vuruldu. Gelen ilk bilgiler bölgedeki bir Rus çıkartma gemisinin hedef alındığı yönünde.

Le Beck enstitüsünde jeopolitik ve güvenlik analisti olan Michael Horowitz tarafından yapılan paylaşımda bölgeden dumanlar yükseldiği görülüyor.

Ukrayna Savunma Bakanlığı haberleri doğruladı ve Orsk çıkarma gemisinin yok edildiğini duyurdu..

Ukrayna donanması, Rusların kontrolündeki Berdyansk'taki Rus ordusuna ait "Orsk" adlı çıkarma gemisini hedef aldı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Zelenskiden Rusyaya yeni suçlama: Fosfor bombası kullandılar!

Ukrayna donanması, Rusların kontrolündeki Berdyansk'taki Rus ordusuna ait "Orsk" adlı çıkarma gemisini hedef aldı.

Ukrayna donanması tarafından yapılan açıklamada, "İşgal altındaki Berdyansk limanındaki büyük Orsk gemisi imha edildi. Yaşasın Ukrayna" ifadeleri kullanıldı

Ukrayna basınında yer alan bilgilere göre bölgede ayrıca Rusya’ya ait mühimmat deposunun da bombalandığı belirtili

06.35 Rusya, dünyadaki en büyük ve en güçlü ordulardan birine sahip, buna rağmen Ukrayna'da bugüne kadar istediği ilerlemeyi sağlayamadı. Savaşta neredeyse bir ay geride kalırken Rus ordusunun Ukrayna'nın başkenti Kiev'i düşürememesi bununun en büyük kanıtı olarak gösteriliyor.

Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan uydu görüntüleri ise Rus ordusunun savunma pozisyonuna geçmeye hazırlandığı şeklinde yorumlanmıştı. Bu iddiaya ABD'den doğrulama geldi. İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan ABD'li yetkili, Rus ordusunun Kiev çevresine savunma pozisyonları kazdığını doğruladı.

Ukrayna Başsavcısı Iryna Venediktova (resimde), Rus askerlerinin Kiev'in doğusunda bir kocayı öldürüp karısına tecavüz ettiğinin bildirilmesinin ardından ülkenin ilk resmi tecavüz soruşturmasını açtı.
 

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Zelenskiden Rusyaya yeni suçlama: Fosfor bombası kullandılar!

Ukrayna Başsavcısı Iryna Venediktova (resimde), Rus askerlerinin Kiev'in doğusunda bir kocayı öldürüp karısına tecavüz ettiğinin bildirilmesinin ardından ülkenin ilk resmi tecavüz soruşturmasını açtı.
 

Bu adımın Rusya'nın 'uzun bir savaş' planına işaret ediyor olabilir. Uydu görüntülerinde Rus askerlerin bölgeye mayın döşediği de görülüyor.

06.00 İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, Perşembe günü Ukrayna'ya yapılacak 6 bin füze yardımını açıklaması bekleniyor.

Brüksel'de düzenlenecek olan NATO ve G7 liderleri zirvesinde Johnson, Ukrayna askerlerine ve pilotlarına 33 milyon dolarlık ek yardım da açıklayacak.

İngiltere hükümeti, BBC Dünya Servisi'nin Ukraynaca ve Rusça dil servislerine de 4,1 milyar poundluk katkı yapacak.

Ukrayna’nın Harkov kentinde Rus bombardımanlarına dair açıklama yapan belediye, sivillerin yaşadığı 998 binanın vurulduğu bildirdi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Zelenskiden Rusyaya yeni suçlama: Fosfor bombası kullandılar!

Ukrayna’nın Harkov kentinde Rus bombardımanlarına dair açıklama yapan belediye, sivillerin yaşadığı 998 binanın vurulduğu bildirdi.

Johnson, "Birleşik Krallık, Ukrayna'ya ekonomik ve askeri yardımları artırmak için mütteifkleriyle çalışmaya devam edecek. krizin birinci ayı dolarken uluslararası toplum bir seçimle karşı karşıya. Ukrayna'da özgürlük ateşinin yanmaya devam etmesini sağlayabiliriz ya da Avrupa ve dünyada bunun söndürülmesi riskini alırız." dedi.

İngiltere, Ukrayna ordusuna daha önce de 4.000 füze yardımında bulunmuştu. 400 milyon poundluk da insani ve ekonomik yardım gönderdiğini açıklamıştı.

NATO Slovakya, Macaristan, Bulgaristan ve Romanya'da yeni muharebe grubu konuşlandıracak

RUSYA, ABD'YE 'İSTENMEYEN KİŞİ' LİSTESİNİ DUNDU

05.44 ABD'nin Moskova Büyükelçiliği'ne, çarşamba günü Rusya yönetiminden ulaşan listede yer alan birçok diplomat, "persona non grata" yani "istenmeyen kişi" ilan edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcünün yaptığı açıklamada, listede yer alan diplomatların Rusya'dan çıkarılacağı belirtildi ancak sayı verilmedi:

"Bu, Rusya'nın ikili ilişkilerimize katkı vermeyen ve yapıcı olmayan adımlarının sonuncusu. Şu an her zamankinden fazla şekilde hükümetlerimiz arasındaki iletişimi sağlamak için gerekli diplomatik personelin görev yapması kritik önemde."

Rus medyası, bunun, ABD'nin Birleşmiş Milletler'de çalışan 12 Rus diplomatı "ulusal güvenlik kaygıları" sebebiyle sınır dışı etme kararına yanıt olduğunu yazdı. Habere detaylı şekilde yer veren Interfax da diplomatların sayısını vermedi.

ZELENSKİ'DEN 'KÜRESEL PROTESTO' ÇAĞRISI

05.32 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 24 Şubat'ta başlayan Rusya işgalinin başından bu yana her gece bir video mesaj paylaşıyor. Perşembe günü savaş birinci ayını doldururken, İngilizce bir video yayımlayan Zelenski dünya genelinde herkese Rusya'yı protesto etme çağrısı yaptı:

"Rusya'nın savaşı sadece Ukrayna'ya karşı değil. Anlamı çok daha geniş. Rusya bu savaşı özgürlüğe karşı başlattı. Rusya, Avrupa'daki tüm insanların özgürlüğünü yok etmeye çalışıyor. Tüm dünyadaki insanların... Sadece sert ve şiddetli güç kullanımının işe yaradığını göstermeye çalışıyor. Dünya Rusya'ya dur demeli, dünya savaşı durdurmalı. Bir ay oldu bile... Bu kadar uzun.

"Meydanlarınıza, sokaklarınıza çıkın. Görünür olun ve sesinizi duyurun. İnsanların, özgürlüğün, barışın önemli olduğunu, Ukrayna'nın önemli olduğunu söyleyin"

02.00 Rusya, BM’deki Rus diplomatların sınır dışı edilmesine karşılık olarak ABD’ye nota vererek “İstenmeyen kişi” listesini sundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada çağırılan ABD’li diplomata nota verildiği belirtilerek, “23 Mart'ta ABD'nin Moskova'daki diplomatik misyonunun Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan üst düzey diplomatına, Washington tarafından Rusya’nın New York’taki Daimi Temsilciliği’nde görevli diplomatların sınır dışı edilmesine karşılık olarak ‘istenmeyen kişi’ ilan edilen ve sınır dışı edilecek olan Amerikan diplomatik çalışanlarının listesini içeren nota sunuldu” denildi. 

UKRAYNA'DAN RUS ASKERLERİNE TECAVÜZ SUÇLAMASI

Bölgeden çatışma haberleri gelmeye devam ederken işgalci birliklerin Ukraynalı kadınlara karşı tecavüzü bir savaş aracı olarak kullandığı bildiriliyor.

İLK RESMİ SORUŞTURMA

Ukrayna Başsavcısı Iryna Venediktova gelen ihbar üzerine ülkenin ilk resmi tecavüz soruşturmasını açtı.

İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, Venediktova, Kiev'in doğusundaki Brovary'de iki askerin kadına saldırdığını söyledi.

Kadının kocasını öldüren askerlerden birinin kimliğinin belirlendiği ve her yerde arandığı bildirildi. Venediktova, askerlerin cinsel saldırıda bulunduktan sonra, çiftin çocuklarını silahlarla tehdit ettiğini de sözlerine ekledi.

UKRAYNALI VEKİL:SAVAŞ ARACI OLARAK KULLANIYORLAR

1945'te Almanya'nın bazı bölgelerinin Sovyetler tarafından işgaline değinen Milletvekili Lesia Vasylenko ise şu ifadeleri kullandı;

'İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya'da iki milyon insan Ruslar tarafından tecavüze uğradı. Rusya yine tecavüzü bir savaş aracı olarak kullanıyor. Bu sefer Ukrayna'da. Tarih tekerrür ediyor.'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!