Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Putin: Harekat planlandığı gibi gidiyor!

Güncelleme Tarihi:

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Putin: Harekat planlandığı gibi gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2022 15:56

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile başlayan savaş 21'inci gününde. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov 'uzlaşma için umut var' diyerek müzakerelerle ilgili olumlu gidişatı duyurdu. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise Ukrayna'nın yakın zamanda NATO'ya katılma olasılığının olmadığını söyledi. Putin ise canlı yayındaki açıklamasında "Ukrayna'yı işgal niyetimiz yok." dedi. Öte yandan Rus güçlerinin yoğun saldırısı altında olan Mariupol şehrinde yüzlerce sivilin sığındığı bir tiyatronun bombalandığı öne sürüldü. İşte Rusya - Ukrayna savaşından dakika dakika son gelişmeler...

Haberin Devamı

Rusya Devlet başkanı Putin'in emri ile 24 Şubat sabahı başlayan savaş son sürat devam ediyor. Ülkenin dört bir yanından çatışma ve bombardıman haberleri gelmeye devam ederken Ukrayna öldürülen Rus generallerin sayısının 4'e çıktığını duyurdu. Açıklamada 46 ​​yaşındaki Tümgeneral Oleg Mityaev'in Salı günü Mariupol'de öldürüldüğünü açıkladı. ABD Ukrayna'ya yeni bir askeri yarım için kolları sıvarken IMF Ukrayna'daki savaşın küresel ekonomik ve siyasi düzeni 'temelden' değiştirebileceğini duyurdu. Ukrayna'nın başkenti Kiev'den yaptığı gece konuşmasında Zelenskiy, doğrudan "Rusya Federasyonu'nun tüm yetkililerine" hitap etti ve "Uluslararası toplum sizi her şeyden mahrum bırakacaktır" dedi. Savaşın 21'inci günü karşılıklı açıklamalarla geçti. Zelenski ABD Kongresi'ne seslenip acil yardım talep ederken Putin de "Başka seçeneğimiz yoktu... Harekat planlandığı gibi gidiyor" sözlerini sarf etti

Haberin Devamı

İşte dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

04.00 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, müzakerelerde önceliklerinin çatışmanın sona ermesi, güvenlik garantileri, egemenlik ve toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması olduğunu belirtti.

23.59 Ağır Rus bombardımanı altındaki Mariupol şehrinde büyük çaplı tahliye operasyonu düzenlendi. Tahliye kapsamında son 24 saatte 11 bin kişi Mariupol şehrinden Zaporijya sevk edildi. Mariupol Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, “Bugün yaklaşık 2 bin 500 özel araç ve 15 otobüsle 11 bin vatandaşımızın tahliyesi gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

23.30 Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e seslenerek, “Bu savaşı derhal sonlandırın, silahlı çatışmayı durdurun" derken, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ise, "Rusya'nın savaşını biraz da bizler finanse ediyoruz. Almanya'nın gaz ve petrol ihtiyacının çoğunu Rusya'dan tedarik ettiğini biliyoruz” dedi.

23.00 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün yola çıkan 159 kişi ile beraber Ukrayna’dan tahliye edilen Türk vatandaşı sayısının 15 bin 196 olduğunu açıkladı.

22.45 Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, ABD Başkanı Biden'ın Putin hakkında söylediği "O bir savaş suçlusu" sözlerine yanıt verdi. Peskov, Biden'ın suçlamasına ilişkin "kabul ve affedilemez bir söylem" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

22.37 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, telefonda görüştüğü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sosyal medya hesabı üzerinden teşekkür etti. Zelenski, “Ukrayna’nın dostu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna halkının mücadele ettiği Rus saldırganlığı hakkında görüştük. Barış diyaloğu yolunun açılması konusunu da ele aldık. Önemli destekleri için minnettarım” ifadelerini kullandı.

22.30 Beyaz Saray'da basın mensuplarına konuşan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için, "O bir savaş suçlusu" ifadesini kullandı.

22.15 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile görüştü.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Putin: Harekat planlandığı gibi gidiyor

Haberin Devamı

22.00 NATO Savunma Bakanları Olağanüstü Toplantısı'na katılmak üzere Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO Karargahı’na giden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ve Fransa Savunma Bakanı Parly ile görüştü.

21.40 Rus güçleri tarafından kaçırılan Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov'un serbest bırakıldığı belirtildi. Açıklama, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski'nin Özel Kalem Müdürü Andriy Yermak'tan geldi. Fedorov, geçen cuma kaçırılmıştı.

21.20 Rusya Savunma Bakanlığı, Mariupol'daki tiyatroya hava saldırısı düzenlediklerine ilişkin iddiayı yalanladı.

21.00 Ukrayna'nın kuzeyindeki Çernihiv kentinde Rus güçlerinin topçu ateşi sonucu yıkılan apartmanın enkazında beş kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Ölenlerden üçünün çocuk olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

20.35 Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev ile ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan telefonda görüştü. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının ele alındığı görüşme sonrası Rusya Güvenlik Konseyi tarafından yapılan açıklamada, “Görüşme bugün ABD tarafının inisiyatifiyle gerçekleşti. Ukrayna çevresindeki duruma özellikle dikkat çekildi. Kiev’in dışarıdan gelen talimatlar doğrultusunda müzakereleri uzatma girişimlerinin Rusya tarafından kabul edilemezliği vurgulandı” denildi.

Patruşev’in ABD tarafına krizi diplomasi yoluyla çözmede hızlı ilerleme sağlamak için Kiev üzerinde baskı kurmaya davet ettiği aktarılan açıklamada, “Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri, Washington'un, Ukrayna'daki Neo-Nazilere ve teröristlere verdiği desteği, yabancı paralı askerlerin çatışma bölgesine sevkiyatını ve ayrıca Kiev'e silah tedarikini durdurma çağrısında bulundu. Bu adımların sadece gerilimi daha da tırmandıracağına dikkat çekildi” denildi. Açıklamada ayrıca, ABD’nin desteğiyle Ukrayna’da biyolojik silahların geliştirildiği iddia edilerek, Patruşev ve Sullivan’ın bu konuya temas ettiği vurgulandı.

Haberin Devamı

20.25 Ukrayna'nın Azak Denizi kıyısında Mariupol şehri Rus güçlerinin yoğun saldırısı altında. Belediye Meclisi'nden yapılan açıklamada, yüzlerce sivilin sığındığı bir tiyatronun bombalandığı öne sürüldü. Belediye Başkanı Danışmanı Petro Andriuşçenko da tiyatroda en az bin kişinin sığındığını söyledi. Andriuşçenko, "Ölü ve yaralı sayısı bilinmiyor. Enkazı kaldırmak için oraya gitme ihtimali de sürekli yapılan top atışı ve şehrin bombalanması nedeniyle düşük bir ihtimal" ifadelerini kullandı.

20.20 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna Güvenlik Servisi’nin (SBU) Batı'nın desteğiyle sivillere karşı zehirli maddeli provokasyon hazırladığını, provokasyonun amacının Rusya’yı Ukrayna halkına karşı kimyasal silah kullanmakla suçlamak olduğunu iddia etti

20.05 ABD Başkanı Joe Biden Ukrayna'ya yeni destek paketini açıkladı. Biden, "800 milyon dolarlık yeni güvenlik desteği vereceğiz. Pakette 800 uçaksavar ve tanksavar da olacak. Top mermileri ve 20 milyon mühimmat sağlayacağız. Bunların içinde İHA'lar da SİHA'lar da olacak. Putin'e çok ağır bedel ödeteceğiz" dedi.

18.50 Birleşmiş Milletler'in yargı organı Uluslararası Adalet Divanı, Rusya'ya 24 Şubat'ta Ukrayna'ya karşı başlattığı askeri harekâtı durdurma çağrısı yaptı.  Açıklamada, "Rusya Federasyonu, Ukrayna topraklarında 24 Şubat 2022'de başlattığı askeri operasyonları derhal durdurmalı" ifadesini yer verildi.

18.40 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg NATO Savunma Bakanları Olağanüstü Toplantısının ardından yaptığı konuşmada, Rusya Devlet Başkanı Valdimir Putin’in savaşı durdurması gerektiğini açıkladı. Ayrıca Stoltenberg, "Rusya Gürcistan'ı işgal etti, Kırım'ı ilhak etti ve şimdi Ukrayna'yı işgal etti. Şimdi ne gerekiyorsa yapacağız." ifadelerini kullandı.

18.10 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile birlikte yaptığı basın toplantısında 24 Mart'ta NATO Liderler Zirvesi'ne katılacağını duyurdu.

17:45  
Rusya'nın Ukrayna’nın Çernihiv kentinde sivil yerleşim yerlerini hedef alması sonucu ekmek sırası bekleyen en az 10 kişi hayatını kaybetti.

17:42 
Moskova Kilisesi, Rusya Patriği Kirill'in Papa Francis ile Ukrayna anlaşmazlığını konuştuğunu duyurdu. 

17:33  ABD ve Rusya, Ukrayna işgalinden bu yana ilk kez üst düzey temas kurdu. ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan Rusya Güvenlik konseyi sekreteri General Nikolay Patrushev ile görüştü. Sullivan görüşmede Ukrayna şehirlerine yapılan saldırıların sonlandırılması için çağrıda bulundu.

16.45 Putin'den yeni açıklama: "Başka seçeneğimiz yoktu... Harekat planlandığı gibi gidiyor"

Rusya Devlet Başkanı Putin canlı yayında yaptığı açıklamada,  "Harekat planlandığı gibi gidiyor. Askeri hareket dışında başka bir seçeneğimiz yoktu, Ukrayna çok yakında nükleer bir silaha sahip olabilirdi. Ukrayna'yı işgal niyetimiz yok, yapmamız gerekeni yaptık." dedi ve şöyle devam etti;

"Kendi ülkenize yatırım yapmalısınız. Bunu çeşitli vesilelerle ifade ettim. ABD'den gelen baskı olsa da ülkemizde çalışmaya devam eden firmalara teşekkür ediyorum. Korkak davranan şirketler Rusya'ya karşı olan kampanyaya katılarak kar elde etmeye çalışıyor. Bize karşı kısıtlamalar her senaryoda uygulanacaktı. Bizim operasyonumuz Batı için sadece bir bahane oldu. Kırım'da da aynısı yaşandı. Bu adımlar milyonlarca insanın hayatını kötü hale getiriyor ve Rusya'yı vurmayı hedefliyor."

16.30 ABD Kiev Büyükelçiliği: Rus birlikleri, ekmek kuyruğundaki 10 kişiyi öldürdü

15.14 İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna'nın yakın zamanda NATO'ya katılma olasılığının olmadığını söyledi.

Bu açıklama 'Rusya masada istediğini aldı' şeklinde yorumlandı. Zira Moskova uzun bir süredir Ukrayna'nın NATO'ya üye olmamasını barışın şartı olarak öne sürüyordu. 

14:33 Kremlin'den yeni açıklama: Dost olmayan ülkelerin liderlerine kişisel yaptırımlar getirilecek.

14:30 Ukrayna Lideri Zelenski yaptığı son dakika açıklamasında, "Barış müzakereleri, Ukrayna için gerçek güvenlik garantileri ile yapılmalı" dedi. Ukrayna cumhurbaşkanlığı danışmanı Mykhailo Podolyak ise Ukrayna'ya koruma sağlayacak yasal olarak bağlayıcı bir güvenlik garantisi modelinin Kiev ve Moskova arasındaki görüşmelerde 'müzakere masasında' olacağını belirtti.

14:25 
Ukrayna’da sivilleri güvenli bölgeye tahliye eden otobüs ile minibüsün kafa kafaya çarpışması sonucu 7 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi yaralandı.

14.15 Ukrayna'dan kuşatma altındaki Harkov şehri için yeni bir açılama geldi.

Ukrayna Acil Durum Servisi tarafından yapılan açıklamada 24 Şubat’ta savaşın başlamasından bu yana Harkov bölgesinde en az 500 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi. Harkov’da enkaz altında kalan toplam 189 kişinin ise ekipler tarafından kurtarıldığı ifade edildi.

BİR BELEDİYE BAŞKANI DAHA KAÇIRILDI

13.59  Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Rusya'nın bir belediye başkanını daha kaçırdığını açıkladı. Twitter hesabı üzerinden açıklamalar da bulunan Kuleba mesajında şu ifadelere yer verdi;

'Rus işgalciler Ukrayna'da demokratik olarak seçilmiş yerel liderleri kaçırmaya devam ediyor. Skadovsk Belediye Başkanı Oleksandr Yakovlyev ve yardımcısı Yurii Palyukh bugün kaçırıldı.'

13.14 Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna için İsveç ve Avusturya örneğini verdi. Peskov, Kiev'in benzer bir statüye sahip 'tarafsız' bir devlet haline gelmesinin görüşmelerde kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Putin: Harekat planlandığı gibi gidiyor
Polonya Sınır Koruma Teşkilatı (Straz Graniczna) Ukrayna'dan Polonya'ya sığınan mülteci sayısının 1 milyon 893 bine ulaştığını duyurdu.

NATO'DAN 'DESTEK^VURGUSU

13.12 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'deki toplantıda NATO’nun Ukrayna'ya verdiği destekte birlik olmaya devam ettiğini söyledi.

12.00 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Facebook'tan yayınladığı son videosunda Rusya ile yapılan barış görüşmelerinin 'daha gerçekçi bir yapıya büründüğünü, ancak halen zamana ihtiyaç duyulduğunu' aktardı.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'den yaptığı gece konuşmasında Zelenski, doğrudan "Rusya Federasyonu'nun tüm yetkililerine" hitap etti.

Zelenski, "Eğer görevde kalırsanız, savaşa karşı çıkmazsanız, uluslararası toplum sizi her şeyden mahrum bırakacaktır. Yıllar boyunca kazandığınız her şeyden. Bu zaten yapılıyor" dedi.

Ukraynalı askeri yetkili, Rusya'nın Zaporijya'da sivillerin yaşadığı bölgeleri hedef aldığını söyledi

"Aynı şey propaganda sistemi için de geçerli" diyen Zelenski, "Rusya'daki dördüncü kol, propaganda için çalışmaya devam ederseniz, bırakıp gitmekten çok daha büyük bir riske giriyorsunuz" dedi ve ekledi: "Buna son verin. Birkaç ay işsiz kalmak sizin için ömür boyu uluslararası zulüm görmekten kesinlikle daha iyidir."

LAVROV'DAN 'UMUT VAR' MESAJI

11.40 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna ile müzakerelere yönelik 'uzlaşma için umut var' açıklamasını yaptı.

Lavrov açıklamasında "Mevcut kriz önemli bir an. Dünya düzenini belirleyecek" ifadesini kullandı. Lavrov aynı zamanda "Ukrayna'nın Rusya'yı tehdit edebilecek silahlara sahip olmasına izin verilemez" fikrinin de bir kez daha altını çizdi.

Lavov, sorunun sadece Ukrayna'nın tarafsızlığı ve silahlardan arındırılmasıyla ilgili olmadığını, ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Luhansk'taki insanların güvenliğiyle de ilgili olduğunu söyledi.

11.00 Odessa ve Zaporijya'da patlamalar bildirildi. Yetkililer, Rusya'nın Zaporijya'da sivillerin yaşadığı bölgeleri hedef aldığını söylüyor

Ukrayna bölgesel askeri yönetimi başkanı, Rusya'nın işgalinin başlamasından bu yana güneydoğudaki Zaporijya kentinde ilk kez sivil altyapıyı hedef aldığını söyledi.

Telegram hesabında paylaştığı bir mesajda Oleksandr Starukh, kentteki bir tren istasyonunun ve halka açık bir parkın Rus füzeleri tarafından vurulduğunu yazdı.

UKRAYNA, RUS ORDUSUNUN KAYIPLARINI AÇIKLADI

10.23 Ukrayna ordusu, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgalinden bu yana 13 bin 800 asker kaybettiğini duyurdu. 

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Putin: Harekat planlandığı gibi gidiyor

Ukrayna savunma bakanlığı tarafından yayınlanan rapora göre, 430 tank, 1.375 zırhlı savaş aracı, 190 topçu sistemi ve 108 helikopter de imha edildi.

09.55 Ukrayna Acil Servisi, Harkov'un Nemyshlyansky semtinde dün gece bir binanın vurulduğunu, binada bulunan iki kişinin öldüğünü açıkladı.

ABD SENATOSU'NDAN 'PUTİN' KARARI

08.24 ABD Senatosu , Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i savaş suçlusu olarak kınayan bir kararı oybirliğiyle kabul etti .

06.23 Uluslararası Para Fonu (IMF) Ukrayna'daki savaşın küresel ekonomik ve siyasi düzeni 'temelden' değiştirebileceğini duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Facebook’tan yayınladığı son videosunda Rusya ile yapılan barış görüşmelerinin ‘daha gerçekçi bir yapıya büründüğünü, ancak halen zamana ihtiyaç duyulduğunu’ aktardı.

'BİR RUS GENERAL DAHA ÖLDÜRÜLDÜ'

06.18 Ukrayna, 4. Rus generalin öldürüldüğünü açıkladı.

Ukrayna içişleri bakanlığı danışmanı Anton Gerashchenko, 46 ​​yaşındaki Tümgeneral Oleg Mityaev'in Salı günü öldüğünü söyledi.

Mityaev'in Mariupol'de öldürüldüğü açıklandı. Gerashchenko, Mityaev'in 150. motorlu tüfek tümeni komuta ettiğini ve Suriye'de savaştığını söyledi.

06.11 Ukrayna'nın Herson Havalimanına düzenlediği hava saldırılarında 3 Rus askeri helikopteri imha edildi. Planet Labs'ın yeni uydu görüntüleri saldırının boyutlarını gözler önüne serdi.

Uydu görüntülerinde havaalanından büyük bir siyah duman bulutunun yükseldiği ve çok sayıda helikopterin yandığı görülüyor.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Putin: Harekat planlandığı gibi gidiyor

ABD'DEN UKRAYNA'YA YENİ ASKERİ YARDIM

06.10 Wall Street Journal'ın ABD'li yetkililere dayandırdığı habere göre, ABD Başkanı Joe Biden bu hafta içinde Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık yeni bir askeri yardım açıklayacak. Bu yardımın 13,6 milyar dolarlık fonun bir parçası olacağı belirtiliyor.

05.54 ABD Dışişleri Bakanı Blinken 'Her şeyden önce, bir Ukrayna olacak, Vladimir Putin'den çok daha uzun süre bağımsız bir Ukrayna olacak' dedi ve ABD'nin şu anda mümkün olduğu kadar çok ölüm ve yıkımı önlemeye çalıştığını söyledi.

05.42 Ukrayna ordusu, yaşanan kayıplar nedeniyle Rusya'nın askeri okul öğrencilerini erken mezun etmeyi planladığını iddia etti.

05.30 Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Gerashchenko sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rus gemileri tarafından Karadeniz üzerinden Ukrayna'nın Odessa kentinin bombalandığını belirterek, "Birkaç saat önce Rus donanmasına ait gemiler Odessa Bölgesi'ndeki Tusla Köyü açıklarından sahil bölgesine top ve füze atışları gerçekleştirdi. İşgalciler kıyı savunma sistemimizi test etmeye çalışıyordu. Denizcileri karaya çıkarma girişiminde bulunmadılar" ifadelerini kullandı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Putin: Harekat planlandığı gibi gidiyor

'RUSYA KAYIPLARINI TELAFİ ETMEK İÇİN EK BİRLİK OLUŞTURACAK'

05.28 İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya'nın 'Ukrayna'daki personel kayıplarını telafi etmek için giderek daha fazla ek birlik oluşturmaya çalıştığını' söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, Ukrayna'daki savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana ülkeyi 3 milyon 381 kişinin terk ettiğini açıkladı.

05.00 Tayvan Dış İşleri Bakanı Josep Wu, 4 Avrupa Birliği (AB) ülkesinin, Tayvan temsilcilerinin ve diğer Avrupalı diplomatlarında katıldığı basın toplantısında yaptığı açıklamada, Tayvan'ın Ukrayna’ya 11,5 milyon dolarlık ek yardım yapacağını kaydetti. Açıklamasında, Tayvan’ın yapacağı yardımın 5 AB ülkesine pay edileceği ve yardımların bu ülkelerin sivil toplum kuruluşları aracılığı ile Ukraynalı mültecilere ulaştırılacağını bildiren Josep Wu, "Polonya'ya 6,5 milyon Dolar, Litvanya'ya 500 bin dolar, Slovakya, Macaristan ve Çekya'da 1,5 milyon dolarlık yardım yapılacak" ifadelerini kullandı.

04.50 Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi bir konferansta yaptığı konuşmada, BMGK'da reform çabalarını destekleyeceklerini belirtti. Moskova'nın, Ukrayna işgaline atıfta bulunarak, Rusya'nın daimi bir konsey üyesi olarak uluslararası toplumda barış ve güvenliğin korunmasında büyük sorumluluğa sahip olduğunu hatırlatan Hayashi, Moskova'nın tutumunun konseyde yeni bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu gösterdiğini kaydetti. Üye ülkelerin farklı ulusal çıkarları nedeniyle konseyde reform yapmanın kolay olmadığının altını çizen Hayashi, buna rağmen diğer ülkelerle işbirliği yaparak, reform çabalarını destekleyeceklerini ifade etti.

04.25 Japonya hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yönelik ek yaptırımların bir parçası olarak, Rusya'nın "ayrıcalıklı ulus" ticaret statüsünün iptal edeceği ifade edildi. Japonya basınının hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberlerde, Japonya Başbakanı Fumio Kishida'nın kararı en kısa sürede kamuoyuna açıklayacağı belirtilirken, söz konusu tedbirin ardından Rusya'nın daha yüksek ithalat vergilerine tabi olacağı kaydedildi.

04.00 Avrupa Birliği (AB), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresine yönelik yaptırımlar kapsamında İngiltere Premier Lig ekiplerinden Chelsea Futbol Kulübü eski sahibi Roman Abramovich'i yaptırım listesine eklediğini duyurdu.

03.50 Ukrayna’nın Dnipro Bölgesi’nde bulunan Nikopol kenti Belediye Başkanı Oleksandr Sayuk sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Harkov’a bağlı Oleksiivka ile Dnipro’ya bağlı Nikopol kentleri arasında bombardıman yapıldığını duyurdu.

Rus birliklerinin bu bombardımanlarına hala devam ettiğini aktaran Sayuk, Nikopol kenti merkezine henüz bir saldırı gerçekleşmediğini, fakat bir saldırı durumda sirenleri duyan halkın derhal sığınaklara kaçmasını tavsiye etti. Öte yandan Rusya’nın en çok saldırı gerçekleştirdiği kentlerden olan Harkov’da da Rus saldırıları devam etti. Rus uçakları, kentin merkezi noktalarına saldırılar düzenlerken, bu saldırılarda sivil hedeflerin vurulup vurulmadığı konusunda henüz iki taftanda resmi bir açıkla yapılmadı.

Ayrıca Ukrayna'nın Çernihiv Bölge Savcılığı tarafından yapılan açıklamada, Rus askerleri tarafından ikisi 17 ve biri 19 yaşında olan 3 gencin öldürüldüğü belirtilerek, olaya ilişkin soruşturma başlatıldığı duyuruldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!