Son dakika... Trump'ın 'vuracağız' açıklamasına Rusya'dan jet yanıt

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Trumpın vuracağız açıklamasına Rusyadan jet yanıt
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2018 14:34

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump'ın attığı tweetlerin ardından yaptığı ilk açıklamada "Umarım dünyada sağduyu galip gelir. Dünyadaki gelişmeler endişe verici" şeklinde konuştu. Putin, Rusya'nın uluslararası hukuktaki bütün yükümlülüklerine saygılı olduğunu ifade etti. Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, resmi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Trump'ın açıklamalarının ardından bir mesaj yayımlayarak, "Akıllı füzeler teröristlere doğru uçmalı" dedi. Zaharova, Trump'ın silah yarışını sona erdirme çağrısında bulunduğu ikinci tweete yönelik ise "İyi fikir, buna ABD'nin kimyasal silahlarıyla başlayabiliriz" açıklamasıyla yanıt verdi. Suriye Dışişleri Bakanlığı ise ABD'nin 'yalan ve uydurma'ları Suriye'yi hedef almak için kullandığını iddia etti.

Haberin Devamı

Rusya- ABD arasındaki gerilim giderek tırmanıyor. Suriye'deki saldırının ardından "büyük bir karar vereceğini" açıklayan ABD Başkanı Donald Trump'ın bugün attığı "Füzelerimiz geliyor, hazır ol Rusya" şeklindeki tweet, gerilimi iyice artırdı. Trump bu sert mesajından 40 dakika sonra bir tweet daha attı. Bu tweet, dünyayı paniğe sürükleyen ve para piyasalarından büyük bir dalgalanmaya neden olan önceki tweete göre daha yumuşaktı. Trump, bu tweetinde, "Rusya ile ilişkilerimiz Soğuk Savaş dönemi de dahil en kötü seviyede. Bunun için bir neden yok. Rusya'nın ekonomisine yardım etmemiz için bize ihtiyacı var, bu çok kolay bir şey, tüm milletler birlikte çalışmalı. Silahlanma yarışını durdurun" ifadesini kullandı. 

PUTİN İLK KEZ KONUŞTU 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump'ın dünyayı sarsan açıklamalarının ardından ilk kez konuştu. 

Haberin Devamı

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Putin, dünyadaki durumun endişe verici olduğunu söylerken,  sağduyunun galip gelmesinin umut ettiğini aktardı. 

"YASAL HÜKÜMETLERE DEĞİL TERÖRİSTLERE DOĞRU UÇMALI"

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zaharova, ABD Başkanı Trump'a yanıt verdi. Zaharova, "Akıllı füzeler yasal hükümetlere değil teröristlere doğru uçmalı" ifadesini kullandı.

Zaharova Facebook'tan, "Akıllı füzeler kendi topraklarında terörizm ile mücadele eden yasal yönetimlere değil, uluslararası teröristlere doğru uçmalı. Bu arada Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü uyarıyor. Bölgeye atılacak füzeler kimyasal silah kullanıldığına dair tüm kanıtları yok edebileceğini söylüyor. Belki de plan zaten kimyasal provokasyonun izlerini silmek. Böylece müfettişler yerde artık hiçbir şey bulamayacak" açıklamasında bulundu.

Son dakika... Trumpın vuracağız açıklamasına Rusyadan jet yanıt

RUSYA'DAN TRUMP'IN İKİNCİ TWEET'İNE DE YANIT GELDİ

Zaharova, Trump'ın silah yarışına sona erdirmeye yönelik çağrısını açıkladığı ikinci tweete yönelik ise "İyi fikir, buna ABD'nin kimyasal silahlarıyla başlayabiliriz" açıklamasıyla yanıt verdi. 

Haberin Devamı

Zaharova açıklamasında Suriye'ye yönelik olası bir füze saldırısının, Doğu Guta'nın Duma ilçesinde kimyasal saldırı düzenlenmediğini doğrulayan kanıtları ortadan kaldırma girişimi olabileceğini de ima etti. Rus sözcü "Sahiden, bu arada OPCW (Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü) denetçilerini, bu akıllı füzelerin karada kimyasal silah kullanıldığını gösterecek kanıtların her birini yok edeceği konusunda önceden uyaran oldu mu? Ya da yapılmak istenen şey, provokasyonun izlerini akıllı füzelerle hızlıca ortadan kaldırıp uluslararası denetçilere kanıt olarak bulabilecekleri bir şey bırakmamak mı?" ifadelerini kullandı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin 'yalan ve uydurma'ları Suriye'yi hedef almak için kullandığını iddia etti. Bakanlık, ABD'nin tavrını 'düşüncesiz' olarak nitelerken, Trump'ın açıklaması nedeniyle 'şaşkınlık' yaşanmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

Kremlin, yaptığı açıklamada Suriye'de Esad rejiminin Doğu Guta'da gerçekleştirdiği saldırıya yönelik 'tarafsız bir soruşturma' yürütülmesini talep etti.

Rusya Başbakanı Medvedev bir açıklama yaparak "Rusya ABD'den satın aldığı ürünlere bakılmalı, bu ürünleri Rus şirketlerde üretmeli" diye konuştu.

Trump Twitter'dan Rusya'ya yönelik bu ifadeleri kullanmıştı:

"Rusya, Suriye'ye ateşelenen bütün füzeleri düşüreceği sözünü verdi! Hazır ol Rusya, çünkü onlar geliyor, güzel ve yeni ve 'akıllı'! Gazla öldüren ve bundan keyif alan bir hayvanla partner olmamalısınız." 

Trump bu açıklamasından 40 dakika sonra tansiyonu düşüren bir tweet atmıştı:

"Rusya ile ilişkilerimiz Soğuk Savaş dönemi de dahil en kötü seviyede. Bunun için neden yok. Rusya'nın ekonomisine yardım etmemiz için bize ihtiyacı var, bu çok kolay bir şey, tüm milletler birlikte çalışmalı. Silahlanmayı durdurun."

 

 

 

 

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!