Son dakika haberler: AB'den kritik çağrı

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberler: ABden kritik çağrı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2020 16:14

Avrupa Birliği üyesi 14 ülkenin Dışişleri Bakanları, Suriye rejimini ve destekçilerini İdlib'deki saldırıları sona erdirmeye ve 2018 sonbaharında kabul edilen ateşkese uymaya çağırdı. Ayrıca gelen son dakika haberinde, Suriye'nin İdlib kenti son iki gündür Esad rejimi tarafından hem havadan hem de karadan hedef gözetmeksizin bombalandığı belirtildi. Evler, okullar ve hastanelere bombalar düşerken, dünden bu yana düzenlenen saldırılarda, 12’si çocuk, 31 kişi öldü, 104 kişi de yaralandı.

Haberin Devamı

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves LeDrian, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Hollanda Dışişleri Bakanı Stephanus Blok, İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya, Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Ernesto Santos Silva, Belçika Dışişleri Bakanı Philippe Goffin, Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, Polonya Dışişleri Bakanı Jacek Czaputowicz, Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Lindei, Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney, Alman t-online haber portalı için ortak bir makale kaleme aldı. 

Makalede, ''Suriye rejimini ve destekçilerini, bu saldırıyı sona erdirmeye ve 2018 sonbaharında kabul edilen ateşkese uymaya çağırıyoruz. Onları, savaşı derhal durdurmaya, uluslararası insani hak ve hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeye davet ediyoruz." çağrısında bulunuldu.

Haberin Devamı

"Rusya'yı, Türkiye ile İdlib'deki korkunç durumu hafifletmek ve siyasi bir çözüme katkıda bulunmak için müzakereleri sürdürmeye çağırıyoruz." ifadesine yer verilen makalede, Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin acilen ihtiyaç duyulan insani yardımın Suriye'nin kuzeybatısına taşınması talebini bloke etmemesi istendi.

Suriye'de krizin ancak siyasi bir süreçle atlatılabileceği ifade edilen makalede, rejimin sadece askeri stratejiye odaklandığı bildirildi.

Makalede, "Rejim, Cenevre'deki BM Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen tarafından yürütülen anayasal görüşmeleri engelleyerek kapsayıcı siyasi süreçleri baltalamaya çalışıyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

"SURİYE'DE İŞLENEN SUÇLARIN CEZASIZ KALMAMASI İÇİN ÇABALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ"

Suriye'de işlenen suçların cezasız kalmaması konusunda kararlı olunduğu vurgulanan makalede, neredeyse 10 yıllık bir çatışmayla derinden bölünmüş Suriye'de kalıcı barış için bunun gerekli bir koşul olduğuna dikkati çekildi.

Makalede, BM tarafından cezasızlığa karşı mücadele için oluşturulan Suriye Arap Cumhuriyeti Soruşturma Komisyonu ile Uluslararası Tarafsız ve Bağımsız Mekanizmasının gelecekte ağır suçlardan suçlu bulunanlara karşı dava açabilmeleri için önemli kanıtlar toplandığına işaret edilerek şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

"Bu kanıtları, Uluslararası Ceza Mahkemesine sunmaya devam edeceğiz. Suriye'de işlenen suçların cezasız kalmaması için çabalarımızı sürdüreceğiz. Bu suçlar, temel uluslararası hukukun ciddi bir ihlali olan kimyasal silahların kullanımını da içeriyor. Sorumluları, isim olarak tespit etmeli ve adalete teslim etmeliyiz. Birçok tutuklunun ve kayıpların nerede olduğunu ve kaderini açıklığa kavuşturmak zorundayız."

İDLİB BOMBALANIYOR: 12'Sİ ÇOCUK 31 ÖLÜ, 104 YARALI

Esad rejimi, dün sabah saatlerinde İdlib kent merkezi ve çevresini uçaklarla havadan, füzelerle de karadan vurmaya başladı. Hedef gözetmeksizin bombalanan yerler arasında okullar ve hastaneler de bulunuyor. İdlib merkezdeki El Barahim Ortaokulu’nun bahçesine füze isabet etti. Bu sırada okul bahçesinde bulunan 3 öğretmen ve 1 öğrenci yaşamını yitirdi. Bombalamadan yarım saat önce okulun dağılması ve öğrencilerin evlerine gitmesi, daha büyük bir faciayı önledi. Kent merkezi ve çevresinde dün ve bugün birçok eve de bomba isabet etti. İki günlük saldırılarda, 12’si çocuk, 31 kişi hayatını kaybederken, 104 kişi de yaralandı.

Rejim uçakları son günlerde İdlib kent merkezinde alçak uçuş yaparak bombardımanlarını sıklaştırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!