Son dakika... Kremlin'den flaş Finlandiya açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Kremlinden flaş Finlandiya açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2022 13:35

Kremlin, Finlandiya'nın NATO üyeliği ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada 'Finlandiya'nın NATO'ya girmesi kesinlikle Rusya'ya tehdittir' ifadesine yer verildi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise Finlandiya'nın başvuru yapması durumunda katılım sürecinin 'sorunsuz ve hızlı' olacağını duyurdu.

Haberin Devamı

Rus saldırısı ile başlayan Ukrayna Savaşı haftalardır devam ederken dünyanın gözü bu kez Avrupa'nın kuzeyinde.

Finlandiya cumhurbaşkanı ve başbakanının NATO üyeliğine başvurmaktan yana olduklarını duyurmasının ardından Rusya'dan beklenen açıklama geldi.

Kremlin'den yapılan açıklamada  'Finlandiya'nın NATO'ya girmesi kesinlikle Rusya'ya tehdittir' ifadesine yer verildi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere verdiği demeçte, 'NATO'nun genişlemesi ve ittifakın sınırlarımıza yaklaşması dünyayı ve kıtamızı daha istikrarlı ve güvenli kılmıyor' dedi.

Gazetecilerin böyle bir durumun gerçekleşmesi durumunda Rusya'nın nasıl bir adım atacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Peskov, 'Atacağımız adımlar NATO askeri altyapısının Rusya sınırlarına yakınlaşmasına göre belirlenecek' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Peskov, 'Hatırlarsanız Devlet Başkanından (Vladimir Putin) NATO'nun doğu kanadının güçlendirilmesiyle bağlantılı olarak batı kanatlarımızı güçlendirmek için alınabilecek önlemlerin hazırlanması konusunda aktif bir talimat var. NATO bize doğru ilerliyor. Dolayısıyla elbette tüm bunlar, durumu dengelemek ve güvenliğimizi sağlamak için özel bir analiz ve gerekli önlemlerin geliştirilmesi için bir unsur haline gelecektir' dedi.

Peskov, ABD ile Rusya arasında Ukrayna savaşından sonra diyalog başlatılmasına yönelik bir girişimin olup olmadığı sorusuna ise, 'Son 2 aydır Washington ile müzakerelerin sürdürülmesi yönünde herhangi bir girişim olmadı" şeklinde yanıtladı. Rusya-Ukrayna müzakere heyetlerinin görüşmelerinin hangi aşamada olduğu yönündeki soruya da yanıt veren Peskov, "Artık gurur duyacağımız bir gelişme yok' ifadelerini kullandı.

NATO: SORUNSUZ VE HIZLI OLACAK

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise Finlandiya'nın başvuru yapması durumunda katılım sürecinin 'sorunsuz ve hızlı' olacağını duyurdu.

Stoltenberg, 'Bu, Finlandiya'nın bağımsız bir kararı ve NATO'nun tamamen saygı duyduğu bir karardır. Finlandiya başvurmaya karar verirse NATO'da sıcak bir şekilde karşılanacak ve katılım süreci sorunsuz ve hızlı olacaktır' dedi.

Haberin Devamı

'Finlandiya olgun bir demokrasi, Avrupa Birliği üyesi ve Avrupa-Atlantik güvenliğine önemli bir katkıda bulunuyor' diyen Stoltenberg, sözlerine şöyle devam etti;

'NATO üyeliğinin hem Finlandiya'nın hem de NATO'nun güvenliğini güçlendireceğini söyleyen Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakan Sanna Marin ile aynı fikirdeyim. Bu, NATO'nun kapılarının açık olduğunu ve Finlandiya'nın kendi geleceğine karar verdiğini gösterecektir.'

RUSYA İÇİN KÂBUS SENARYOSU

Askeri uzmanlara göre, halihazırda Ukrayna'nın NATO üyeliğine karşı çıkan Rusya için bir başka komşusu Finlandiya'nın üyeliği olabilecek en kötü senaryolardan birisi.

Rusya'nın tüm uyarılarına rağmen geçtiğimiz haftalarda Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, İsveç’in başkenti Stockholm’de NATO üyeliğini görüşmek üzere bir araya gelmişti.

NATO yetkilileri, İskandinav ülkelerinin üyelik kriterlerinin çoğunu halihazırda karşılaması nedeniyle, ülkelerin ittifaka kabulünün nispeten basit olacağına inanıyor.

Haberin Devamı

Türkiye'nin de üyesi olduğu NATO, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Sovyetler Birliği ile olası bir çatışmaya karşı 1947'de kurulmuştu.

RUS VEKİL TEHDİT ETMİŞTİ: ÜLKENİZİ YOK EDERİZ

Rus milletvekili Vladimir Dzhabarov, Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının 'korkunç bir trajedi' olacağını belirterek tehditler savurmuştu.

Finlandiya'nın NATO'ya katılması durumunda Rusya'nın 'meşru hedefi' olacağını belirten milletvekili 'Finlandiya bu hamlesi ile ülkelerinin yok edilmesini güvence altına alır' demişti.

PUTİN'İN PLANI TERS TEPTİ

Rusya komşusu Finlandiya ve diğer kuzey ülkesi İsveç'in NATO'ya üye olmaması konusunda uzun süredir uyarılarda bulunuyor. Ancak Putin'in emri ile Ukrayna'da başlayan savaş sonrası Moskova'nın planı tabiri caizse ters tepmiş durumda.

Haberin Devamı

Zira yapılan son kamuoyu araştırmalarına göre, Finlandiya'da her 100 kişiden 84'i Rusya'yı 'önemli bir askeri tehdit' olarak görüyor.

Geçen yıl yani Ukrayna krizi yaşanmadan önce bu oran sadece yüzde 25 oranındaydı. İsveç'te de durum farklı değil. Yıllardır 'tarafsızlık' modelini uygulayan ülkede NATO sesleri artık daha yüksek çıkıyor.

Ülkede muhalefet partilerinin de desteği sonrası İsveç'in üyeliğe hiç olmadığı kadar yakın olduğu belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!