Son dakika: Putin kararnameyi imzaladı: Ödemeler bundan böyle ruble ile yapılacak!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2022 16:26

Ukrayna'ya savaş ilan eden ve 24 Şubat'tan beri devam eden çatışmaların ilk emrini veren Rusya lideri Putin beklenen hamleyi yaptı. Ağır ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kalan Rusya ekonomisini korumak için Rus gazına rubleyle ödeme yapılmasını gerektiren kararı devreye aldı.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün, dost olmayan ülkelerden doğal gaz ödemelerini ruble ile alınmasına ilişkin kararnameyi imzaladı. Yarın yürürlüğe girecek olan kararla ilgili toplantıda konuşan Putin, "Rus doğalgazını satın alabilmeleri için Rus bankalarında ruble hesabı açmaları gerekiyor. Yarından itibaren teslim edilen gazın ödemeleri bu hesaplardan yapılacak. Eğer bu tür ödemeler yapılmazsa, bunu alıcılar açısından bir temerrüt olarak kabul edeceğiz ve buna göre sonuçları olacak. Kimse bize bedava bir şey satmıyor ve biz de hayır işleri yapmayacağız. Dost olmayan ülkelerden gelen alıcıların yeni ödeme koşullarına uymaması halinde mevcut gaz tedariki sözleşmeleri durdurulacak" diye konuştu.

YAPTIRIMLAR DEVAM EDECEK

Rus lider yaptırımların devam edeceğini ve merkez bankasının diğer kuruluşların buna hazırlıklı olması gerektiğini söylerken Batı’nı bu yaptırımları önceden tasarladığını ve her zaman Rusya’ya yaptırım uygulamanın bir yolunu bulacağını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Son dakika: Putin kararnameyi imzaladı: Ödemeler bundan böyle ruble ile yapılacak

Tüm bunların Rusya'nın gelişmesini engellemek amacıyla planlandığını söyleyen Rus lider ABD'nin küresel belirsizlikten nemalanarak kendi iç sorunlarını çözmeye çalıştığını ver bunun bedelini başkalarına ödettiğini iddia etti.

Vladimir Putin ayrıca Avrupa'nın doğal gazı ABD'den almaya zorlanmasının Avrupa için milyonlarca kişinin işsiz kalması anlamına geleceğini söyledi.

Putin ayrıca "Küresel olarak yaşanan gıda krizini, önce Avrupa ülkeleri dahil olmak üzere birçok yöne doğru gerçekleşecek başka bir göç dalgası izleyecektir” iddiasında da bulundu.

KREMLİN KARARNAMENİN İÇERİĞİNİ AÇIKLADI

Öte yandan, Kremlin yarın yürürlüğe girecek olan kararnamenin içeriğini yayınladı. Buna göre belirtilen ülkeler Gazprombank üzerinden hesap açacak ve bu hesaplardan ruble ödemeleri gerçekleştirilecek. Bu karara uymayan ülkeler hakkında kurulan komisyonlarca 10 gün içerisinde karar verilecek. Rusya bu karara uymayan ülkelere gaz satışını durdurabilecek.

AVRUPA KESİNTİYE HAZIRLANIYOR

Haberin Devamı

Putin'in kararı sonrası Fransa ve Almanya doğalgaz dağıtımlarında kesintiye hazırlanıyor. Fransa Ekonomi Bakanı Alman mevkidaşı ile bir görüşme yaparak, "Gerekli senaryolara hazırlanıyoruz" dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise Rus doğalgaz ödemelerinin euro veya dolar cinsinden devam edeceği konusunda ısrar ediyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!