Son dakika: Karadeniz'de savaşın eşiğinden dönüldü... İşte saniye saniye yaşananlar

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2021 11:02

Dün Karadeniz'de İngiliz ve Rus donanması arasında yaşanan sıcak temasın yankıları sürüyor. Dünyanın nefesini tutarak izlediği anlarda gemiden olan İngiliz muhabir Karadeniz'de yaşananları saniye saniye anlattı. Kremlin'den yapılan yeni açıklamada yaşanan olay 'kabul edilemez bir provokasyon' olarak nitelendirildi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise Rusya'nın 'karasularımız ihlal edildi' iddiasını yalanladı.

Haberin Devamı

Karadeniz'de İngiltere ile Rusya arasında yaşanan krizin yanlıları sürüyor.

Rusya'nın dün İngiliz Kraliyet Donanması'na ait bir destroyer olan HMS Defender'a uyarı ateşi açmasının ardından olay ile ilgili yeni bilgiler geldi.

İngiliz Daily Mail gazetesini muhabiri Mark Nicol ateş açıldığı sırada İngiliz savaş gemisindeydi ve neler yaşandığını saniye saniye okurlara aktardı.

Son dakika: Karadenizde savaşın eşiğinden dönüldü... İşte saniye saniye yaşananlar

Muhabir top ateşlerinden hemen sonra mürettebatın teyakkuza geçtiğini, zırhlarını ve olası bir yangına müdahale edebilmek için koruyucu giysilerini giydiğiniz yazdı.

Nicol'ün aktardığına göre, İngiliz gemisi olası bir savaş durumuna hazır olmak için Viper füzelerini aktif hale getirdi.

Haberin Devamı

Yaklaşık bir saat süren bu tehlikeli yakınlaşma anlarını Nicol şu sözler ile anlattı;

'Rus sahil güvenlik gemisi tarafından öfkeyle takip ediliyoruz ve her birkaç dakikada bir Rus jetleri gök gürültülü bir şekilde üstümüzden geçiyor.'

Son dakika: Karadenizde savaşın eşiğinden dönüldü... İşte saniye saniye yaşananlar

Yaşananları 'daha azı ile savaşlar başladı' sözleri ile özetleyen Nicol, ikinci top ateşinden sonra iki füzenin 'ateşe hazır' olduğuna dair direktifler duyduğunu yazdı.

Rusya'nın telsiz ile İngiliz gemisine 'rotanızı değiştirin' mesajını ilettiğini ancak İngiliz tarafının bunu kabul etmediğini belirten Nicol, 'Kısa süre içinde 14 Rus savaş uçağı tepemizde belirdi' dedi.

Defender'ın daha sonra uluslararası sulara döndüğünü belirten muhabir, Rus jetlerinin gemiye en yakın uçuşunu ise bu sırada yaptığının altını çizdi.

Nicol, uluslararı sulardayken dahi bir Rus İHA'sı tarafından takip edildiklerini de sözlerine ekledi.

Son dakika: Karadenizde savaşın eşiğinden dönüldü... İşte saniye saniye yaşananlar

KREMLİN'DEN YENİ AÇIKLAMA

Kremlin'den konu ile ilgili yapılan yeni açıklamada yaşanan olay 'kabul edilemez bir provokasyon' olarak nitelendirildi.

Haberin Devamı

İngiltere'yi suçlayan Kremlin Sözcüsü Peskov, Moskova'nın gelecekte benzer eylemlere sert tepki vereceğinin altını çizdi.

Peskov, ayrıca Rusya'nın İngiliz savaş gemisinin Kırım açıklarındaki eylemlerinden endişe duyduğunu ve bu tür 'provokasyonların' sistematik olarak gerçekleşmemesini umduğunu belirtti.

JOHNSON KIŞLADAN CEVAP VERDİ

HMS Defender'ın karıştığı olaydan bir gün sonra ordu kışlasında konuşan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "yasayı haklı çıkarmamız ve bizim yaptığımız şekilde seyir özgürlüğünü sürdürmemiz tamamen doğruydu" dedi.

Johnson, Rusya'nın 2 gündür altını çizdiği 'karasularımız ihlal edildi' iddiasını yalanladı.

Son dakika: Karadenizde savaşın eşiğinden dönüldü... İşte saniye saniye yaşananlar

Haberin Devamı

NELER YAŞANMIŞTI?

Dün, Rusya, İngiliz savaş gemisinin sınır ihlali yaptığı iddia etmiş ve angajman kuralları çerçevesince uyarı ateşi açıldığını duyurmuştu.

Aynı açıklamada İngiliz savaş gemisinin Rus karasularından çıkarılması için savaş uçaklarının kullanıldığı bilgisi de yer almış, bir Su-24 uçağının destroyerin yakınlarındaki sulara dört bomba attığını bildirilmişti.

İngiltere'den yapılan ilk açıklamada ise HMS Defender'a herhangi bir uyarı atışı yapılmadığı belirtilmiş, Kraliçe ise mürettebata 'iyi dileklerini' göndermişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!