Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... AB'den Rusya'yı sarsacak planı! 2030'a kadar tamamen kopacak

Güncelleme Tarihi:

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... ABden Rusyayı sarsacak planı 2030a kadar tamamen kopacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2022 19:57

Rusya-Ukrayna savaşının 13'üncü gününde bölgeden çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği (AB)'nin Rus fosil yakıtlarına bağımlılığını azaltırken, yenilenebilir enerji kapasitesini artırarak 'enerji bağımsızlığını' sağlamayı hedefleyen bir planı yayımladı. İngiltere, Rus petrol ve petrol ürünleri ithalatını yıl sonuna kadar kademeli olarak bitireceğini duyururken, ABD'den de Rus petrol ve doğalgaz ithalatına yasak geldi. Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak bu durumun gerçekleşmemesi halinde fiyatların iki katına çıkacağını belirtmişti. Putin, Rusya'nın güvenliğini korumak için ithalat ve ihracatı kısıtlayan özel ekonomik tedbirleri içeren kararnameyi imzaladı. Öte yandan Rusya, bugün için de insani ateşkes kararı aldığını duyurdu. İşte dakika dakika Ukrayna savaşında yaşananlar...

Haberin Devamı

Ukrayna'daki savaş 13'üncü gününde... Ülkenin farklı noktalarından çatışma haberleri gelmeye devam ederken, Kiev madalyalı bir Rus generalin öldürüldüğünü duyurdu. Batı Moskova'ya yeni kısıtlamalar getirmeye hazırlanırken, Rusya'dan tehdit gibi bir uyarı geldi. Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, 'Rusya petrolünün engellenmesinin, küresel piyasalara sonuçları felaket olur' dedi. Novak, petrolün varil fiyatının 300 dolara çıkabileceğini iddia etti.

İşte dakika dakika Rusya Ukrayna savaş bölgesinde yaşananlar...

04.00 Rusya, Ukrayna'nın güneyinde çatışmaların yaşandığı kentlere Kırım'dan zırhlı trenlerle ağır silahlar gönderdi.

03.10 Rusya, Ukrayna'nın Jitomir kentindeki bir askeri kışlaya savaş uçakları ile roket saldırısı düzenlerken, Harkov kentindeki bir askeri üsse ise hava saldırısı düzenleyerek askeri üssü tamamen imha etti.

Haberin Devamı

02.40 Macaristan, Rusya'ya yönelik olası doğalgaz ve petrol yaptırımlarını desteklemeyeceğini açıkladı.

02.20 Pentagon, Polonya'nın uçaklarını Ukrayna'ya gönderilmek üzere ABD'nin emrine verme görüşünün NATO'da endişelere neden olduğu ve bu teklifin makul olmadığını açıkladı.

02.05 Fitch, Rusya'nın kredi notunu 'B'den 'C'ye düşürdü.

02.00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın ülkene yaptığı saldırılara yönelik "savaş" ibaresi kullanmayan Birleşmiş Milletler'e (BM) tepki gösterirken, konuşmasında ABD'nin Rusya'ya yönelik petrol yaptırımına karşı ABD Başkanı Joe Biden'a minnettar olduğunu belirten Zelenskiy, "ABD, işgalcileri önemli ölçüde zayıflatacak bir adım attı. Bu karar için ABD Başkanı Joe Biden'a şahsen minnettarım" dedi.

01.55 NATO, Savunma Bakanları'nın Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan son gelişmelerle ilgili olarak 16 Mart tarihinde video konferans yoluyla olağanüstü bir toplantı düzenleyeceklerini duyurdu.

00.20
Rusya Merkez Bankası, döviz cinsinden hesabı bulan müşterilerinin en fazla 10 bin dolar para çekebileceğini açıkladı. Ayrıca bankaların vatandaşlara yabancı para birimi satmaları ikinci bir karara kadar yasaklandı. Rusya Merkez Bankası'nın açıkladığı kararlara göre; müşterilerin hesaplarında hangi yabancı para birimi bulunursa bulunsun, para çekmelerde ödeme dolar ile yapılacak.

Haberin Devamı

00.10 ABD'den Polonya'nın MIG-29 jetleriyle ilgili teklifine ilk açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland, Varşova Yönetimi'nin kararının Washington'a önceden danışılmadığını söyledi. Nuland, ABD'nin Polonya'ya Patriot Hava Savunma Sistemi konuşlandırmayı planladığını belirtirken, Türkiye'nin de Montrö Sözleşmesi kapsamında savaş gemilerinin geçişine izin vermeyerek "güçlü adımlar" attığını ifade etti.

00.00 Coca-Cola, Rusya operasyonlarını askıya alacağını söyledi.

23.58 ABD’nin petrol, doğalgaz ve kömür ithalatını yasaklama kararının ardından sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD Başkanı Joe Biden’a teşekkür ederek, “Putin'in savaş makinesinin kalbine saldıran ve ABD pazarından petrol, gaz ve kömürü yasaklayan ABD'ye ve Joe Biden’ın kişisel liderliğine müteşekkiriz. Diğer ülkeleri ve liderleri takip etmeye teşvik edin” dedi.

Haberin Devamı

23.15 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile telefonda görüştü. Kremlin Sarayı tarafından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, "Rusya'nın Donbass'ı korumak için devam eden özel askeri operasyonuyla bağlantılı olarak gelişen durumun çeşitli yönleri tartışıldı. Vladimir Putin, Rus heyeti ile Ukrayna makamlarının temsilcileri arasında 7 Mart'ta Belarus'ta gerçekleşen üçüncü tur müzakerelere ilişkin değerlendirmelerini paylaştı" denildi.

23.05 Kahve zinciri Starbucks, Rusya'daki tüm operasyonlarını durduruyor.

23.00 AB Rusya ile yaşanan kriz sonrası enerji bağımlılığını azaltmak üzere yeni bir hamle yaptı. Yeni strateji ile AB Rusya'ya bağımlılığı 3’te 1 oranında azaltmayı hedefliyor. AB Komisyonu tarafından hazırlanan yeni enerji strateji planı REPowerEU ile AB ülkelerinin Rus enerji ürünlerine bağımlılığını azaltarak, Rusya'nın savaş kasasını daraltmak istiyor. Buna göre AB hızlı bir şekilde Rusya dışında kaynak ülkelerden sıvılaştırılmış doğal gaz alımı ve yenilenebilir enerji üretimi atağı yapacak.

Haberin Devamı

22.12 Rusya yarın sabah için de insani ateşkes kararı aldığını duyurdu.

22.10 
Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, ellerinde tüm MIG-29 jetlerini Almanya'daki Rammstein Havaüssü'nde konuşlandırmaya ve bu uçakları bedelsiz olarak ABD'nin kullanımına sunmaya hazır olduklarını açıkladı. Rau, karşılığında ise ABD'nin kullanılmış uçaklar talep etti.

21.05
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın güvenliğini korumak için ithalat ve ihracatı kısıtlayan özel ekonomik tedbirleri içeren kararnameyi imzaladı.

20.56 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, gazetecilere Ukrayna'daki son duruma ilişkin bilgi verdi: "Operasyon sırasında toplamda Ukrayna'nın askeri altyapısının 2 bin 581 tesisi imha edildi. Bunların arasında Ukrayna ordusunun 90 komuta noktası ve iletişim merkezi, 123 adet S-300, Buk M-1 ve Osa uçaksavar füze sistemleri, ayrıca 81 radar istasyonu bulunuyor."

20.50 
ABD'li fastfood devi McDonald's, Rusya'daki restoranlarını ve operasyonlarını geçici olarak durdurma kararı aldı. McDonald's Rusya'da 850 şubesi bulunuyor. Rusya'da McDonalds 31 Ocak 1990'da Sovyetler Birliği döneminde açılmıştı. Başkent Moskova'daki bu şube açıldığı gün önünde uzun kuyruklar oluşmuştu.

20.40
Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Harkiv kentinde son 24 saatte 27 sivilin öldürüldüğü öğrenildi.

Haberin Devamı

19.27 ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'dan petrol ve doğalgaz ithalatını durduklarını belirterek, "Petrol ihracatını yasaklayacağız. Bunun ticaretini yapamayacaklar. Bu Putin'e ağır darbe vuracak. Bu kararı ortaklarımız ve müttefiklerimizle yakın dayanışma sonunda aldım" ifadelerini kullandı.

19.20 
Birleşik Krallık, Rus petrol ve petrol ürünleri ithalatını yıl sonuna kadar kademeli olarak bitireceğini duyurdu.

19.00 
CIA Direktörü William Burns, Ukrayna'da 2 bin ila 4 bin arasında Rus askerinin öldüğünü öne sürdü. William Burns, Ukrayna ile Rusya'nın askeri planlamasının da aralarında bulunduğu yoğun istihbarat paylaşımı yaptıklarını duyurdu. Burns günlük olarak istihbarat paylaşımının süreceğini de sözlerine ekledi.

18.56 
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Putin'in Ukrayna'yı ve NATO'yu hafife aldığını söyledi. Rusya ile savaşmak istemediklerini yineleyen Stoltenberg, "Tüm müttefikleri korumak için her şeyi yapacağız. Halkımızı ve değerlerimizi savunacağız. Avrupa ve Kuzey Avrupa birlikte duracak" dedi.

18.52 
Ukrayna Sağlık Bakanı Viktor Lyaşko, Rus saldırılarında 61 hastanenin kullanılmaz hale geldiğini açıkladı.

18.48 
Rusya'nın, Japonya’nın kamu yayıncısı NHK'nin ülkedeki yayınlarını askıya aldığı bildirildi. Karar, Moskova'nın Japonya’yı dost olmayan ülkeler listesine almasının ardından geldi.

18.30  Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği (AB)'nin Rus fosil yakıtlarına bağımlılığını azaltırken, yenilenebilir enerji kapasitesini artırarak 'enerji bağımsızlığını' sağlamayı hedefleyen bir planı yayımladı. Planın hayata geçirilmesiyle Rus gazına bağımlılığın bu yıl sonuna kadar üçte iki oranında azaltılabileceği ön görülüyor. Avrupa Komisyonu bu planla 2030'da Rus gazıyla bağlarını tamamen koparabileceğini tahmin ediyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Rus petrolü, kömürü ve gazından bağımsız olmalıyız. Bizi açıkça tehdit eden bir tedarikçiye güvenemeyiz. Artan enerji fiyatlarının etkisini azaltmak, önümüzdeki kış için gaz arzımızı çeşitlendirmek ve temiz enerji geçişini hızlandırmak için şimdi harekete geçmeliyiz.

18.27 
İsveç Başbakanı Magdelana Andersson, ülkesinin NATO'ya üyelik başvurusu yapmasının Avrupa'daki mevcut güvenlik durumunu istikrarsızlaştıracağını ve gerilimi artıracağını ifade etti.

18.22 
Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği (AB)'nin Rus fosil yakıtlarına bağımlılığını azaltırken, yenilenebilir enerji kapasitesini artırarak 'enerji bağımsızlığını' sağlamayı hedefleyen bir planı yayımladı. Planın hayata geçirilmesiyle Rus gazına bağımlılığın bu yıl sonuna kadar üçte iki oranında azaltılabileceği ön görülüyor. Avrupa Komisyonu bu planla 2030'da Rus gazıyla bağlarını tamamen koparabileceğini tahmin ediyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Rus petrolü, kömürü ve gazından bağımsız olmalıyız. Bizi açıkça tehdit eden bir tedarikçiye güvenemeyiz. Artan enerji fiyatlarının etkisini azaltmak, önümüzdeki kış için gaz arzımızı çeşitlendirmek ve temiz enerji geçişini hızlandırmak için şimdi harekete geçmeliyiz."

17.38
Politico'da görev yapan gazeteci Alex Wickham'ın haberine göre, İngiliz hükümeti bugün TSİ 19.00'da Rusya'nın petrol ve gaz ithalatını nasıl kesmeyi planladığı hakkında bir açıklama yapacak.

16.35 Bloomberg, ABD Başkanı Biden'ın ülkesinin Rusya'dan petrol ithalatını bugün yasaklayacağını duyurdu. Açıklamanın TSİ 18.45'te yapılması bekleniyor. Konu ile ilgili henüz resmi bir açıklama gelmezden geçtiğimiz saatlerde Rusya'dan bu iddia ile ilgili tehdit gibi bir uyarı yapılmıştı.

Rusya, petrol satışına ambargo getirilmesi halinde Almanya üzerinden Avrupa'ya ulaşan boru hattına verdiği gazı durdurma tehdidinde bulunmuştu

Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, “Rusya petrolünün engellenmesinin, küresel piyasalara sonuçları felaket olur” dedi. Novak, petrolün varil fiyatının 300 dolara çıkabileceğini iddia etmişti.

Uzmanlar bu durumu küresel ekonomi için kâbus senaryosu olarak nitelendirirken ABD, Avrupa Birliği ile Rusya petrolüne ambargonun görüşüldüğünü duyurdu. Ancak, Rusya petrolüne büyük ölçüde bağımlı olan Almanya ve Hollanda olası bir ithalat yasağına açıkça karşı çıkıyor.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... ABden Rusyayı sarsacak planı 2030a kadar tamamen kopacak

NATO'DAN MOSKOVA'YA ÇAĞRI

16.20 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Letonya Devlet Başkanı Egils Levits ile birlikte Salı günü yaptığı basın açıklamasında, Rusya'nın Ukrayna'daki sivilleri hedef aldığına dair güvenilir haberler olduğunu söyledi ve Moskova'yı çatışmayı sona erdirmeye çağırdı.

Reuters haber ajansına göre Stoltenberg, "Çatışmanın tırmanıp Ukrayna dışına yayılmasını önleme sorumluluğumuz var. Müttefik toprakların her karışını koruyacağız ve savunacağız” dedi.

Stoltenberg, Rusya'nın işgalinin korkunç acılara neden olduğunu ve insani etkisinin yıkıcı olduğunu da söyledi.

15:20 
Rusya'ya ait üzerinde 'V' sembolü olan askeri araçlar  Kiev'de Ukrayna güçleri tarafından koordinatlarının belirlenmesinin ardından ateş altına alındı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı Facebook hesabı üzerinden yanan araçların görüntüleri paylaşılırken 'Düşmana ateşli bir merhaba. Savaş araçlarını nasıl etiketlerlerse etiketlesinler onları bulup yok edeceğiz. Bu bizim görevimiz' notu dikkat çekti.

15.19 Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Ukrayna'daki durumun endişe verici olduğunu söyledi. Çin'in devlet yayın organı CCTV, Şi'nin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşmesi esnasında bu konuda konuştuğunu açıkladı.Görüşme sırasında Şi'nin Ukrayna'daki durumun kontrol edilmesi gerektiğini ve iki ülke arasındaki barış görüşmelerinden Fransa, Almanya ve Çin'in sorumlu olabileceğini ifade ettiği aktarıldı.

Çin henüz Rusya'nın Ukrayna işgalini kınamadı, ancak geçtiğimiz haftalarda şaşırtıcı bir şekilde işgali kınayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki oylamada çekimser kaldı.

BLINKEN'DEN RUS HALKINA: BU PUTİN'İN SAVAŞI

14.17 'Ruble çakıldı' diyen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, pek çok firmanın Rusya'dan çekildiğine dikkat çekti ve 'Bu savaş Putin'in savaşı' diyen Blinken 'Umarım Rus halkı bunu anlar' dedi.

Blinken ABD'nin Baltık ülkelerinin yanında olduğunun altını çizdi ve 'Ukrayna'yı özgürleştirdiklerini zannediyorlar. Moskova, Twitter'ı yasakladı ki yalanlarını daha iyi satabilsin' dedi.

Blinken, 'Putin Rusya'yı izole ediyor ve 30 yıllık küresel açıklığı mahvediyor. Rus halkı bunu hissetmeye başladı ve daha da artacak' ifadelerini kullandı.

'Barışçıl varoluş için öncelikle barış gerekiyor' diyen Blinken sözlerine şöyle devam etti;

'Rusya elindeki her şeyi kullanarak bu kavramla dalga geçiyor, Ukrayna'ya saldırıyor. Rusya bunu istiyorsa o zaman barışı sağlaması lazım, saldırılarını durdurması lazım, savaşı bitirmesi lazım. Bu kadar basit.'

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... ABden Rusyayı sarsacak planı 2030a kadar tamamen kopacak

Ukraynalıların kendilerini savunmak için ABD'nin elinden gelen her şeyi yaptığının altını çizen Blinken, 'Ukrayna dışında desteğe ihtiyacı olanlara destek veriyoruz. Rusya saldırmaya devam ederse ona göre karşılık veririz demiştik, bunu yapıyoruz. Bunların hepsi Rusya'nın saldırısını bitirmeye yöneliktir' ifadelerini kullandı.

Estonya Başbakanı ise 'Biz de çok güçlü yaptırımlar uyguluyoruz Rusya'ya. Avrupalı müttefiklerimizle beraber çalışıyoruz' dedi.

13:40 Alman savcılar Ukrayna'nın işgalinden bu yana Rus birliklerinin işlediği savaş suçlarıyla ilgili soruşturma başlattı.

UKRAYNA: RUSYA İNSANİ KORİDORU İHLAL ETTİ

13:37
Ukrayna savunma bakanı, Rusya'nın Mariupol'da insani koridoru ihlal ettiğini duyurdu. Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da konuya ilişkin açıklama yaparak "Rusya, Mariupol'da 300 bin sivili rehin tutuyor. Yapılan anlaşmalara rağmen tahliyelere engel oluyor. Dün bir çocuk susuzluktan öldü. Savaş suçları, Rusya'nın kasıtlı stratejisinin bir parçası. Tüm dünya önünde çağrıda bulunuyorum, Rusya bu insanları bırak" ifadelerini kullandı.

13:33
Rusya’nın Sumi’deki saldırılarında 2'si çocuk 21 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu.

13.13
Ukrayna lideri Zelenski, 'Ukrayna’daki ölümler işgalcilerin suçu ama sorumluluk Batı’da' dedi.Mariupol'de bir çocuğun susuzluktan öldüğünü belirten Zelenski, 'Onlar bizim gökyüzümüzü savunamıyor, bombalar şehirlerimizin üzerine düşmeye devam ediyor. Buna ne diyebiliriz ki, hayat ve ölüm arasındayız kararlar buna göre alınmalı.' ifadelerini kullandı

12.20 Polonya Sınır Muhafız Teşkilatı'na göre, savaşın başlamasından bu yana 1,2 milyon kişi Ukrayna'dan Polonya'ya kaçtı. Teşkilat, Twitter'dan yaptığı açıklamada sadece Pazartesi günü 141 bin 500 kişinin sınırı geçtiğini yazdı. 

BM ise Ukrayna'dan komşu ülkelere geçen mülteci sayısının 2 milyona ulaştığını duyurdu.

Bundan kısa bir süre önce Pazar günü 142 bin 300 kişiyle günlük geçişlerde bir rekor kırılmıştı. Kaçan Ukraynalıların yaklaşık yüzde 90'ı kadın ve çocuklardan oluşuyor.

ZELENSKİ HEDEFTEKİ KENTLERİ AÇIKLADI

11.49 Amerikan ABC News'a Ukrayna Lideri Zelenski, bölgedeki son gelişmeleri değerlendirdi.

'Sadece Kiev'de değil kentin dış bölgelerinde de bombalanıyoruz' diyen Zelenski, Kiev'deki gizli sığınağında katıldığı programda Harkiv ve Mariupol gibi kentlerin de Rus bombalarının hedefi olduğunu belirtti.

Sıradan insanların Rus askerlerine karşı koyduğunun altını çizen Zelenski, 'Bugün buradayız yarın Polonya, Almanya... Bu iş çok ciddi' dedi.

'ABD Başkanı Biden'a en önemli şeyin hava güvenliği olduğunu söyledim. Çünkü bizi bombalıyorlar' diyen Ukrayna Lideri, 'Dün bir Rus füzesi Harkiv'de üniversite binasını vurdu' dedi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... ABden Rusyayı sarsacak planı 2030a kadar tamamen kopacak

'BUGÜN BİZE YARIN BAŞKA ÜLKELERE...'

'Bugün bizim başımıza gelen yarın başkalarının da başına gelebilir' diyen Zelenski, 'Doğudaki canavar' olarak tanımladığı Rusya'nın saldırganlığının doymayacağının altını çizdi.

'SALDIRI EMRİNİ VEREN HERKES SAVAŞ SUÇLUSU'

'İnsanlar ölüyor. Okullar, nükleer tesisler, kreşler bombalanıyor' diyen Zelenski, 'Putin'in savaş suçlusu olduğuna inanıyor musunuz?' sorusuna şu yanıtı verdi;

'Ben bu emirleri veren herkesin ve bu emirleri yerine getiren herkesin savaş suçlusu olduğuna inanıyorum.'

'Ben ve ailemi öldürmek için ekipler gönderildi' diyen Zelenski, Kiev'i terk etmeyeceğinin altını çizdi.

PUTİN'E NET MESAJ

'Putin'e bir mesajınız var mı?' sorusu üzerine Zelenski, 'Bu savaşı durduracak gücü var. Bu savaşı başlatanın kendisi olduğuna inanmasa da savaşı durdurmak onun elinde olan bir şey. Bunu kesinlikle bilmeli' dedi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... ABden Rusyayı sarsacak planı 2030a kadar tamamen kopacak

10.54 İngiltere Savunma bakanı Ben Wallace, Londra'nın Ukrayna'ya savaş uçağı sağlamaya karar vermesi halinde Polonya'yı destekleyeceğini söyledi.

10.49 Ukrayna, savaş boyunca Rus ordusunun verdiği kayıpları açıkladı. Buna göre, 12 binden fazla Rus askeri etkisiz hale getirildi, 303 tank, 1036 zırhlı araç ve 120 topçu sistemi imha edildi.

UKRAYNA'DAN İLK AÇIKLAMA

10.33 Bugün Ukrayna'daki 5 kentte sivillerin tahliyesi için başlayan geçici ateşkes ile ilgili Kiev'den ilk açıklama geldi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk, 'İlk konvoyun sabah 10.00'da başlaması kararlaştırıldı. Konvoyu özel araçlarla yerel halk takip edecek' dedi.

GEÇİCİ ATEŞKES BAŞLADI

10.06 Başkent Kiev'in de arasında bulunduğu 5 kentte sivillerin tahliyesi için ilan edilen geçici ateşkes başladı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... ABden Rusyayı sarsacak planı 2030a kadar tamamen kopacak

10.04 Ukraynalı kurtarma ekipleri Kiev'in yaklaşık 350 kilometre doğusundaki Ukrayna'nın Sumy kentine düzenlenen hava saldırısında ikisi çocuk en az dokuz kişinin öldüğünü söyledi. Kurtarma ekiplerinin dün gece 23.00'dan beri bölgede çalıştıkları açıklandı.

09.32 Ukrayna ordusunun savaş konusundaki son güncellemesine göre, Rusya'nın Ukrayna'daki ilerleyişi 'önemli ölçüde' yavaşladı.

PUTİN'DEN 'YEDEK ASKER' AÇIKLAMASI

08.10 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yayınladığı bir video mesajda, zorunlu askerlik yapanların veya yedek askerlerin Ukrayna’da cephe hattında gönderilmeyeceğini söyledi.

Putin bu mesajı, Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin yayınladığı videoda verdi. Rus lider, “Ordu hizmetindeki askerler, bu çatışmalara katılmayacak. Belirlenen görevler profesyonel ordu tarafından yerine getirilecek” dedi.

Ukrayna’da seferberlik ilanı sonrası on binlerce yedek asker silah altına alındı. Putin mesajında, “sevdikleri için endişe eden kadınları anladığı” ifadesini de kullandı.

07.44 Dünya Bankası, Rusya işgali altındaki Ukrayna’ya yardım için hibeler ve kredilerden oluşan toplam 723 milyon dolarlık bir paketi onayladı.

Banka, 3 milyar dolarlık bir destek paketi üzerinde de çalışıldığını duyurdu. Dünya Bankası, Ukrayna’ya komşu ülkelere de, mülteci krizindeki rolleri nedeniyle ek yardım yapılacağını açıkladı.

Destek paketinin, hastane çalışanı gibi kritik görevlerdeki Ukraynalıların maaşları ile emekli maaşları gibi ödemelerde kullanılabilecek.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... ABden Rusyayı sarsacak planı 2030a kadar tamamen kopacak

UKRAYNA AÇIKLADI: RUS GENERAL ÖLDÜRÜLDÜ

06.05 Ukrayna askeri istihbaratı, Ukrayna kuvvetlerinin kuşatma altındaki Harkiv kenti yakınlarında bir Rus generalini öldürdüğünü duyurdu.

Bunun savaş boyunca öldürülen 2'nci yüksek rütbeli komutan olduğu bilgininin altı çizilirken öldürülen generalin Rusya'nın 41. Ordusunun Birinci Komutan Yardımcısı Tümgeneral Vitaliy Gerasimov olduğu açıklandı.

41. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Vitali Gerasimov'un ikinci Çeçen Savaşı'nda ve Rusya'nın Suriye'deki operasyonlarında yer aldığı belirtildi.

Harkiv yakınlarındaki çatışmada hayatını kaybettiği iddia edilen Gerasimov'un Kırım dönüşü madalya aldığı da aktarıldı.

KULEBA'DAN 'AB' AÇIKLAMASI

05.55 Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne kabul edilmesine dair umutlu olduğunu belirtti. Kuleba, 'Ukrayna AB'ye katılmaya çok daha yakın' dedi.

05.38 Derecelendirme kuruluşu Fitch, Rusya'daki ticari faaliyetlerini askıya aldı.

05.31 Japonya'dan ek yaptırım kararı çıktı. Maliye Bakanlığı, Japonya'nın ek 32 Rus ve Belarus yetkili ve oligarkının mal varlığını dondurduğunu duyurdu.

04.42 Rusya'nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia, ülkesinin Salı sabahı TSİ 10.00'da ateşkes yapacağını ve Kiev, Çernigov, Sumy ve Mariupol'dan vatandaşları tahliye etmek için insani koridorlar açacağını söyledi.

RUSYA'DAN UYARI: FİYATI 2 KATINA ÇIKAR

04.39 Rusya, petrol satışına ambargo getirilmesi halinde Almanya üzerinden Avrupa'ya ulaşan boru hattına verdiği gazı durdurma tehdidinde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, “Rusya petrolünün engellenmesinin, küresel piyasalara sonuçları felaket olur” dedi. Novak, petrolün varil fiyatının 300 dolara çıkabileceğini iddia etti.

Uzmanlar bu durumu küresel ekonomi için kâbus senaryosu olarak nitelendirirken ABD, Avrupa Birliği ile Rusya petrolüne ambargonun görüşüldüğünü duyurdu. Ancak, Rusya petrolüne büyük ölçüde bağımlı olan Almanya ve Hollanda olası bir ithalat yasağına açıkça karşı çıkıyor.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... ABden Rusyayı sarsacak planı 2030a kadar tamamen kopacak

Avrupa Birliği, doğalgazın yaklaşık yüzde 40’ını, petrolün yüzde 30’unu Rusya’dan alıyor. Devlet televizyonunda konuşan Novak Avrupa’nın Rusya petrolünün alternatifini kısa sürede bulamayacağını savundu.

Novak, “Bu yıllar sürer ve Avrupalı tüketiciler için yine de çok daha pahalı olur. En sonunda, bu adımdan en fazla onlar zarar görür” değerlendirmesini yaptı.

Rus siyasetçi, ambargo durumunda, misilleme olarak Kuzey Akım 1 hattına verilen gazın kesilebileceği tehdidinde bulundu.

04.10 Japonya hükümeti, Rusya işgali altındaki Ukrayna'da bulunan tüm Japonya Büyükelçiliği personelinin geçici olarak ülkeyi terk edeceğini açıkladı.

03.45 Fransa tarafından yürütülen Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığı, AB'nin Ukrayna, Moldova ve Gürcistan tarafından sunulan adaylık başvurularına ilişkin resmi aşamaları başlattığını bildirdi. Buna göre AB Konseyi’nin, AB Komisyonu’nu adaylık başvuru yapan ülkelerin dosyalarını inceleyerek görüş bildirmekle yetkilendirdiği açıklandı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... ABden Rusyayı sarsacak planı 2030a kadar tamamen kopacak

02.05 ABD merkezli bilgisayar firması IBM, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyon ülkedeki tüm faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu.

01.08 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de kaldığını ve kaçmadığını belirterek, "Kimseden korkmuyorum" dedi.

00.30 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bir mesaj yayınladı. Televizyondan yayınlanan konuşmada Putin, zorunlu askerlik hizmeti yapanların ve yedek askerlerin Ukrayna'ya gönderilmeyeceğini söyledi.

23.58 Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kiev’de 1 Rus savaş uçağı düşürdüklerini duyurarak, “21.10’da düşman uçağı Kiev yakınlarındaki bir hava sahasında vuruldu” dedi.

Zalujni’nin bu duyurusundan önce ise Jitomikr-Kiev karayolu üzerinde seyreden Rusya Hava Kuvvetleri’ne ait bir savaş uçağının yine Ukrayna ordusu tarafından düşürüldüğü aktarıldı.

23.47 Rusya, Moskova saati ile 10.00'dan itibaren Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinde sivillerin tahliyesi için 'sessizlik rejimi' kararı aldı.

23.40 Pentagon Sözcüsü John Kirby, Rus güçlerinin son birkaç gündür önemli ilerleme sağlayamadığını ifade etti. Kirby, "Rus askerleri Herson şehrini aldı ve Mariupol'un etrafını çevirmeye çalışıyorlar fakat kontrolü sağlayamadılar" dedi.

23.16 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus işgali altındaki Ukrayna’nın başkenti Kiev’den yarın yerel saatle 17.00'de videokonferans yoluyla İngiltere parlamentosuna hitap edecek. Zelenskiy'nin hitabı nedeniyle İngiltere parlamentosundaki resmi işlerin askıya alınacağı ve hitapta soru-cevap bölümü olmayacağı ifade edildi. Zelenskiy’nin konuşmasının Ukraynaca olacağı ve İngilizceye simultane çeviri yapılacağı açıklandı. Milletvekillerinin Zelenskiy’nin hitabını izleyebilmeleri için meclis salonuna ekranlar kurulacağı aktarıldı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... ABden Rusyayı sarsacak planı 2030a kadar tamamen kopacak

23.15 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Zelenski ile Putin'in doğrudan görüşmesini istediklerini ifade etti.

23.10 Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Biden'ın Rus petrol ürünleri ithalatını yasaklama kararı vermediğini açıkladı. Ayrıca sözcü Psaki, Polonya uçaklarından bahsediyoruz... Talep ettikleri bu savaş uçakları. Polonya ile bu konuda çalışıyoruz ve NATO müttefiklerimizin geri kalanına bu konuda danışıyoruz. Bu Polonya'nın bağımsız kararıdır. Polonya'nın Ukrayna'ya uçak transferine hiçbir şekilde karşı değiliz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!