Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Putin iyice köşeye sıkışacak! ABD'den bomba bir hamle daha

Güncelleme Tarihi:

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Putin iyice köşeye sıkışacak ABDden bomba bir hamle daha
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2022 17:54

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile başlayan savaş 19'uncu gününde. Çatışma ve bombardıman ülkenin dört bir yanında devam ederken Putin, Rusya'nın Ukrayna'da zorunlu asker kullanmayacağını söyledi. Adeyamo, Ukrayna işgali nedeniyle Rusya'nın uluslararası sulara erişiminin engellenmesi, nikel, uranyum ve titanyuma yönelik yasakların da gündemde olduğunu ifade etti. Başkent Kiev ise yine saldırıların hedefi oldu. Vurulan bir füzenin Kiev'in içine düşmesiyle bir kişi hayatını kaybetti. Türkiye'nin Odessa Başkonsolosluğu'ndan açıklamada Türk vatandaşlarının Ukrayna'yı terk ederek ülkemize tahliye olmak üzere başkonsolosluğa başvurmaları istendi. İşte dakika dakika bölgedeki gelişmeler...

Haberin Devamı

Rusya Devlet başkanı Putin'in emri ile 24 Şubat sabahı başlayan savaş son sürat devam ediyor. ABD, Rusya'nın Çin'den yardım istemeye hazırlandığını iddia etti. Başkent Kiev ise yine saldırıların hedefi oldu. Başkentin kuzeybatısındaki bir konuta top mermisinin isabet etmesi sonucu iki kişinin öldüğü ve üç kişinin de yaralandığı bildirildi. Vurulan bir füze ise Kiev'e düştü. Şehir merkezine düşen füze nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Türkiye'nin Odessa Başkonsolosluğu'ndan açıklamada Türk vatandaşlarının Ukrayna'yı terk ederek ülkemize tahliye olmak üzere yarın (15 Mart) en geç saat 15.00'a kadar başkonsolosluğa başvurmaları istendi.

İşte dakika dakika Rusya Ukrayna savaş bölgesinde yaşananlar...

04.40 Mariupol Belediye Başkanı Danışmanı Petr Andryushchenko, Rus saldırıları sonucunda kentte ölen sivillerin sayısının 20 bine yaklaşabileceğini duyurdu.  

02.36 
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın halihazırda 80 savaş uçağı, yüzlerce tank ve binlerce teçhizat kaybettiğini belirterek, Ukrayna'da Rus ordusunun 19 gün içinde Çeçenistan'daki 2 kanlı ve yıllarca süren savaşta kaybettiğinden daha fazla insan kaybettiğini duyurdu.  

23.50
Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, 14 Mart’ta planlanan 10 tahliye koridorundan 3’ünün sabote edildiğini ve can güvenliği sebebiyle gerçekleştirilemediğini belirterek, “Rusya terörist bir devlet gibi davranıyor” dedi.

Haberin Devamı

23.33 Harkov Belediye Başkanı İgor Terehov, 24 Şubat’tan bu yana Rusya’nın Harkov’da 600 evi ve 50 okulu vurduğunu açıkladı.


21.50
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'dan 172 Türk vatandaşın daha tahliye edildiğini belirterek, "Tahliye ettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı 14 bin 824 oldu" dedi.

20.50 Rusya’nın Ukrayna’yla görüşmelerinde Rus heyetin başkanı Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinski, haftanın yedi günü her gün Ukrayna heyetiyle video konferans formatında görüşmelerin devam ettiğini belirterek, “Bu format zaman ve para tasarrufu sağlıyor” ifadesini kullandı.

Sputnik'in aktardığı habere göre; Medinski, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, “Vladimir Putin’in belirlediği görevleri yerine getirmek için, Rusya’nın barış dolu geleceği için mümkün olan her şey yapmaya çalışıyoruz” diye yazdı.

Haberin Devamı

20.30 Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski'nin Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşme talebinde bulunmadığını söyledi.

20.10  ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyamo, CNBS televizyonuna verdiği demeçte, Rusya'ya komple bir ticari ambargonun masada olduğunu söyledi. Adeyamo, Ukrayna işgali nedeniyle Rusya'nın uluslararası sulara erişiminin engellenmesi, nikel, uranyum ve titanyuma yönelik yasakların da gündemde olduğunu ifade etti.

19.50
Slovakya, casusluk yaptıkları iddiasıyla üç Rus diplomatı sınır dışı edeceğini açıkladı. Moskova Yönetimi'nden bu hamleye yanıt gecikmedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Slovakya'nın üç Rus diplomatı sınır dışı etme kararına karşılık verileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

19.30 Ukrayna'nın kuzeyindeki Rivge bölgesi valisi Vitali Koval, televizyon kulesine yönelik saldırıda en az dokuz kişinin öldüğünü, daha fazlasının ise yaralandığını açıkladı.

18.30 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, yabancı paralı askerlere, Ukrayna’nın neresinde olursa olsun merhamet gösterilmeyeceğini duyurdu.

17.50
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski çarşamba günü ABD Kongresi’ne seslenecek. Konuşmanın 16 Mart Çarşamba günü ABD saatiyle sabah saat 9’da gerçekleşeceği açıklandı.

17.33 Türkiye'nin Odessa Başkonsolosluğu'ndan önemli bir uyarı geldi. Resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda "Odessa'da bulunan vatandaşlarımızın Ukrayna'yı terk ederek ülkemize tahliye olmak üzere yarın (15 Mart) en geç saat 15.00'a kadar Başkonsolosluğumuza başvurmalarını önemle ikaz ediyoruz." ifadesi kullanıldı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Putin iyice köşeye sıkışacak ABDden bomba bir hamle daha
17.30 Ukrayna ile Rusya arasındaki diplomatik görüşmelere yarına kadar ara verildi.

Haberin Devamı

Verilen arayı Ukrayna'nın müzakere heyetinden Mykhailo Podolyak Twitter'dan açıkladı. Podolyak, "Müzakerelere yarına kadar teknik bir ara verildi" ifadesini kullandı.

17.00 ABD'li ilaç firması Pfizer, bugün yaptığı açıklamada Rusya'ya insani amaçlı ilaç göndermeye devam edeceğini ancak ülkede yeni klinik çalışmalara başlamayacağını açıkladı.

Pfizer yaptığı açıklamada, Rusya'ya ilaç göndermeyi durdurmak, "Hastaların önceliği prensibimize aykırı olur" dedi ve devam etti: "Özellikle kanser ve kardiyovasküler tedavisi gören hastalara ilaç göndermeyi durdurmamız çok sayıda ölüme neden olabilir."

16.30 Mariupol'deki insani koridordan 160'dan fazla araç geçerek şehirden ayrıldı.

Haberin Devamı

16.22 Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereşuk: “İşgalciler tahliyelerin güvenliğiyle ilgili üzerlerine düşen görevleri ve sözleri yerine getirmiyor”

Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda Ukrayna’nın Geçici İşgal Altındaki Topraklarının Yeniden Entegrasyonu Bakanı İrina Vereşuk, “Bugün planlanan insani koridorlardan hepsi maalesef gerçekleşemedi. Tahliyelerin sonuçlarını 20.00 sıralarında bileceğiz. Genel olarak söylemek gerekirse zor geçiyor. İşgalciler tahliyelerin güvenliğiyle ilgili üzerlerine düşen görevleri ve sözlerini yerine getirmiyor. Tahliye edilen ve güvenli bölgeye geçen vatandaşlarımızın sayısı 150 bini buldu” şeklinde konuştu.

16.20 Rusya Savunma Bakanlığı: Donetsk'e füze saldırısında 20 kişi hayatını kaybetti

15.45 Kremlin'den ABD'nin iddiasına yalanlama: 'Çin'den askeri yardım istemedik'

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, ABD'nin Çin'den askeri yardım istedikleri iddiasını reddetti.

Peskov, Rusya'nın "Ukrayna'daki özel operasyonunu bağımsız yürütme potansiyeline sahip olduğunu" söyledi. Peskov ayrıca "Ukrayna operasyonunun başta belirlenen takvimde gerçekleştirileceğini" belirtti.

Kremlin Sözcüsü, Moskova'nın sivil kayıplarını önlemeyi ve başkent Kiev dahil büyük nüfuslu merkezlere saldırmaktan kaçınmayı planladığını söyledi.

15.30 Ukraynalı yetkililer, Başkent Kiev semalarında vurulan bir Rus füzesinin parçalarının yerleşim yerine düşmesi sonucu bir kişinin öldüğünü, altı kişinin de yaralandığını duyurdu.

Füze enkazının Kurenivka semtinde bir otobüsü tamamen tahrip ettiği ve bir binanın alev almasına yol açtığı bildirildi.

Otobüsün yolcu taşımadığı kaydedildi. İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Garashenko'nun paylaştığı fotoğraflarda bölgedeki hasar görülüyor.

15.10 İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Rusya'yı hedef alan tarihi yaptırımların ülkesi için de geçerli olacağını, İsrail'in Rusya'ya geçit vermeyeceği söyledi.

15.00 Ukrayna Enerji Dağıtım Şirketi yaptığı açıklamada "Rus güçleri Çernobil Nükleer Santrali'ne uzanan enerji hatlarına zarar verdiler" dedi.

14.30 Kremlin'den yapılan açıklamada, Rus birliklerinin sivil kayıplardan kaçındıkları ancak ABD ve Batı'nın, Rusya'nın şehir merkezlerine saldırmasını beklediğini savunuldu. "Ukrayna ordusu okyanus ötesinden emir alıyor" denilen açıklamada, savaş için yeterli askerleri kaynaklara sahip olunduğu vurgulandı.

13.45 Ukrayna'dan Rusya'yla görüşmelerde ilerleme sinyali

Ukrayna ve Rusya arasındaki barış görüşmeleri bu sabah devam ederken, üst düzey Ukraynalı yetkililer müzakerelerin gidişatına dair iyimser açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Vlodimir Zelensky'nin Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Ihor Zhovkva, BBC'ye yaptığı açıklamada Moskova'nın geçmişe kıyasla daha yapıcı bir tutum takındığını söyledi.

Zhovkva "Bize ültimatomlar ve kırmızı çizgiler verip, Ukrayna'nın teslim olmasını istemek yerine, yapıcı müzakerelere başlamış gibi görünüyorlar" dedi.

Ukraynalı Müzakereci Mykhailo Podolyak da Twitter hesabından yaptığı açıklamada bugünkü dördüncü tur görüşmelerde ateşkes ilan edilmesi, Rus birliklerinin çzekilmesi ve Ukrayna için güvenlik garantilerinin ele alındığını belirtti.

Podolyak ayrıca, Ukrayna'nın Moskova'nın derhal yürürlüğe girecek bir ateşkesi kabul edene kadar, Rusya'yla gelecekteki ilişkiler konusunda görüşmeler başlamayı reddetme tutumunu tekrar etti.

13.40 Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, yabancı ülkelerin Rusya'yı ambargolarla "yapay bir borç ödeyememe" durumuna sürüklemek istediğini söyledi.

Siluanov yaptığı yazılı açıklamada "Rusya Merkez Bankası ve Rus hükümetinin döviz hesaplarının dondurulması, bir dizi yabancı ülkenin, hiçbir gerçek ekonomik temeli olmamasına karşın yapay bir borç ödeyememe durumuna sürükleme isteği olarak görülebilir" dedi.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Putin iyice köşeye sıkışacak ABDden bomba bir hamle daha

13.20 İngiltere Savunma Bakanlığı istihbarat raporu: BM 1663 sivil kayıp bildirdi

İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından Ukrayna’daki duruma ilişkin paylaşılan istihbarat raporunda, “Ayrım gözetmeyen Rus bombardımanı ve hava saldırıları yaygın yıkıma neden oluyor. Birleşmiş Milletler (BM), Rus işgalinin başlamasından bu yana halihazırda 1663 sivil kayıp olduğunu bildirdi” denildi.

FABRİKA SALDIRISINDA 2 KİŞİ ÖLDÜ

12.54 Kiev şehir yönetimi kentteki Antonov uçak fabrikasının Rus güçleri tarafından bombalandığını açıklamıştı. Yapılan yeni açıklamada bombardıman nedeniyle 2 kişinin hayatını kaybettiği bilgisine yer verildi.

12.30 AFP'de yer alan habere göre, Moskova yanlısı ayrılıkçılar, Ukrayna'nın Donetsk kentinde düzenlenen saldırıda en az 20 kişinin öldüğünü söyledi.

12.01 Ukrayna bugünkü görüşmelerde 'derhal ateşkes' ve Rusya'nın geri çekişmesini talep edeceğini duyurdu.

UKRAYNA RUS KAYIPLARINI AÇIKLADI

11.51 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın saldırıların başlangıcından bu yana kaybettiği askeri personel ve teknik araç kayıplarını açıklayarak, “Rusya, 12 binden fazla askerini kaybetti” bilgisine yer verildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Rusya, Ukrayna’da 12 binden fazla askeri personel, bin 249 adet zırhlı askeri araç, 617 askeri nakil aracı, 77 uçak, 150 topçu sistemi, 60 yakıt tankeri, 90 helikopter, 34 hava savunma sistemi, 8 İnsansız Hava Aracı, 389 tank, 64 çok namlulu roketatar ve 3 gemi kaybetti” denildi.

11.41 Rusya Savunma Bakanlığı Rus SU-25 uçağının Ukrayna füzeleri ile vurulduğunu, uçağın iniş yapabildiğini açıkladı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Putin iyice köşeye sıkışacak ABDden bomba bir hamle daha

11.30 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk bugün yapılacak tahliyelere ilişkin bilgi vererek, “İnsani yardım konvoyuna yapılan engelleri kaldırmaya çalışacağız” dedi.

Rusya’nın Ukrayna topraklarına saldırıları devam ederken, sivillerin bölgeden tahliye ediliyor. Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, bugün açılacak insani koridorlar ile ilgili yeni bir açıklama yaptı. Başbakan Yardımcısı ve Ukrayna’nın Geçici İşgal Altındaki Topraklarının Yeniden Entegrasyonu Bakanı olan Vereşuk, “Bugün yapılması planlanan 10 insani koridora ilişkin bilgi vermek istiyorum. Bogdanivka ve Yeni Bogdanivka köyünden Brovari şehrine, Peremoga köyünden Brovari şerine, Bobrik köyünden Brovariy şehrine, Gostomel şehrinden Belagorodka köyüne, Vorzel’den Belogorodka köyüne, Dmitrivka köyünden Belogorodka köyüne, Severo Donetsk şehrinden Slovyansk şehrine, Papasna şehrinden Slovyans şehrine, Şehirske köyünden Slovyansk şehrine tahliyeler düzenlenecek. Berdyansk şehrinden başlayarak Manguşk üzerinden Mariopol şehrine ulaştırmak istediğimiz gıda ve ilaçlardan oluşan insani yardım konvoyuna yapılan engelleri de kaldırmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Vereşuk, Rusya tarafından kaçırılan 2 Belediye Başkanı ile ilgili olarak ise “Melitopol şehri Belediye Başkanı İvan Federov halen esir durumda. Ayrıca Dniprorudniy şehrinin de kaçırılan Belediye Başkanı Yevgeny Matveev’in durumu da gizemini koruyor. Her yer Ukrayna olacak” dedi.

11.20 Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba Batı’ya çağrı yaparak Ukrayna’ya daha fazla silah ve Rusya’ya daha fazla yaptırım talep etti. Kuleba, bunlar sağlanmazsa başka ülkeler de bu savaşın içine çekilebilir dedi.

ÇİN'DEN RUSYA İDDİASINA YALANLAMA

11.10 Çin Dışişleri Sözcüsü: Rusya'nın askeri yardım istediği iddiaları dezenformasyon

Bir Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ABD'li yetkililerin Rusya'nın Çin'den askeri malzeme istediği yönündeki sözlerinin "dezenformasyon" olduğunu savundu. Financial Times ve The New York Times’ın haberlerinde Rusya'nın Çin’den askeri ve ekonomik yardım istediği belirtilmişti.

Çin’in ABD Büyükelçiliği ise bu yönde bir talebin varlığından haberlerinin olmadığını aktardı. ABD ve Çin’in üst düzey yetkilileri bugün Roma’da buluşacak.

10.50 Ukrayna cumhurbaşkanlık danışmanı savaşın başından beri Mariupol'de 2 bin 500 kent sakininin hayatını kaybettiğini açıkladı.

09.51 Rusya Savunma Bakanlığı, savaş boyunca Ukrayna ordusuna ait 3 bin 920 hedefin yok edildiğini açıkladı.

09.46 Kiev şehir yönetimi kentteki Antonov uçak fabrikasının Rus güçleri tarafından bombalandığını söyledi.

09.27 Pazartesi sabahı Kiev'in kuzeybatısındaki bir konuta top mermisinin isabet etmesi sonucu iki kişinin öldüğü ve üç kişinin de yaralandığı bildirildi. Açıklama Ukrayna Acil Servisi'nden geldi.

24 SAATTE 100 BİN SİVİL UKRAYNA'DAN AYRILDI

08.21 Son 24 saatte 100 bin sivil Ukrayna'dan ayrıldı. BM verilerine göre, Ukraynalı mültecilerin sayısı 2.7 milyona yükseldi. 

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Putin iyice köşeye sıkışacak ABDden bomba bir hamle daha
Vurulan apartmandaki siviller böyle tahliye edildi

 

05.30 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile telefonda görüştüğünü duyurdu.

Ukrayna ile Rusya arasındaki 4. tur müzakeler video konferans yöntemi ile gerçekleşecek. Görüşmenin TSİ 11.30'da başlaması planlanıyor.

04.45 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, önce ABD Başkanı Joe Biden ile daha sonra Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi yaparak Rusya'ya yeni yaptırımları ele aldı.

04.30 Ukrayna'ya karşı Rusya'nın yanında duran Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov, Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) ile alay ederek Ukrayna topraklarında bulunduğunu belirtti. Kadirov, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e girmek için beklediklerini duyurdu.

02.30 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi’nin Rus roketleri ile vurulduğunu hatırlatarak, Ukrayna semalarının kapatılmaması durumunda, 20 kilometre ötedeki NATO ülkelerinin de vurulabileceğini belirtti. Zelenskiy, "Eğer semalarımızı (Ukrayna Hava Sahası) kapatmazsanız, Rus füzelerinin sizin bölgenize, NATO topraklarına, NATO vatandaşlarının evlerine düşmesi an meselesidir" dedi.

MOSKOVA'DAN FLAŞ ÇİN HAMLESİ

Rusya Devlet başkanı Putin'in emri ile 24 Şubat sabahı başlayan savaş son sürat devam ediyor.

Bölgeden çatışma ve bombardıman haberleri gelmeye devam ederken Rusya'nın özellikle yaptırımlar sonrası savaşı devam ettirecek kapasitesini kaybettiği iddia ediliyor.

İngiltere'nin ABD Büyükelçisi Karen Pierce, Ukrayna'nın işgalinin Rusya için planlandığı gibi gitmediğini öne sürerek, Moskova'nın transatlantik birlik ve Ukrayna direnişiyle karşılandığını söyledi.

ABD'den ise oldukça dikkat çekici bir iddia geldi. ABD, Rusya'nın büyük kayıplar verdikten sonra Ukrayna'yı işgalinde Çin'den silah ve yardım istediğini öne sürdü.

ABD'li yetkililer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in askeri teçhizat istemek için Çin'e dönmesinin hayli olası olduğu görüşünde.

Ülke basınında yer alan haberlere göre, bugün İtalya'nın başkenti Roma'da Çin'in üst düzey diplomatı Yang Jiechi ile görüşecek olan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Pekin'i, Moskova'nın Ukrayna'daki savaş nedeniyle kapsamlı yaptırımlardan kaçmasına yardım edilmesinin sonuçları olacağı konusunda uyaracak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!