Rusya, Finlandiya'nın gazını kesti!

Güncelleme Tarihi:

Rusya, Finlandiyanın gazını kesti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2022 07:55

NATO üyelik başvurusu yüzünden kriz yaşayan Finlandiya ve Rusya arasında ipler bir kez daha gerilecek. Rusya bu sabah Finlandiya'ya gaz akışını durdurduğu açıkladı. Finlandiya ise gaz arzının dengede olduğunu belirterek Balticconnector üzerinden, Estonya gaz ağından ihtiyacını karşılayacağını belirtti.

Haberin Devamı

Rusya, NATO üyeliği konusunda pürüz yaşadığı Finlandiya'nın gaz akışını kesti.

Açıklama Finlandiyalı gaz dağıtım şirketi tarafından yapıldı.

Finlandiyalı enerji şirketi Gasum tarafından yapılan açıklamada ülkenin gaz satın alırken Ruble ile ödeme yapmayı kabul etmediği; gaz akışının bu sebeple durdurulduğu söylendi.

Gasum ülkenin, Finlandiya ve Esyonta'yı birbirine bağlayan Balticconnector boru hattı üzerinden gaz almaya devam edeceğini söyledi.

FİNLANDİYALI ŞİRKET: HABERİMİZ VARDI

Doğal gaz, Finlandiya'nın enerji tüketiminin yaklaşık yüzde sekizini oluşturuyor ve bunun çoğu Rusya'dan geliyor.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Moskova, AB üye ülkeleri de dahil olmak üzere "dost olmayan ülkelerden" müşterilerinden, Batı'nın merkez bankasına yönelik mali yaptırımlarından kaçınmanın bir yolu olarak doğalgaz için ruble ödemesini istemişti.

Haberin Devamı

Rusya, Finlandiyanın gazını kesti
"HER ŞEY NORMAL SEYRİNDE DEVAM EDECEK"

Finlandiya'nın devlete ait enerji şirketi Gasum, Finlandiya'yı Estonya'ya bağlayan Balticconnector boru hattı yoluyla diğer kaynaklardan gelen açığı kapatacağını ve benzin istasyonlarının normal şekilde çalışacağının garantisini verdi.

Şirket yaptığı açıklamada, "Gasum'un tedarik sözleşmesi kapsamında Finlandiya'ya doğal gaz tedariki kesildi" dedi.

Gasum cuma günü yaptığı açıklamada, Rus gaz devi Gazprom'un ihracat kolu Gazprom Export tarafından arzın bu sabah durdurulacağını bildirdiğini söyledi.

FİNLANDİYA'DAN JET KARŞILIK

Finlandiya, gaz arzının dengede olduğunu belirterek Balticconnector üzerinden, Estonya gaz ağından ihtiyacını karşılayacağını belirtti. Diğer yandan Gasgrid, kesintiye önlem olarak Exemplar adlı LNG terminal gemisi kiraladı.   

Rusya, Finlandiyanın gazını kesti

Gasgrid Finland açıklamasında “Imatra giriş noktasından gaz arzı 21 Mayıs 2022 tarihinde durdurulmuştur. Finlandiya gaz piyasasının ihtiyaç duyduğu gaz miktarı, piyasa taraflarının aday göstermeleri doğrultusunda Balticconnector giriş noktası üzerinden Finlandiya gaz sistemine ithal edilmektedir” denildi.

DOĞAL GAZ, YILLIK ENERJİ TÜKETİMNİN YÜZDE 5'İNİ OLUŞTURUYOR

Balticconnector, Finlandiya’yı Estonya gaz ağına bağlayarak ihtiyaç duyulan gazı ithal etmesini sağlayacak. Finlandiya'da kullanılan doğal gazın çoğunluğu Rusya'dan ithal ediliyordu ve diğer yandan doğal gaz, yıllık enerji tüketiminin yalnızca yüzde 5'ini oluşturuyor. Rusya ‘Ruble’ ile yeni ödeme koşullarına uymayı reddetmelerinin ardından geçen ay Bulgaristan ve Polonya'ya doğalgazını kesmişti.  

YÜZER TERMİNAL KİRALANDI

Gasgrid, kesintiye önlem olarak Exemplar adlı LNG terminal gemisi kiraladı. Yapılan açıklamada “Exemplar, Finlandiya'nın arz güvenliğini sağlarken aynı zamanda Baltık Denizi bölgesinin ihtiyaçlarına daha geniş bir şekilde hizmet edecek” ifadeleri kullanıldı. 10 yıllığına kiralanan yüzer LNG terminal gemisi Finlandiya ve Estonya'nın Rus boru hattı gazına olan bağımlılıklarından kurtulmalarını sağlayacağı vurgulandı. Kiralanan geminin depolama ve tedarik kapasitesi hem Finlandiya hem de Estonya'nın gaz ihtiyaçları için yeterli olduğu ve gemiye ayda 2-3 kez LNG yüklendiği belirtildi.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!