Son dakika... Richard Branson tarih yazdı! Uzaya ulaşan milyarder iş adamı Dünya'ya döndü

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2021 17:49

İngiliz iş insanı Sir Richard Branson, diğer yolcuyla birlikte uzayın başladığı sınır olan 100 kilometre yüksekliğe çıkmayı başardı. Branson'ı taşıyan uçak uzaya ulaştıktan kısa bir süre sonra Dünya'ya döndü.

Haberin Devamı

İngiliz işadamı Sir Richard Branson uzaya giden ilk milyarder olarak tarihe geçti. Uluslararası ajanslar, Branson ve beraberindeki beş kişinin uzay sınırına ulaştığını duyurdu. Uzaya ulaşan uçak, kısa süre sonra Dünya'ya döndüğü belirtildi.

70 yaşındaki Branson ve Virgin Galactic ekibinden beş kişiyi taşıyan uzay aracı, New Mexico çölü üzerinde 88 kilometre yüksekliğe ulaştı. Tarihe geçen ekip, üç dört dakika süresince sıfır yerçekimini tecrübe etti ve dünyanın eğriliğini görebildi.

VCC Unity uzay aracı Dünya'ya inerken canlı yayın sırasında konuşan Branson, "Bizi bu kadar uzağa getiren 17 yıllık çok sıkı çalışma nedeniyle Virgin Galactic'teki tüm muhteşem ekibi tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

Son dakika... Richard Branson tarih yazdı Uzaya ulaşan milyarder iş adamı Dünyaya döndü

Haberin Devamı

Bu gelişmeyle birlikte Richard Branson, uzay turizmi konusunda girişimleri bulunan milyarder rakipleri Jeff Bezos ve Elon Musk'ı da geride bıraktı.

Uçuşta Virgin Galactic'te Baş Astronot Eğitmeni Beth Moses, Virgin Galactic'te Baş Operasyon Mühendisi olan Colin Bennett ve Virgin Galactic'te Devlet İşleri ve Araştırma Operasyonları Başkan Yardımcısı olan Sirisha Bandla da yer aldı. Görev, Unity için 22. uçuş testi ve şirketin dördüncü mürettebatlı uzay uçuşu olarak kayıtlara geçti.

Ayrıca, şirket kurucusu Branson da dahil olmak üzere iki pilot ve dört görev uzmanından oluşan tam bir mürettebatı taşıyan ilk gemi oldu.

2004'TEN BERİ BU ANIN HAYALİNİ KURUYOR

Sir Richard'ın bu hedefine ulaşması yıllar aldı. Bu projeye 2004'te başlayan işadamı, 2007'de ilk uçuşu gerçekleştirmeyi umuyordu.

Fakat teknik sorunlar ve 2014'teki deneme uçuşu sırasında gerçekleşen ölümcül bir kaza, projenin gecikmesine yol açtı.

BBC'ye konuşan Sir Richard "Çocukluğumdan beri uzaya çıkmak istiyordum ve önümüzdeki 100 yıl boyunca yüz binlerce kişinin bu hayali gerçekleştirmesini sağlamayı hedefliyorum" demişti:

"Neden uzaya çıkmasınlar ki? Uzay sıra dışı bir yer, Evren de büyüleyici… İnsanların güzel Dünyamıza uzaktan bakıp, yeryüzüne döndükten sonra da Dünya'ya iyi bakmasını istiyorum."

Haberin Devamı

Son dakika... Richard Branson tarih yazdı Uzaya ulaşan milyarder iş adamı Dünyaya döndü

Büyük bir uçak tarafından 15 kilometre yüksekliğe çıkarılan Unity adlı roket o yükseklikte uçaktan ayrılarak roket motoruyla saatte 4 bin kilometre hızla 90 saniyede 100 kilometre yüksekliğe çıkabiliyor. Uçuşun zirve noktasında yer çekimi hissi de yok oluyor.

Unity'nin bu alanda rakipleri de var. Amazon.com kurucusu Jeff Bezos'un Blue Origin şirketi tarafından geliştirilen uzay aracı da yörünge altı denen bu yüksekliğe çıkabiliyor. Bezos da 20 Temmuz'da şirketinin aracıyla uzaya çıkacak.

Yörünge altı yüksekliklerde uzay aracı dünyanın yer çekiminden kaçabilecek yüksekliğe çıkmamış oluyor. Böylece bir süre sonra yere inmek zorunda kalıyorlar.

Haberin Devamı

Yörüngeye oturan araçlar ise diledikleri kadar orada kalabiliyor.

Son dakika... Richard Branson tarih yazdı Uzaya ulaşan milyarder iş adamı Dünyaya döndü

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!