Son dakika: Ukrayna krizinde sıcak gelişme: ABD'den Rusya'ya gözdağı! 'Sonuçları hızlı ve ağır olur'

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2022 18:39

Ukrayna-Rusya sınırında gerilim sürerken sıcak bir gelişme yaşandı. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov meseleyi ele almak üzere bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Blinken Ukrayna'nın daha fazla işgal edilmesinin Rusya için hızlı ve ağır sonuçları olacağını ifade etti. Öte yandan Ukrayna'dan askeri alanda kritik bir hamle geldi. Rusya Devlet Başkanı Putin de konuya ilişkin bir açıklamada bulundu.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri'nden yapılan açıklamaya göre; Blinken, Rusya'dan derhal tansiyonu düşürmesi ve Ukrayna sınırından asker ve ekipmanlarını çekmesini istedi.

Anthony Blinken ayrıca Ukrayna'nın daha fazla işgal edilmesinin Rusya için hızlı ve ağır sonuçları olacağını belirterek Moskova Yönetimi'ne "diplomasi yolunu" izleme çağrısı yaptı.

ZELENSKİY: UKRAYNA'NIN PROFESYONEL BİR ORDUYA GEÇİŞİNİN BAŞLANGICI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ordunun savunma yeteneklerinin güçlendirilmesini, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinde askerlik hizmetine ilginin artırılmasını ve profesyonel orduya kademeli geçiş için öncelikli önlemleri içeren kararnameyi imzaladı. Kararnameye göre Ukrayna ordusuna 3 yıl içinde 100 bin asker daha alınacak ve Silahlı Kuvvetlerin kapasitesi güçlendirilecek.

Haberin Devamı

Tüm askeri personelin maaşının arttırılmasını da içeren kararnameye yönelik Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Ukrayna Parlamentosu'nda açıklamalarda bulundu.

Zelenskiy konuşmasında, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerindeki asker sayısının 3 yıl içinde 100 bin artırılmasını içeren kararnameyi imzaladığını belirterek milletvekillerini sakin olmaya ve panikten kaçınmaya çağırdı. Zelenskiy, "Bu kararname, Ukrayna'nın profesyonel bir orduya geçişinin başlangıcıdır. Bu kararname savaş yakın diye değil, yakında ve gelecekte Ukrayna'da barış olması içindir" dedi.

PUTİN: RUSYA'NIN KAYGILARI GÖRMEZDEN GELİNDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'la yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Putin, ABD ve NATO'dan gelen yazılı yanıtları dikkatle incelediklerini belirterek, "Fakat sonuçta Rusya'nın temel kaygılarının görmezden gelindiği ortada" ifadesini kullandı.

Rusya, aralık ayında ABD ve NATO'ya güvenlik tekliflerine ilişkin bir metin sunmuştu. 

ABD'nin metne verdiği yanıta ilişkin konuşan Blinken şunları söylemişti:

"ABD'nin yanıtı ileriye dönük ciddi bir diplomatik yol oluşturuyor. Gönderdiğimiz metin, ABD'nin, müttefiklerimizin ve ortaklarımızın Rusya'nın güvenlik tehdidine yol açan eylemleri hakkındaki endişeleri, Rusya'nın gündeme getirdiği endişelerin ilkeli ve pragmatik bir değerlendirmesini ve ortak bir zemin bulmak için yapabileceğimiz alanlar hakkında kendi önerilerimizi içeriyor." 

Haberin Devamı

İNGİLTERE'DEN RUSYA'YA YAPTIRIM MESAJI

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, resmi ziyaret gerçekleştirdiği Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Zelenskiy toplantıda "Başbakan Johnson ile Rusya'yı kontrol altında tutmanın yollarını ele aldık" dedi.

Son dakika: Ukrayna krizinde sıcak gelişme: ABDden Rusyaya gözdağı Sonuçları hızlı ve ağır olur

Boris Johnson ise toplantıda şunları söyledi:

“Acı bir gerçekle yüzleşmek zorundayız ki, biz burada dururken Ukrayna sınırında 100 binden fazla Rus askeri toplanıyor. Belki de hayatımızda görebileceğimiz Ukrayna’ya karşı düşmanlığın en büyük göstergesi olabilir. Şu anda konuşlanan askerlerin sayısı, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı işgal etmek için gönderdiği 30 bin askeri gölgede bırakıyor ve o işgalde herkesin bildiği gibi 13 bin Ukraynalı öldürüldü. Ukrayna'nın daha fazla işgali siyasi bir felaket, insani bir felaket ve aynı zamanda askeri bir felaket olacaktır.”

Haberin Devamı

Johnson, 2015’ten beri İngiltere’nin Ukrayna’ya destek verdiğini vurgulayarak, “İngiltere ve diğer ülkeler, bu olanlara nasıl karşılık verdiğimiz ve nasıl yardım ettiğimiz konusunda Ukrayna ve dünya halkı tarafından yargılanacak. 2015'ten beri İngiltere, 22 binden fazla Ukraynalı askeri personeli eğitti ve Ukrayna'ya 2,2 milyon sterlin değerinde ‘ölümcül olmayan’ askeri teçhizat sağladı. İki hafta önce, Ukrayna'nın savunmasını daha da güçlendirmek için tanksavar silahları gönderdik. Ve bugün Ukrayna'da iyi yönetim ve enerji bağımsızlığını desteklemek için 88 milyon sterlinlik İngiltere fonunu açıkladım” diye konuştu.

Johnson ayrıca "Rusya Kiev'i işgal ederse yaptırımlar hazır" açıklamasında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!