Son dakika haberler: Kovid-19 aşısında flaş gelişme... Avrupa ülkeleri AstraZeneca aşısının kullanımını durdurdu!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2021 14:06

Koronavirüs salgınında tüm dünyada aşılama kampanyaları başlamışken Danimarka, İtalya ve Norveç'ten gelen son dakika haberleri gündemi sarstı. Üç ülke AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldıklarını açıkladı. Yetkililer kararın 'ciddi' yan etkiler sebebiyle alındığını ifade ediyor...

Haberin Devamı

Bugün gelen koronavirüs aşı haberleri adeta bomba etkisi yarattı. AFP'de yer alan son dakika haberine göre Danimarka AstraZeneca'nın aşısını kullanımını durdurdu. Kararın aşının 'ciddi' yan etkilere yol açtığı nedeniyle alındığı bildirildi.

Ülkede AstraZeneca aşısını yaptıran kişilerde yan etki olarak 'kanda pıhtılaşma' meydana geldiği ve bu önemli yan etki sebebiyle aşının uygulanmasına geçici bir süreyle ara verildiği açıklandı.

Danimarka Sağlık Bakanlığı kararın aşılama sonrası pıhtılaşma yan etkisi görüldüğüyle ilgili raporlar sonrası alındığını, bunun kalıcı bir uygulama olmayıp önlem amacıyla aşının uygulamasının bir süre için askıya alındığını açıkladı.

DANİMARKA'DAN SONRA İTALYA VE NORVEÇ DE DURDURDU

Danimarka'nın 'askıya aldık' açıklamasından sadece birkaç saat sonra İtalya ve Norveç'den de flaş duyurular geldi. İtalya İlaç Kurumu, bazı şiddetli yan etkilerin ardından AstraZeneca aşısının kullanımını durdurduklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Norveç de AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldıklarını duyurdu. Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Direktörü Geir Bukholm gerçekleştirdiği basın toplantısında açıklamayı "Bu uyarı niteliğinde bir karardır" ifadelerini kullanarak yaptı.

DURDURMA KARARLARININ ARDINDAN AÇIKLAMA GELDİ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın ofisinden konu ile ilgili resmi bir açıklama yapıldı. Bazı ülkelerin AstraZeneca aşısının kullanımını askıya alma kararına ilişkin yapılan açıklamada, aşının "güvenli ve etkili" olduğu ifadelerine yer verildi.

5 ÜLKE DAHA AYNI KARARI ALDI

İngiliz basınında yer alan haberlere göre Avusturya, Lüksemburg, Estonya, Litvanya ve Latviya'nın da aralarında bulunduğu 5 ülke de daha önce AstraZeneca Kovid-19 aşısının kullanımına ara vermişti.  

Bu ülkeler de tıpkı Danimarka gibi aşının uygulandığı kişilerde görülen ciddi ve ölümcül sonuçlara yol açabilecek kan pıhtılaşması sorununa yol açtığını açıkladı.

Avusturya'da bir kişi AstraZeneca aşısı yaptırdıktan 10 gün sonra 'çoklu tromboz' (kan elemanlarının (fibrin, trombosit, eritrosit, lökosit) kalp ve damar iç yüzüne kitle (pıhtı) halinde yapışması) denen bir durum yüzünden hayatını kaybetmişti. 

Haberin Devamı

Bir diğer kişinin ise aşıdan sonra 'pulmoner emboli' (derin bacak toplardamarlarında oluşan pıhtının (trombüs), oluştuğu yerden koparak akciğer atardamarını tıkaması) şikayeti yaşadığı ancak şu anda iyileşme safhasında olduğu bildirildi.

Dün itibarıyla Avusturya'da iki kişide daha aşılanma sonrası pıhtılaşma sorunlarının yaşandığı bilgisi verildi. Tüm vakaların aynı parti aşılar yapıldıktan sonra görüldüğü bildirildi.  

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) bu parti aşıların toplamda bir milyon doz olduğunu ve 17 Avrupa ülkesine yollandığını açıkladı.

Ancak EMA, yaşanan bu ciddi sağlık problemlerine aşının sebep olduğuna dair kanıt bulunmadığının altını çizdi.

Haberin Devamı

Almanlar en az AstraZeneca aşısına güveniyor
 

BAKMADAN GEÇME!