Son dakika... İtalyan büyükelçi saldırıda öldü!

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... İtalyan büyükelçi saldırıda öldü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2021 14:19

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Birleşmiş Milletler konvoyuna düzenlenen saldırıda yaşamını yitiren kişiler arasında İtalyan büyükelçisinin de bulunduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Reuters'da yer alan son dakika haberine göre Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Birleşmiş Milletler konvoyuna düzenlenen saldırıda yaşamını yitiren kişiler arasında İtalyan büyükelçisi Luca Attanasio'nun da öldüğünü açıkladı.  

Büyükelçiyle birlikte bir İtalyan askeri inzibatın da öldürüldüğü bildiriliyor. 

Resmi açıklamayı İtalya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi yaptı. 

İtalyan basınında çıkan haberlere göre, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Birleşmiş Milletler (BM) konvoyuna düzenlenen saldırıda yaşamını yitiren kişiler arasında İtalyan büyükelçisi Luca Attanasio'nun da bulunduğu açıklandı. Saldırının ülkenin Kanyamahoro kasabası yakınlarında yerel saatle sabah 10.00 civarında  gerçekleştiği  ifade edildi.

Son dakika... İtalyan büyükelçi saldırıda öldü

Haberin Devamı

İtalya Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı kınarken, ölü sayısının henüz bilinmediği ifade edildi. 

İtalya Dışişleri Bakanlığı saldırıyı ve can kayıplarını doğruladı. 44 yaşındaki Büyükelçi Attanasio'nun, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Goma kentinde aracına düzenlenen saldırı sonrası kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği açıklandı

İtalyan basınına göre saldırı, ülkedeki Birleşmiş Milletler barış gücünün (MONUSCO) konvoyuna düzenlendi.

Konvoyda AB delegasyonu da bulunuyordu. İtalyan basını, saldırının bir kaçırma girişimi olabileceği yönünde iddialara da yer verdi.

Saldırı sonrası İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio Brüksel ziyaretini yarıda keserek ülkeye dönmeye karar verdi.

Di Maio, "İtalya, iki örnek evladı için ağlıyor" dedi.Muhalefetteki İtalya'nın Kardeşleri partisi ise hükümete ve Dışişleri Bakanı Di Maio'ya yaşananlara açıklık getirilmesi çağrısı yaptı.

Son dakika... İtalyan büyükelçi saldırıda öldü

 

İTALYA BÜYÜKELÇİSİ İÇİN YASTA

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, ülkesinin Kongo Demokratik Cumhuriyeti Büyükelçisi Luca Attanasio ve koruması Vittorio Iacovacci’nin öldürülmesinin yasını tuttuklarını belirtti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Mattarella, Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio'ya gönderdiği taziye mesajında, "Birkaç saat önce Goma kenti yakınlarında uluslararası bir konvoya saldırarak, Büyükelçi Luca Attanasio ve jandarma Vittorio Iacovacci ile şoförlerini öldüren alçak saldırının haberini dehşetle öğrendim. İtalya Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki mesleki görevlerini ifa ederken yaşamını yitiren devlet hizmetkarları için yas tutuyor." ifadelerini kullandı.

Mattarella’nın mesajında kurbanların yakınlarına başsağlığı dilenerek, acılarının paylaşıldığı belirtildi.

Başbakan Mario Draghi de 43 yaşındaki Büyükelçi Attanasio ve koruması Vittorio Iacovacci'nin ölümünden dolayı taziye mesajı yayımladı.

Haberin Devamı

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Başbakanlığın Dışişleri Bakanlığı ile koordineli biçimde hadiseye ilişkin gelişmeleri dikkatle takip ettiği bildirildi.

Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio da yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün Kongo Demokratik Cumhuriyeti Büyükelçimizin ve bir jandarma askerinin ölümünü dehşetle ve büyük bir acıyla öğrendim." ifadelerini kullandı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 2017'den bu yana görev yapan Büyükelçi ile İtalyan askerinin, görevlerini yerine getirirken hayattan koparıldığını aktaran Di Maio, "Bu acımasız saldırının nasıl gerçekleştiği halen belirsiz. Bu saldırıyı aydınlatmak için hiçbir çabadan kaçınılmayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Bu arada, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı için Brüksel’de bulunan Di Maio'nun programını yarıda keserek Roma’ya dönmek için hareket ettiği belirtildi.

İtalyan basınında çıkan haberlere göre, büyükelçi ve korumasının yaşamını yitirdiği saldırı, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusundaki Goma ve Bukavu kentleri arasındaki yolda BM konvoyuna yönelik hafif silahlar kullanan bir grup terörist tarafından gerçekleştirildi.

Haberlerde, saldırının BM konvoyundaki kişileri kaçırmak için yapıldığı belirtilirken, olayı açıklığa kavuşturmak için çalışmaların sürdüğü kaydedildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!