Son dakika... Bakan Çavuşoğlu'ndan Dohuk açıklaması: TSK'dan aldığımız bilgiye göre sivillere yönelik herhangi bir saldırımız olmamıştır

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2022 10:09

Dohuk'taki saldırı ile ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 'TSK'dan aldığımız bilgiye göre sivillere yönelik herhangi bir saldırımız olmamıştır' dedi. Çavuşoğlu, ABD'nin F16 satışında olası Yunanistan şartı ile ilgili 'Bizim elimizi kolumuzu bağlayacak bir yönteme evet dememiz mümkün değil' dedi.

Haberin Devamı

TRT Haber canlı yayınında gündeme dair açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dohuk'taki saldırı ile ilgili açıklama yaptı.

Çavuşoğlu, 'TSK'dan aldığımız bilgiye göre sivillere yönelik herhangi bir saldırımız olmamıştır' dedi.

'AÇIKLAMALARI REDDEDİYORUZ'

Çavuşoğlu Iraklı yetkilileri terör örgütü PKK'nın etkisi altında açıklama yapmamaya davet etti ve 'Türkiye'ye yönelik suçlamaları reddediyoruz. Türkiye'ye yönelik gerek yetkili gerek yetkisiz yapılan açıklamaları da reddediyoruz' dedi.

Çavuşoğlu 'Dün bu üzücü haberi aldıktan sonra bir açıklama yaptık. Bir kere daha vefat eden 9 kardeşimize Allah'tan rahmet diliyoruz, yaralılara şifa diliyoruz. İhtiyaç duyulursa yaralıları Türkiye'ye getirebileceğimizi de söyledik' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'Bu saldırı ile ilgili Türkiye'yi suçlayıcı, karalayıcı haberler de çıktı' diyen Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti;

'Yaptığımız açıklamada bunu net bir şekilde yalanladık daha doğrusu, Türkiye'nin hiç bir zaman sivillere yönelik karşı bir saldırı gerçekleştirmediğini tüm dünya bilir. Uluslararası hukuka uygun bir şekilde biz terörle mücadelemizi sürdürüyoruz.'

Söz konusu haberler sonrası ilgili kurumlar ile istişareler yapıldığının altını çizen Çavuşoğlu, 'Bizim hedefimiz Suriye'de terör örgütleri olmuştur. Irak'ta da bugüne kadar hep terör örgütlerine yönelik olmuştur' dedi.

'TERÖR ÖRGÜTLERİNİ NEREDE OLURSA OLSUN TEMİZLEMEK LAZIM'

'Bu terör örgütlerini nerede olursa olsun temizlemek lazım' diyen Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti;

'Türkiye'den temizlemek lazım, Suriye'den temizlemek lazım, Irak'tan temizlemek lazım ve bu terörle mücadelede biz iş birliğine her zaman varız. Özellikle Irak'ta PKK'nın bu ülkeden temizlenmesi veya ülkenin PKK'dan temizlenmesi konusunda iş birliğine de hazırız.'

'BÜYÜKELÇİLİĞİMİZE HERHANGİ BİR GİRME SÖZ KONUSU DEĞİL'

'Büyükelçiliğimize herhangi bir girme söz konusu değil' diyen Çavuşoğlu, Iraklı makamların gerekli güvenlik önlemlerini aldıklarını aktardı.

Çavuşoğlu, 'Bazı vize ofislerimizin önünde hatta bir grup hadsiz vize ofisimizde asılı bayrağımızı yaktılar hadsizce. Onun dışında eski büyükelçiliğimizin önünde bir gösteri oldu daha sonra dağıldılar. Büyükelçiliğimize herhangi bir girme teşebbüsü de olmadı' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

SURİYE SORUSUNA YANIT: ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLI KALAMAYIZ

Suriye'ye olası bir operasyon ile ilgili gelen soruya 'Elimiz kolumuz bağlı kalamayız' diyen Çavuşoğlu şu ifadeyi kullandı;

'Bugüne kadar yaptığımız harekatlarda kimseden icazet almadık doğrusu. Almayız da'

Çavuşoğlu, ABD'nin F16 satışında olası Yunanistan şartı ile ilgili 'Bizim elimizi kolumuzu bağlayacak bir yönteme evet dememiz mümkün değil' dedi.

Çavuşoğlu, 'Orada ne diyor? Yunanistan hava sahası. Yunanistan hava sahası derken neyi kastediyorsunuz? Yunanistan'ın haksız bir şekilde benim diye ve bizim de aidatı belli olmayan adalar var adacıklar var. Burada Yunanistan'ı haklı görmenin gerekçesi ne? ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ABD'nin denge politikasına geri dönmesi gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti;

'ABD Kongresi'nde Yunanistan kökenli üyeler de var. Bunların lobi çalışmaları da var. Bizzat Miçotakis zaten konuşmasında da F-16 aleyhine lobi yaptı. Diğer yerlerde olduğu gibi. Türkiye aleyhtarlığı devam ediyor.'

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik süreci ile ilgili de açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, 'Ağustos ayında iki ülke ile bir araya geleceğiz' dedi.

'ERMENİSTAN'DAN HENÜZ SOMUT ADIMLAR GÖRMEDİK'

Ermenistan ile normalleşme sürecine de değinen Çavuşoğlu 'Ermenistan'dan henüz somut adımları görmedik' dedi. Barış için söylemin yeterli olmadığının altını çizen Çavuşoğlu şu ifadeyi kullandı;

Haberin Devamı

'Artık yönetimin barış için olumlu adımlar atması lazım. Söylem yetmez.'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!