Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Zelenski 24 Şubat'tan bu yana ilk kez kayıp sayısını açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Zelenski 24 Şubattan bu yana ilk kez kayıp sayısını açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2022 21:13

Rusya-Ukrayna savaşının 18'nci gününde bölgeden çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. Rus güçleri bugün saldırıların şiddetini artırarak dondurulmuş gıdaların bulunduğu bir soğuk hava deposu ve bir onkoloji hastanesini vurdu. Rusya'nın ikinci kez bir hastaneyi vurup çaresiz sivilleri hedef alması dünya çapında tepkilere neden olurken, Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna hedeflerini vurduğu görüntüleri yayınladı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov Ukrayna'daki Batı silahlarını hedef alınabileceğini söyledi. Akşam saatlerinde Kiev'de basın toplantısı düzenleyen Ukrayna lideri Zelenski ise 24 Şubat'tan bu yana ilk kez ne kadar kayıp verdiklerini açıkladı. Zelenski yaklaşık 1300 Ukrayna askerinin öldüğünü duyurdu. Kremlin'den gelen son dakika açıklamasında ise Kiev ile müzakerelerin yüz yüze değil online yapılacağı bilgisi paylaşıldı.

Haberin Devamı

Rusya-Ukrayna savaşı bugün 18. gününde.  Bir çok şehirde çatışmalar gece boyu sürerken, Başkent Kiev, Cherkasy, Harkiv, batı Ukrayna'daki Lviv ve kuzeydoğu Sumy bölgesi de dahil olmak üzere Ukrayna genelinde hava saldırıları olduğu ve sirenlerinin çaldığına dair haberler geliyor...

İşte dakika dakika Rusya Ukrayna savaş bölgesinde yaşananlar...

04.00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın politikaları nedeniyle Rusya’daki tüm yatırımcıların ve insanların ülkeyi terk edeceğini belirterek, "Şimdi Rusya’dan kimlerin kaçtığına, kimlerin işini yürüttüğüne bakın. Bunlar küresel pazarın profesyonelleridir" dedi.

03.21 
Rusya hükümeti, dün Rus askerleri tarafından gözaltına alınan eski Melitopol Belediye Başkanı İvan Federor'un yerine vekaleten Rusya yanlısı Galina Danilçenko, Melitopol'ün yeni belediye başkanı olarak atandı.

00.00
 
Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, cumartesi günü birkaç Ukrayna kentinden yaklaşık 13 bin kişinin tahliye edildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

21.50 Yunanistan’dan kalkan ve Rusya’nın Taganrog şehrine doğru giden Sormovskiy 3064 isimli Rus kargo gemisi, Azak Denizi’nde Şebelskoye köyü kıyılarına 12 kilometre mesafede Ukrayna Deniz Kuvvetleri tarafından vuruldu. Rusya Federasyonu Soruşturma Komitesi tarafından yapılan açıklamada, vurulan geminin kaptan kamarasına bir atışın isabet etmesi sonucu gemide yangın çıktığı bildirildi. Açıklamada gemi mürettebatının müdahalesi sonucu yangının söndürüldüğü ifade edilirken, olaya ilişkin soruşturma başlatıldığı da belirtildi.

20.55 Polonya Sınır Koruma Birimi, 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'dan kaçan 1.6 milyon kişinin Polonya'ya geçtiğini duyurdu. Varşova Üniversitesi Araştırmadan Sorumlu Rektör Yardımcısı Maciek Duszczyk, bu sığınmacıların yaklaşık 1 milyonunun ülkede kaldığını, diğerlerinin ise farklı ülkelere geçtiklerini ifade etti.

20.45 Ukrayna İstihbarat Servisi, Kiev bölgesinde Peremoha köyünde tahliye konvoyuna yapılan saldırıda yedi kişinin öldüğünü duyurdu.

20.40 Birleşmiş Milletler 24 Şubat'ta başlayan Rus işgalinde 579 can kaybı, 1002 yaralı kaydedildiğini duyurdu. Hayatını kaybedenler arasında 41 çocuk bulunuyor.

Haberin Devamı

20.35 CNN TÜRK Muhabiri Mücahit Topçu, Kiev'deki son durumu canlı yayında aktardı: Hava karardıktan sonra siren sesi duymadım. Ama gün içinde aralıklarla da olsa sirenler çalmaya devam ediyor. Her gün 08.00'da ulusal marş dinletiliyor Kiev'de. Çatışmalar Kiev'in kuzey taraflarında ciddi çatışma söz konusu. Ukrayna ordusu Rus askerlerini durdurmaya çalışıyor. İrpin, Buça ve Hostomel'de çatışmalar yoğunlaşmış durumda. O hat kırıldığı takdirde Rus askerleri Kiev sınırına girmiş olacak. Batı tarafta da benzer şekilde yakınlaşmış durumdalar. Jitomır bölgesinde de saldırılar düzenleniyor.

Kaçan vatandaşlar önce Kiev'e sonra Romanya sınırındaki Çernivitsi'ye doğru hareket ediyorlar, imkan bulurlarsa. Ulaşım anlamında ciddi sıkıntı söz konusu. Hava ulaşımı söz konusu değil. Kara yolculuğunda araç bulmak bir hayli zor. Otobüslerde de benzer problemler yaşanıyor. Tren bulursanız kendinizi güvenli bir yere atabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

KİEV'DE SAVUNMA HATTI BİTMEDİ

Ukrayna savunma hattı Kiev'de tam anlamıyla bitmiş değil. Demir bariyerler, beton bloklar konuyor. Lastik getiriyorlar. Ruslar kapıya dayandı ama Kiev savunma hattını henüz bitirilmiş değil. Doğu bölgesinde Brovari'de Ruslar ciddi bir direnişle karşılaşacak gibi görünüyor. Şehirden kimse gitmedi. Şehir karargâh haline dönmüş durumda. Rus askerleri Dinyeper Nehri'nin batı yakasına geçmek için bir hayli zorlanacak gibi görünüyor.

19.50
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Kiev Yönetimi'nin Rusya tarafından iki hafta önce başlatılan savaşı bitirmek için müzakerelere hazır olduğunu yineledi. 'Renew Democracy' adlı bir STK'nın etkinliğine online olarak katılan Kuleba, "Fakat teslim olmayacağız ya da ültimatomları kabul etmeyeceğiz" dedi. Kuleba, Belarus'un Rusya'nın baskısı altında olmasına karşın Ukrayna'ya asker göndermeye gönüllü olmadığına inandıklarını da sözlerine ekledi.

19.21 
Scholz-Macron-Putin görüşmesine ilişkin Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan da bir açıklama geldi. Açıklamada, Putin'in Ukrayna'daki savaşı bitirmek için hiç istekli görünmediği bilgisi yer aldı. Macron ve Scholz'un Putin'e ateşkes çağrısı yaptığının aktarıldığı açıklamada, Mariupol kuşatması dahil savaştaki son gelişmelerin hesaba katılarak yeni yaptırımlar üzerine çalışıldığı belirtildi.

18.13 
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya lideri Putin'in Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Almanya Başbakanı Scholz ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna ile müzakerelerin video-konferans üzerinden yapılacağını söylediğini aktardı. Ukrayna ile yapılan müzakerelerde Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinski'nin video konferans yöntemiyle yapılacak görüşmelerde de Moskova Yönetimi'ni temsil edeceği açıklandı.

Haberin Devamı


18.08 
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, 24 Şubat'ta başlayan Rus işgalinde bugüne kadar yaklaşık 1300 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Başkent Kiev'de basın toplantısı düzenleyen Zelenski, ilk kez Ukrayna tarafının verdiği kayıpla ilgili böyle bir açıklama yaptı. Öte yandan Ukrayna lideri cuma günü 500-600 civarında Rus askerinin ise teslim olduğunu öne sürdü. Melitopol Belediye Başkanı İvan Federov'un kaçırılmasının "demokrasiye karşı işlenmiş bir suç" olduğunu ifade eden Zelenski, "Bir belediye başkanını öldürdüler, diğer birini kaçırdılar. Bu şu anlama geliyor; Rus güçleri hangi şehre girerse, belediye başkanları işbirliğini reddettiği takdirde öldürülecekler. Bu tam bir terörizm" ifadelerini kullandı.

17:30
 Çekya'da 600'den fazla kişi Ukrayna’da savaşmak için Devlet Başkanlığı Ofisine başvurdu

Haberin Devamı

16.50 Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Emmanuel Macron ve Olaf Scholz ile görüştü.

Moskova ve Kiev arasındaki müzakerelerin ele alındığı görüşmede Ukrayna’daki insani durum da konuşuldu. Putin’in bu üçlü telefon görüşmesinde Alman ve Fransız liderlere Ukrayna güçlerinin uluslararası insan hakları ihlalleri yaptığını iletti.

Olaf Scholz ve Emmanuel Macron ise Putin'e bir kez daha acil ateşkes taleplerini iletti.

16:16 
Rusya’nın Ukrayna işgali nedeniyle Avrupa Birliği’nin aldığı yaptırım kararlarına dahil olan bir Rus oligarkın yatına daha İtalya’da el koyuldu. İtalya’da yaptırımlar nedeniyle dondurulan mal varlığı miktarı 700 milyon euroya yaklaştı.

İtalya Başbakanlığı, kuzeydeki Trieste limanında bulunan “Sailing Yacht A” isimli yata dün malvarlığı dondurma işlemleri uygulandığını açıkladı.Dünyanın en büyük yelkenli yatı olarak bilinen gemi 530 milyon euro değerinde.



16:02 Premier Lig yönetimi, İngiltere hükümetinin yaptırım kararları sonrasında Roman Abramovich'i Chelsea'nin sahibi ve yöneticisi olmaktan diskalifiye etti.

15:40 U
krayna lideri Zelenski, AB’den Rusya’ya karşı yeni yaptırım paketi beklediklerini aktarırken ülkesinin AB’ye acil üyeliği için Avrupa komisyon ile görüşmelerin de sürdüğünü açıkladı. Ukrayna lideri petrol ve dizel ürünlerindeki vergiden feragat etmek için parlamento onayı beklendiği hatırlattı. Zelenski Ukrayna kuvvetlerinin Mariupol’deki insani koridor için her türlü çabayı gösterdiğinin altını çizerken Rusya’dan da aynı adımları beklediklerini söyledi.

Zelenski ayrıca "31 Rus taktik taburunun savaşamaz duruma getirildi" ifadelerini kullanarak Rus ordusunun son on yılların en büyük kaybını yaşadığını söyledi.

14:30 Fransa, Scholz ve Macron'un Putin ile yeni görüşmeler yaptığını duyurdu.

RUSYA UKRAYNA'DAKİ BATI SİLAHLARINI HEDEF ALACAK

14:27 Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov Ukrayna'daki Batı silahlarını hedef alabileceğini söyledi. Ryabkov açıklamasında "Ukrayna'ya silah pompalan birçok Batılı ülkenin orkestra şefliğini yapan ABD'yi bu hamlenin sadece tehlikeli olmadığı aynı zamanda da silahların meşru hedefler olacağı konusunda uyardık" ifadelerini kullandı.

ABD'ye aynı zamanda yaptırım kararları ile cevap vereceklerini belirten Ryabkov, "Liste hazır, bunun üzerinde çalışıyoruz, yakında açıklayacağız." dedi.

14:23 Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Mariupol’deki Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan Camisi’nin bombalandığını iddia ederken, camide Türk vatandaşlarının da aralarında yer aldığı 80'dez fazla kişinin bulunduğunu belirtti.

13:00 Rusya Savunma Bakanlığı, birliklerinin Ukrayna'ya ait hedefleri vurduğu görüntüleri yayınladı.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Zelenski 24 Şubattan bu yana ilk kez kayıp sayısını açıkladı

12:55  Rusya’nın Ukrayna saldırıları nedeniyle Polonya'ya sığınan mülteci sayısı 1 milyon 596 bini geçti.

12.30
Rusya Mikolayiv'de onkoloji hastanesini hedef aldı

Saldırı sonucu hastanenin camlarının kırıldığı, ambulansların ve sağlık ekipmanların hasar aldığı belirtildi. Nikolayev Sağlık Departmanı Müdürü Maksim Beznosenko yaptığı açıklamada, Rusya'nın çaresiz hastalara saldırı gerçekleştirdiğini ifade ederek, "Çaresiz insanlara sadece ucubeler saldırabilir. Bizden değil, hastalarımıza saldırıdan bahsediyorum. Tüm Mikolayiv'deki kanser hastalarımıza hizmet veren hastanemize saldırıldı. Çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.

11.40 Ukraynalı yetkililer Rusların bugün işgal altındaki şehirlerde yeniden kara ve hava saldırıları yapabileceğini belirtti.

Başkent Kiev ve diğer büyük şehirlerde sirenler ve silah sesleri yükselirken Dnipro, Mykolaiv, Nikolaev ve Kropyvnytskyi’den de patlama sesleri geliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mykhailo Podolyak ise başkent Kiev’in çatışmaya hazır vaziyette beklediğini ifade etti.

11.00 Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk, bugün Mariupol de dahil olmak üzere bazı Ukrayna şehirlerinde insani koridor tahliyelerinin devam edeceğini açıkladı. Sivillerin tahliye edileceği bölgeler arasında çatışmaların devam ettiği Kyiv yakınındaki kasabalar ve Sumy şehri de var.

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Zelenski 24 Şubattan bu yana ilk kez kayıp sayısını açıkladı

09:51 Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yakın bir bölgede bulunan soğuk hava deposu, Rusya tarafından bombalandı. Ukrayna Acil Durumlar Servisi tarafından yayınlanan fotoğraflarda ve yapılan açıklamada, saat 03.50 sıralarında deponun vurulduğu ve bombalama sonucu çıkan yangına 4 araç ve 20 personel ile müdahale edildiği bildirildi.

09:43 Rus ordusu Harkov’a bağlı Yatskovka köyüne hava saldırısı gerçekleştirdi. Saldırıda evler ve araçlar zarar gördü. Ölü ya da yaralı sayısına ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

08:00 Tayvan hükümeti, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal üzerine Tayvan’da vatandaşlığı bulunan veya oturuma iznine sahip akrabaları bulunan Ukraynalılar için özel bir vize uygulaması başlattı.

07:30 YouTube, Rus devleti tarafından finanse edilen kanallara erişimi küresel olarak engellemeye başladığını duyurdu.

06:30Başkent Kiev, Cherkasy, Harkiv, batı Ukrayna'daki Lviv ve kuzeydoğu Sumy bölgesi de dahil olmak üzere Ukrayna genelinde hava saldırılarının olduğu ve sirenlerinin çaldığına dair haberler geliyor

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri... Zelenski 24 Şubattan bu yana ilk kez kayıp sayısını açıkladı

Ukraynalılar Kiev'e ilerlemeye çalışan Rus tanklarını böyle havaya uçurdu.

05:00 Ukrayna'dan başlayan büyük göçü 1945'ten bu yana Avrupa'nın en hızlı büyüyen mülteci krizi olarak nitelendiren Birleşmiş Milletler yaklaşık 2,5 milyon insanın Ukrayna'dan kaçtığını duyurdu

04:14 ABD Hazine Bakanlığı, Kuzey Kore'nin füze geliştirme faaliyetlerinde katkısı bulunduğu gerekçesiyle 3 Rus şirketine ve ilgili 2 kişiye yönelik yaptırım uygulanacağını duyurdu.

04.11
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, günlük basın toplantısında, Ukrayna'daki son durumu değerlendirdi. Price, Ukrayna krizinin çözümü konusunda Türkiye'nin göstermiş olduğu diplomatik çabaları memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

03.00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rus birlikleri tarafından Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov'un kaçırıldığını duyurarak, bu eylemleri nedeniyle Rusların eylemlerinin DEAŞ’ın eylemleriyle eş tutulacağını belirtti. Zelenski, "Melitopol belediye başkanının yakalanması sadece belirli bir kişiye karşı bir suç değildir. Bu yüzde 100 demokrasiye karşı bir suçtur. Sizi temin ederim ki Rus işgalcilerin eylemleri DEAŞ teröristlerinin eylemleriyle eş tutulacaktır" dedi.  

02.25 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Ukrayna’nın hava sahasının kapatılması talebine destek veren Polonya’ya teşekkür etti.  

00:47 ABD Başkanı Joe Biden, NATO ülkelerinin her karış toprağını savunmaya hazır olduklarını söyledi. Twitter hesabından bir paylaşımda bulunan Biden “Fakat Rusya ile Ukrayna’da savaşmayacağız” dedi. Biden, NATO ve Rusya’nın doğrudan karşı karşıya gelmesinin 3. Dünya Savaşı’nı başlatacağını ve bunu önlemek için çabalayacaklarını vurguladı.

00.30 ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Başkanı Vyaçeslav Volodin, Rusya Federasyonu Komünist Partisi Başkanı Gennadiy Zyuganov dahil 12 Rus milletvekili ve VTB bankasının yönetim kurulu üyesi 10 kişi ‘kara listeye’ dahil edildi.

00.00 Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna'nın Çernobil Nükleer Santrali’nin Rus ordusunun kontrolüne geçtikten sonra tehdit arz ettiği yönündeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

23.00 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’un eşi Tatyana Navka ve büyük çocuklarına yaptırım getirildiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!